A 60-as években a NASA megépítette az igazi C-3PO-t, csak nem a protokolldroid szerepét szánták neki

NagyRobert/CNET.com - Fotó: RR Auctions • 2016. szeptember 07., szerda •
A Star Wars egyik szereplőjének valódi eredettörténete.
A 60-as években a NASA megépítette az igazi C-3PO-t, csak nem a protokolldroid szerepét szánták neki

A motorizált bábu egy nagy furcsa fejezete a NASA űrverseny történetének és most meg is szabadulnának tőle. Az űrruha tesztelő droidot a ritkaságokra specializálódott RR Auction segítségével árvereznék el, a becslések szerint 80 ezer dollárt, kicsivel több mint 22 millió forintot ér.

Az emberi testet, nem a világűrre tervezték!

Minél távolabb kerülünk a Földfelszíntől, úgy csökken a légnyomás, míg elérjük a légüres teret és ezen az úton felfelé, a védtelen emberi testnek egyre kevesebb esélye van a túlélésre. Ezért hordják az űrhajósok a vaskos szkafandereiket az űrséták közben. Az űrruhán belül állandó nyomás uralkodik, ami megvédi az emberi testet a dekompressziótól, ami felduzzadással járna.

Ez az a pont, ahol a motorizált bábu színre lépett volna. A NASA IIT Kutató Részlegénél úgy tervezték, hogy ez a robot fogja helyettesíteni az embert az űrruhák tesztelése során, így kipróbálhatták volna, hogy mi az a minimum belső nyomás, ami még gond nélkül képes életben tartani az űrhajóst, másrészt rengeteg adatot tudtak volna vele gyűjteni, mert a droid sohasem fogy ki az oxigénből.

A 104 kilogrammos PDAD (Power-Driven Articulated Dummy/ motorizált csuklós bábu) tervezése 1963 és 1965 között zajlott és egy átlagos amerikai csávóra kellett hasonlítania, 170-190 centiméteres magassággal és van saját keringési rendszere is, nejlon csövekből. Ezeken a csöveken olajt pumpáltak át így 35 különböző kis hajtóművet üzemeltettek, ami lehetővé tette, hogy valósághű erőkifejtéssel tudjon mozogni a robot, aminek az alumínium vázán érzékelők vannak, így a rá nehezedő erőhatások is tudja mérni. Legalábbis régen tudta...

Csak két droid készült el, mert a nejlon csövek nem bírták az olajnyomást, így állandóan szivárgott és nem volt képes mozogni, végül az emberre nézve fájdalommentes és veszélytelen űrruhakísérleti programot a NASA becsukta.

Az egyik a Smithsonian Steven Ferencz Udvar-Házy Centerében található, ez Amerika nemzeti légügyi- és úrmúzeumának a neve, és igen az intézményt egy magyar után nevezték el. A másik robot, ami most eladó egy alkar mínuszban van és a vezetékei is sérültek, de még így is megéri a pénzét. Online is lehet licitálni rá, aki pedig valami másra vágyik, annak itt az RR aktuális katalógusa.

közösség

további frisss

lap tetejére