5 tény a pezsgő jótékony hatásairól

Tóth Eszter/delish.com • 2016. december 30., péntek •
Jót tesz a bőrödnek és a szívednek, javítja a memóriát és még nem is hizlal. De nem csak erről van szó!
5 tény a pezsgő jótékony hatásairól

Közeledik a szilveszter, a „kötelező” pezsgőbontogatós ünnep, amikor még az is ledönt egy pohárkával ebből az italból, aki egyébként irtózik mindenféle alkoholtól. De azon kívül, hogy a pezsgőzés egy remek közösségi elfoglaltság, még egyéb jótékony hatásai is vannak, ezeket szedtük most össze.

Nem hizlal

Az alkoholos italok közül messze a pezsgőnek van a legalacsonyabb kalóriatartalma. Míg egy átlagos fehérbor körülbelül 135, vörös pedig 190 kalóriát tartalmaz, a pezsgőnél ez az érték csupán 95 körül mozog.

Javítja a memóriát

Egy patkányokon végzett kutatás bebizonyította, hogy hetente 1-3 pohár pezsgő jótékonyan hathat az emlékezőképességre. Az állatok felének hat héten keresztül pezsgőt adtak, a másik felének nem, ezután egy, már ismert labirintusba tették őket. Míg a „részeges” patkányok 70%-a jutott ki az útvesztőből, a „józan” társaiknál ez csak az 50%-ukra volt igaz.

Jót tesz a bőrödnek

A pezsgő nem csak a gondolataidat szépíti meg, hanem a bőrödnek is jót tesz. A bőrgyógyászok szerint olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítik a bőr méregtelenítő folyamatait, így az szebb és egészségesebb lesz.

Segít elkerülni a szív-és érrendszeri bajokat

Azt mondják, a vörösbor jót tesz a vérképződésnek és az ereknek, ez ugyanúgy igaz a pezsgőre is. A readingi egyetem kutatása szerint napi két pohár pezsgő jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek, sőt csökkenti a magas vérnyomás és a stroke kockázatát.

Megakadályozza, hogy túlterheld a gyomrod

A szénsavas italokat egyébként is lassabban kortyolgatja az ember, mert hamar eltelítenek. A pezsgő is ide tartozik, ezért érdemes evés előtt vagy közben egy pohárnyit elszopogatni, így hamarabb eljön a jóllakottság érzése anélkül, hogy bucira ennénk magunkat. Apropó, tudtad, hogy egy diéta is alapszik ezen?

Ezek után remélem, hogy még nagyobb kedvvel bontasz majd meg egy üveg pezsgőt az év utolsó éjszakáján.

közösség

további frisss

lap tetejére