3700 nézőnek kellett elhagynia az Aréna Savariát

Frisss/katasztrofavedelem - fotó: Hornyák Emőke • 2017. április 06., csütörtök •
Nagyszabású kiürítési gyakorlatot tartott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
3700 nézőnek kellett elhagynia az Aréna Savariát

Második alkalommal rendezték meg csütörtök délután a kiürítési gyakorlatot. A mentésbe vonható szervek valós körülmények között gyakorolhatták azokat a teendőket, amelyeket veszély esetén végre kell hajtaniuk. A szimuláció végrehajtásában segítséget nyújtott a rendőrség, a mentőszolgálat, a Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelete és szombathelyi polgárőr egyesületek munkatársai.

A gyakorlat a fiataloknak is tartogatott meglepetéseket és hasznos információkkal vértezhették fel magukat, hiszen egy hasonló vészhelyzetben kamatoztathatják az Aréna Savariában tanultakat. A cél, hogy beépüljön a tudatukba az öngondoskodásra való törekvés.

A rendezvényt Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg.

A lelátókon helyet foglaló tanulók munkavédelmi oktatásban és magatartási szabályok ismertetésében részesültek, majd az aktuális tűzgyújtási tilalom , illetve a szabadtéri tüzek megelőzéséről szóló előadással folytatódott. Ezt a Weöres Sándor Színház színművészével, Kelemen Zoltánnal egy közös versszavalás követte, amely egy nem hivatalos országos rekord kísérletet is volt egyben. A Költészet Napjához közeledvén, József Attila: Tűz van! című versét ennyi ember egy helyen még sosem szavalta együtt.

Ezután a Szombathelyi Swietelsky-Haladás labdarúgói mérték össze erejüket a színház válogatottjával. A remek hangulatú mérkőzésen háromszor talált be a zöld-fehér együttes, amelynek soraiban ott volt Mészöly Géza vezetőedző is. A találkozó egyébként 3-1-es állásnál félbeszakadt, ugyanis a huszonhetedik percben a világítás kialudt, a lelátót és küzdőteret füst árasztotta el, majd a tűzjelző berendezés sziréna hangjelzésével kezdődött meg a tűzriadó tervnek megfelelően a csarnok kiürítése. A rendezvényt biztosító személyzet azonnal a kijáratok felé terelte a szurkolókat, felhívva a figyelmüket a higgadt, nyugodt viselkedésre.

A második alkalommal megrendezett mentési szimuláció sikeres volt, a diákok és nevelőik fegyelmezetten hagyták el az épületet, a mentésért felelős személyek pedig biztosították az útvonalat. Három perc alatt kiürült a „kigyulladt” épület, bőven az előírt nyolc percen belüli szintidő alatt maradva. Végül Lakatár Gábor tűzoltó alezredes a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megköszönte mindenkinek a gyakorlaton való közreműködést, és reményei szerint sok olyan hasznos információval szolgált az esemény. A gyakorlatot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megfelelőre értékelte. 

 

Tűz van babám

Közzétette: Frisss.hu – 2017. április 6.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére