4000 fiatal mondta el a véleményét Szombathelyről

frisss.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. május 18., csütörtök •
Meglepő válaszokat kapott az önkormányzat.
4000 fiatal mondta el a véleményét Szombathelyről

Még 2015-ben online és kinyomtatott kérdőívek segítésével kérte a város a fiatalok véleményét Szombathellyel kapcsolatban. A Törd meg a csendet! koncepció lényege, hogy a 13-30 éves korosztály elmondhassa a kritikáit, jövőképét, gondolatait a városról. Külön kérdezték az általános,- a középiskolásokat, az egyetemistákat, a fiatal felnőtteket, hiszen minden korosztálynak más-más igénye van. A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón került, 4000 diák töltötte ki a kérdőívet, ez a helyi fiatalság körülbelül 30 százaléka.

A kérdőívben ellentmondások is voltak, hiszen a fiatalok 36-37 százaléka külföldön akar munkát vállalni, mégis 90 százalékuk szereti Szombathelyt, úgy vélik, jó itt élni. Szórakozás témakörben a Savaria mozi teljesített a legjobban, de kiderült, 80 százalékuk valamilyen sportegyesületnél sportol, többen, mint ahányan a tévénézést ikszelték be kikapcsolódási formának. A 140 oldalas tanulmányt a nyáron fogják jobban elemezni.

Rettegi Attila, az Oktatási és Szociális Bizottság elnöke szerint ez a tanulmány, ami a kiértékelt kérdőívek alapján készült fontos, mivel a helyi igényeket foglalják össze. Felmerült ezzel kapcsolatban többek között a diákoknak szóló- vagyis a Szombathelyen tanuló- Szent Márton-kártya bevezetése, az ösztöndíjrendszer kibővítése, a város kereskedelmi szolgáltatásainak bővítése is, de ezek előbb bizottsági, majd közgyűlési döntések lesznek. Rettegi Attila szerint akár már a szeptemberi közgyűlésen akár már téma lehet. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére