5,5 milliárdos beruházással fejlesztik a körmendi gyógyszeripart

frisss.hu/MTI Fotó:rd.com • 2016. október 28., péntek •
Innovatív gyártóüzem épül, sőt, még új termékeket is piacra dobnak.
5,5 milliárdos beruházással fejlesztik a körmendi gyógyszeripart

Pénteken, egy budapesti sajtótájékoztatón jelentették be, hogy új gyógyszereket fejleszt és innovatív gyártóüzemet épít 5,5 milliárd forintos beruházással az Egis Gyógyszergyár Zrt. Körmenden.

Az Egis Gyógyszergyár és konzorciumi partnerei - Pannon Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, az MTA Természettudományi Kutatóközpont veszprémi kutatócsoportja - új termékek kutatására-fejlesztésére és piacra kerülésének segítésére hoznak létre gyártókapacitást, a támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) forrásaiból biztosítják – mondta el Rákossy Balázs a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Az új termelőüzemi fejlesztéssel regionális iparfejlesztést is végrehajt az Egis, az új termékek közül legalább három 2020 után kerül piacra, amivel az előzetes elemzések alapján 200-300 milliárd forintos bevételt érhetnek el - tette hozzá.

Az államtitkár szerint az Egis fejlesztése példaértékű, amelyhez hasonlóakra a magyar egészségiparnak kiemelt szüksége van. A vállalat 80 éve képviseli az innovációt Magyarországon, jelentős tudásbázissal rendelkezik, létszáma 60-ról több mint 4000-re bővült. A vállalat az árbevételének közel 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, ez évente meghaladja a 13 milliárd forintot. Rákossy Balázs beszélt arról is, hogy a kormány folytatja a beruházásösztönző gazdaságpolitikát, kiemelt hangsúlyt helyezve az innováció vezérelt, új technológiákat alkalmazó ipari termelés térnyerésének erősítésére.

A projektben már ismert hatóanyagokra építve fejlesztenek új folyékony formájú gyógyszereket, kenőcsöket, kúpokat, géleket. Körmenden létrejön egy 4000 négyzetméter alapterületű innovációs központ, ahol innovatív, egyedi összetételű gyógyszer-kombinációkat hoznak létre. A négyéves projektben az Egis és konzorciumi partnerei nyolc készítmény fejlesztéséhez végeznek kutatást, a projekt eredményeként megvalósuló innovációkra szabadalmi védettséget szereznek majd – mondta el Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója.

Az új gyártócsarnok építése 2017. júniusban kezdődik a kivitelezők kiválasztását követően, és 2018. októberre készül el, a gyártás 2020-ban indulhat el.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére