4+1 tipp, ha Önnek is túl rövid volt a hosszú hétvége

frisss.hu, blikk.hu • 2016. március 29., kedd •
Mielőtt elaludna, amikor nem kéne, segítünk!
4+1 tipp, ha Önnek is túl rövid volt a hosszú hétvége

A hosszú hétvégéket mindenki imádja. Előre várjuk, készülünk rá, igyekszünk kiélvezni minden pillanatát, aztán egyszer csak vége van. Ami elmaradt, az általában a pihenés, ugyanis annyi mindent kell bepótolnunk az alatt a pár nap alatt, annyi helyre kell elmennünk és annyi mindent kell csinálnunk, hogy egyszerűen elfelejtünk a felgyülemlett fáradtságunkkal törődni.

Különösen így van ez húsvétkor, amikor a nők sütnek-főznek, takarítanak, aktuálissá válik az ablak tisztítás is, a férfiaknak meg vagy a házimunkákban való segítés, vagy a kerti teendők a feladataik. Aztán jön a rokon látogatás, akár mi megyünk, akár hozzánk jönnek, mindenképpen fárasztó, kimerító program ez is.

Az idén mindehhez hozzájött az óra átállítás is. Ráadásul a rossz irányba - rövidebb lett a szombat éjszakánk egy órával. Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a hét első munkanapján az ember úgy érzi magát, mint aki épp egy több ezer méter magas hegyről jött le, minden tagja fáradt, álmos, nincs kedve visszazökkenni a hétköznapokba és egyáltalán, aludni szeretne. Ezen az állapoton segítenek az alábbi tanácsok:

1; Időben bújjunk ágyba

Az alvást semmi nem pótolhatja, ez tény. Miután reggel nem alhatunk "végre, ameddig csak bírunk", a munkahely nem ennyire toleráns, az egyetlen megoldás, hogy korán feküdjünk le. Nem beszélve arról, ha hétvégén becsúszott egy bulizós éjszaka is - ennek hatása lehet, hogy csak pár nap múlva jön ki, úgyhogy így, vagy úgy, irány az ágy!

2; Menjünk ki a friss levegőre

Persze, ehhez kell energia, de megéri, az biztos. Elég egy félórás séta is, vagy haladóknak egy könnyed kocogás. A lényeg a szabad levegőn való mozgás, ami az emésztésünktől kezdve az  idegrendszer nyugtató hatásán át a jó alvás zálogaként is működik. 

3; Készüljünk fel a ránk váró feladatokra

Nem arról van szó, hogy pontos határidőnapló szerű tervet készítsünk az elküvetkezendő napokra, de ha előre átgondoljuk a ránk váró feladatokat az mindenképpen segít. Nyugodtabbak tudunk maradni munka közben, átlátjuk a teendőket egész napra vonatkozóan és nem kell reggel félkómásan megerőltetni az agyunkat, hogy "akkor most mit is kéne csinálnom?"

4; Apró célokat tűzzünk ki magunk elé

Olyanokat, amelyeket viszonylag egyszerűen, rövid idő alatt elérhetünk. Lehet ez egy jó ebéd, egy jó társasági összejövetel, vagy épp egy séta a környéken. A közeli, apró célokat agyunk is könnyen befogadja és megvalósulásuk után a sikerélmény is jótékony hatással lesz ránk.

+1 Ha végkép semmi nem segít...

Akkor marad egy jó erős kávé, vagy tea. A koffein megemeli a vérnyomást, ettől frissebnek érezzük magunkat. Apró szépséghiba, hogy csak korlátozott ideig, előbb-utóbb vissza kell térnünk az  1-es ponthoz.

 

közösség

további frisss

lap tetejére