"A cél egy olyan program, ami motiválja a fiatalokat abban, hogy tegyenek az egészségükért" - interjú Pesti Arnolddal, a NyME-SEK hallgatójával

Szerző: Boros Patrícia - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. december 08., csütörtök •
A Tehetsz érte, tegyél érte! című videó ötletgazdája vázolta a további terveket is.
A cél egy olyan program, ami motiválja a fiatalokat abban, hogy tegyenek az egészségükért - interjú Pesti Arnolddal, a NyME-SEK hallgatójával

Nagyjából egy hete került fel a Youtube-ra a Tehetsz érte, tegyél érte! című motivációs videó. Az ötletgazda Pesti Arnold, a NyME-SEK történelem-testnevelés szakos hallgatója, akit a klip céljáról és a további tervekről kérdeztünk.

Körülbelül egy hete jött ki a motivációs kisfilmed, ami a Tudományos Diákköri pályamunkád és egy jövendő pedagógiai program kezdete is. Hogyan indult ez az egész, minek a hatására vágtál bele?

Két éve végeztem el Kaposi László drámapedagógiai tanfolyamát. Laci, aki a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke ezt követően felkért, hogy vegyek részt egy készülő színházi-nevelési programban. Előadásokat és foglalkozásokat tartottunk állami gondozásban nevelkedő fiataloknak. Olyan problémaköröket dolgoztunk fel, amivel az állami gondozásból kikerülvén, a saját sorsát kézbe vevő fiatal találkozhat. Ezekről a fiatalokról az állam 18 éves korukig gondoskodik, ezt követően a saját lábukra kell állniuk. Az elmúlt évek statisztikái alapján minden évben több, mint 10 000 gyerek eltűnését jelentik be. Az adatok azt mutatják, hogy az eltűnések 85%-át gyermekotthonokból elszökött gyerekek kapcsán regisztrálták. Színházi konvenciók segítségével, a fiatalok számára érthető módon vet fel valós kérdéseket. A foglalkozás résztvevői bevonásra kerültek a nézőpontok és a megoldások keresése során, és saját tapasztalataikat, előzetes tudásukat felhasználva alakíthatták a dráma fiktív világát, biztonságos távolságtartással szembesülhetnek a számukra is érvényes problémákkal. 

Mennyi intézményben jártatok?

Majdnem húsz intézménybe sikerült eljutnunk és több, mint 200 fiatalt sikerült a programba bevonni. Főként Budapest környékén tartottunk foglalkozásokat, de voltunk például Vámosszabadiban, Ikerváron és Kecskeméten is.

A program 2015-ben véget ért. Miért döntöttél úgy, hogy valamilyen formában folytatni szeretnéd?

Láttam szívbemarkoló emberi sorsokat, amik elgondolkodtattak. Az is ott munkálkodott bennem, hogy ezek a srácok sok esetben nem tehetnek semmiről, csak rosszkor voltak rossz helyen, vagy egy adott helyzetben rosszul döntöttek, ezzel pedig egy olyan spirálba kerültek, amiből egy idő után nem találnak kiutat. Ekkor jött az elhatározás, hogy leendő pedagógusként szeretnék tevékenykedni és segíteni nekik.

A kisfilmeddel arra ösztönzöd a fiatalokat, hogy minél többet sportoljanak. Miért pont erről a végéről fogtad meg a helyzetet?

A kutatások szerint a 14-18 év közötti életszakasz az, amikor kialakulnak azok az egészségmagatartási szokások, amik a későbbi életminőséget döntően befolyásolhatják. Ha valaki ilyenkor elkezd dohányozni, rendszeresen alkoholt fogyasztani, akkor az valószínűleg később is nagyobb eséllyel él ezekkel a káros szenvedélyekkel. Az EU statisztikái szerint ennél a korosztálynál Magyarországon a drog-, az alkoholfogyasztás és a dohányzás átlag feletti. Ez úgy 600 ezer fiatalt jelent. Az állami gondozásban nelekedőknél ezek a mutatók még rosszabb képet festenek.

A videó csak az első állomása a terveknek. A cél egy olyan program megvalósítása, ami minimális eszközökkel előmozdítaná a srácok fizikai aktivitását. Egy olyan tudást sajátíthatnak el, amitől jobb lesz a közérzetük és egészségesebbé válnak. Ha ez sikerül, az imént említett mutatók valamelyest csökkennek. Vagy legalábbis képessé válnak az egészségükért tenni. A videó készítésénél fontosnak tartottam, hogy megtaláljam azt a képi világot, zenei stílust és szöveget, amivel ezt a témát közelebb lehetne hozni hozzájuk. A Tehetsz érte, tegyél érte! cím arra próbál utalni, hogy az egészsége felett mindenki maga rendelkezik. Csak az egyénen múlik, hogy ezt miként őrzi és tartja fenn.

Milyen terveid vannak még a témával kapcsolatban?

Annak örülnék a legjobban, ha ez nemcsak a sportról szólna, hanem egy kicsit nézőpontváltásról is. Ez pedig már nem csak az állami gondozásban nevelkedőkre lenne érvényes, hanem a társadalom egészére. Az életmódunk mozgásszegény, az egészségmagatartásunk borzalmas,  a táplákozásunk siralmas. Szeretnék indítani egy Youtube csatornát, ahol 1 perces, frappáns szövegekkel lehetne motiválni a fiatalokat, az egészségük megőrzésére.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére