7+1 elgondolkodtató igazság Müller Pétertől

frisss.hu fotó: noihirek.hu • 2015. szeptember 07., hétfő •
Az író csütörtökön Szombathelyen mesél.
7+1 elgondolkodtató igazság Müller Pétertől

1, "Ha egy jó házasságban élő férfivel, vagy nővel külön találkozol, az az érzésed támad, hogy valaki innen hiányzik.(...) Mintha a páros táncnak csak az egyik szereplőjét látnád: érzed, hogy olyan muzsikára táncol, amelyre két embernek kell táncolnia. Az ilyen férfira azt szoktuk mondani, hogy "hátországa" van. Nem azért, mert vasalt ingben és tiszta cipőben jár, nem is azért, mert a szemében, ha nőket lát, nem csillog a kielégítetlen vadászszenvedély, hanem azért, mert ez az ember egységben él valakivel, s ez egész lényéből sugárzik."

2, “A vallás elválaszthatatlan a csodától.
És itt nemcsak a csodás tettekről és legendás eseményekről van szó, hanem az imádságról is.
Imájában az ember azt kéri az Istentől, hogy tegyen csodát.
Csoda alatt azt érti, hogy lépjen át az Úr a kérlelhetetlen törvényeken, és változtassa át a nehéz valóságot. Könnyítsen a súlyos életterheken, lágyítson a fájdalmon, segítsen gondolatai, reményei és vágyai megvalósulásában.
Keresztény szóval az imádság kegyelmet kér törvény helyett.
A kegyelem pedig – ebben a kőkemény törvényvilágban – csoda.”

3, „Szeretni csakis felfelé lehet! Senkit sem szeretünk azért, mert buta, gonosz, aljas, csúnya, büdös, gyenge, gyáva-hanem azért, mert okos, jó, szép, kellemes, erős, bátor. Még akkor is, ha nem ilyen-ha szeretjük, belelátjuk, vagy beleképzeljük ezeket az értékeket. Ha azt mondod: olyannak szeretlek, amilyen vagy, nem igaz. Mert, ha valóban szeretsz, többnek látsz, mint amilyen vagyok! Ha szeretsz valakit, fölfelé nézel rá. Minőségileg többnek látod!
Aki szeret az nem a szemével, hanem a szívével lát. Lappangó, mások számára nem látható jó tulajdonságokat vetít rá a szeretett lényre. Lehet, hogy egyáltalán nincsenek is meg benne. Csak ő látja. A szívünk mindig az "égi" felé néz.
Amíg szeretek valakit, fölfelé nézek rá. Belenézek a szemébe, s nagyon magasra látok bennük. Még akkor is, ha ez nehéz, de, ha szeretem, megtalálom a másikban azokat a jó tulajdonságokat, amiért felnézhetek rá. Ha csúnya, akkor nagyon kedves, ha durva, akkor erős, ha gyáva, akkor gyengéd,ha buta, akkor nagyon jó ember. Másképp látom, mint ahogy kinéz. Megszépül a szememben. Ha szerelmes vagy valakibe, olyasmit látsz benne, amit mások nem látnak. És te sem fogod attól a perctől, amikor megszűnik szerelmed. Visszaszürkül, visszacsúnyul, jelentéktelenné válik. A szív szemével nézni, azt jelenti, hogy fölfelé látunk...magasabbra és eszményítve. Egy nő, akit nagyon szeretnek, kifejezetten megszépül, kivirul....Látszik az arcán, a bőrén. Ragyogóbb lesz!! Egy arcon látni, ha szeretik.. És persze azt is, hogy Ő szeret. És egy férfi, aki gyenge volt, erősebbé válik, pusztán attól, hogy valaki a szív szemével nézi őt.”
 

4, „Jelen nincs. Ez csak egy szó. Egy elvont fogalom, valójában nem létezik. Jelenleg éppen írok, de ez csak azt jelenti, hogy egy gondolatfolyamban állok, próbálom szavakba fagyasztani azt, ami tudatomban már régen eliramlott, s várom, hogy mi jön még a jövőmből felém. De még egy ezermilliomod másodpercem is folyamatos változásban van: a jövő múlttá válik, anélkül hogy jelen lenne. Életünk olyan, mint egy filmszalag, amelyben nincsenek állóképek.”

5, „Kellene az életemben egy ember, legalább egyetlen ember, akinél nem kényszerülök önvédelemre. Akinek lelkem titkos kódját ki merem adni. Akit beengedek magamba: ez vagyok, minden jóval, rosszal, nemes és szennyes gondolattal együtt. És ez az egyetlen ember az, akit valóban szeretek. Ha igaz az, hogy a szeretetben a kettő egy lesz, és egymásba ölelkezik, akkor ott nem lehetnek magántitkok, hozzáférhetetlen sebek, és főleg levegőtlen, gennyes sebek nem lehetnek, mert nem tudnak egymással összeforrni. Összeforrni csak a tisztaság tud, ezt még a sebészek is tudják, mert még a testünk is így működik. Senki sem tökéletes! És elvárhatatlan, hogy az legyen, mert az ember nem az.”

6, „Az igazság nem az, amit gondolunk - hogy mi okos emberek egy oktalan Univerzum lakói vagyunk, hanem éppen fordítva: mi oktalan, önhitt és buta emberek egy abszolút Intelligens világnak nem  lakói, hanem elválaszthatatlan részei vagyunk, melyben minden mindennel összefügg! Nem ok-okozati alapon, hanem eredendően és szétválaszthatatlanul. Nem tőlünk független díszletben élünk - hanem egyek vagyunk vele. Semmi sincs külön".

7, „Vágyainkkal, akaratunkkal, hitünkkel, tévhitünkkel, de főleg a mélytudatunkba elrejtett „életképzeletünkkel” formáljuk önmagunkat valakivé, s a „teremtő” varázshatalmával szüljük meg önmagunkat és jövendőnket. Ha valamit elérünk, nem azért van, mert egy idegen két elénk tette, hanem azért, mert ezt az utat választottuk – amit jövőnk elénk hoz, azt sokféle jó és rossz teremtő erőnkkel mi magunk idéztük meg. Az ember sorsteremtő, isteni lény! Ezt azért nem szereti tudomásul venni, mert akkor felelősséget kell vállalni mindazért, ami történik vele. Pedig ez minden jóslásnak és prófétálásnak a lényege. A jelen, a Most az, ahol a jós (vagy próféta) bele tud még nyúlni az életedbe! A zsidóknál fenyeget, a görögöknél figyelmeztet, a kínaiaknál szelíden javasolja, hogy ne a „fekete”, de a „fehér” mágiádat alkalmazd – vagyis a sorsodat éld, s ne az önző, mohó és sötét jövendőt érlelő kicsinyke életedet. Felejtsd el a „szabad akarat” s „eleve elrendelés” terméketlen vitáját. Semmilyen hatalom nem rendelkezik fölötted. Nem bűvölt el sem Isten, sem világ, hogy mint egy hipnotikus állapotban lévő lény azt éld, amit ő akar, s azt a szerepet játszd, melyet zsarnoki rendezőként kiosztott rád. Ugyanakkor azzal se áltasd magad, hogy itt azt csinálhatsz, amit akarsz, mert akaratod „szabad”! Egyetlen ponton vagy szabad: a választásban.”

+1, „Ketten kellünk hozzá. Ahhoz, hogy élni kezdjen bármi, egy gondolat, egy érzés, egy történet, ketten kellünk. Én vagy te, csak elkezdhetjük.”

Müller Péter: Az élet művészete című előadása

2015. szeptember 10, 18:30

Szombathely, Bartók Terem

Jegyek a helyszínen is kaphatók 3300,-Ft-os áron, elővételben a Bartók Terem jegypénztáràban, és a 06 70 429 89 24 telefonszámon 2900,-Ft-os áron!

 

közösség

további frisss

lap tetejére