„A biztonság felértékelődött az emberi jogok hátrányára”

frisss.hu fotó: Bodorkós Máté • 2016. november 17., csütörtök •
Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő akkora show-t csinált, és olyan élvezettel beszélt korunk legnagyobb problémáiról és politikai játszmáiról, hogy másnap hajnalig elhallgattuk volna. A legaktuálisabb kérdéseket boncolgatta: Trump és a migráció.
„A biztonság felértékelődött az emberi jogok hátrányára”

Koczka Tibor, alpolgármester köszöntötte a Herényiek Házában Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértőt, egyetemi tanárt, akit nem lehetett volna ennél alkalmasabb időpontban hívni. A közel egy órás előadása után még egy óráig tehetett fel a közönség kérdéseket. Volt bőven…

Az első erőközpont: USA

Az egyik téma természetesen Trump volt, de előbb az USA-ról beszélt, érthetően és rettentően élvezhetően. Nógrádi elmondta, hogy jelenleg a világon három erőközpont van: USA, Kína és Oroszország. Belátható történelmi ideig a Föld vezető hatalma az Amerikai Egyesült Államok marad, ellene senki nem képes jelenleg komoly koalíciót létrehozni. USA a csúcs a hírszerzésben. Bár Obama kijelentheti, hogy az európai hatalmi vezetők közül Merkelt szerette a legjobban, tény, hogy őt is lehallgatta. Európa nagyon le van maradva a hírszerzésben, pedig ma már minden információszerzés körül forog. Obama utolsó katonai döntése az volt, hogy az Egyesült Államok szárazföldi erejét, haditengerészetét és légierejét úgy telepíti át, hogy minél közelebb kerüljön a főellenséghez, Kínához. Rendkívül érdekes az amerikai helyzet – mondta Nógrádi, majd hozzátette, kíváncsian várja Trump lépéseit.

A hagyományos elit ideje lejárt

A tradiocionális amerikai elit Hillary Clinton bukásával vereséget szenvedett, de azért odabökte, ritka látni, hogy két ennyire alkalmatlan elnökjelöltje legyen Amerikának. Tény, hogy Amerikában hamarosan színes bőrű többség lesz, részben spanyolajkúak, részben az afroamerikaiak, részben pedig ázsiaiak miatt. Trump zseniálisan az elnökválasztás során azokra a fehérekre játszott, akik ma az USA vesztesei. Ezeket az embereket az is érdekelte, hogy a középosztály jövedelme az utóbbi években kicsit sem nőtt. Ha megnézzük a térképen a két óceánparti rész demokrata, középen inkább republikánus szavazók voltak. Trump mégis miért nyert? Mert el kell ismerni, minden Trump-féle pofátlan mondatban van egy adagnyi igazság is- vallja Nógrádi.

„Ha Clinton nem tudta kielégíteni a saját férjét, Amerikát, hogy akarja?” - idézte Trump egyik legdurvább mondatát. Trump nagyon népszerű most azért is, mert nem hajlandó felvenni az elnökségért járó pénzt. Az sem túl biztos, hogy beköltözik a Fehér Házba. Bármit megtehet, ő az elnök – zárta Nógrádi.

Kína

Az első erőközpont után a második Kína. Nagy érték, hogy a legnagyobb lakosságszámmal rendelkező országa jelenleg, a világ második legnagyobb bruttó GDP-je itt van. Nógrádi szerint fontos, hogy egy-egy ország globális vagy regionális játékos. Kína egyértelműen globális színtéren mozog. Dilemmák azonban itt is vannak: vagyis, hogy az ország szárazföldi határaival mi legyen, a most is ott élő muzulmán kisebbség és Tibet helyzete sincs megoldva. „Ha valaki azt hiszi, hogy Tibet valaha is független lehet az brutálisan naiv ember" - jelentette ki. 

„Az eljövendő évtizedek világpolitikai csúcsterülete a Csendes-óceán lesz.”

Oroszország = Putyin

A legfontosabb a kőolaj és a földgáz világpiaci ára, és Oroszország fő irányvonala is. Putyin népszerűsége még mindig nyolcvan százalék körüli, főként azért, mert visszafoglalta a Krím-félszigetet. Az oroszok belátható ideig nem adják ki a kezükből és Putyin népszerűsége is be van betonozva. 

Európa nem erőközpont, Európa nem globális játékos, csak regionális.

Migráció

A migráció a történelemben mindig volt, van és lesz is. Ennek a mértéke a kérdéses. A migránsok most négy helyre törekednek: Ausztráliába, a gazdag arab országokba, USA-ba és Európába. Az ausztrál kormány egy a kontinens melletti szigetet jelölt ki a migránsoknak lakhelyül, a probléma csak az, hogy ott nincs ivóvíz. A gazdag arab országok, emírségek, mint Dubaj vagy Abu Dhabi, esetleg Omán olyan szankciókat hozott, hogy ott lehetetlenség letelepedniük. Az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó között 1500 kilométeren már kőfal áll, Trump elnökjelöltként felvetette, hogy továbbhúzza a falat. Európa egyedül nem tud védekezni. Törökország és a Földközi-tenger irányából jönnek a migránsok európába. A török politika célja, hogy pénzt kér Európától azért, hogy a migránsokat az országhatáron belül tartsa. Európa pedig fizet. 

3-4 millió migráns van jelenleg Iránban, az irániak a teljes keleti határon vizes árkot ástak és szögesdrót akadály is van, így csak nyugatra tudnak haladni. Nógrádi jó döntésként jellemezte a magyar kormány válaszát, miszerint szögesdrót akadályt húzott déli magyar határra, hiszen számok bizonyítják, hogy a migránsok száma jóval lecsökkent. 

9/11 után már a biztonság lett fontosabb, az emberi jogok hátrányára, Európában akkor még nem volt jellemző. Tavaly óta Európa beállt a sorba, itt a biztonság az első, és ez a jövőben ez nem fog változni. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére