3 tévhit, ami tönkreteheti a párkapcsolatod

Szerző:Frisss.hu/life.hu - Fotó:combiboilersleeds.com • 2016. december 19., hétfő •
Ha bedőlsz ezeknek a mítoszoknak, hamar szakítás lehet a vége.
3 tévhit, ami tönkreteheti a párkapcsolatod

A romantikus filmek általában abszurd hülyeségekkel tömik a fejünket arról, hogyan is működik a tökéletes kapcsolat. A legtöbb szerint, amikor megtalálod az igazit, akkor egy tündérmesébe csöppensz. Oké, de mi van akkor, ha idővel felszáll a rózsaszín köd és szinte észrevétlenül annyira tönkrevágjátok a kapcsolatotokat, hogy mindegyikőtök spurizna inkább más karjába, egy újabb szédítő álomvilágba? Mielőtt ez megtörténne, érdemes kicsit átgondolni azokat a mítoszokat, amik a legintenzívebben rombolják a kapcsolatokat. 

Felesleges teperni, nem tarthatod fenn sokáig a tüzet

Sokan úgy gondolják, hogy a kezdeti szenvedély később teljesen alábbhagy, sőt, el is múlik. Jönnek a szürke hétköznapok, a nagy szerelem átfordul egyszerű megszokásba.

Fotó:pinterest.com

Egy 2010-es kutatás szerint azonban, nagyon is fenntartható az a bizonyos szikra, ami az első pár évre jellemző. A szakemberek MRI vizsgálatnak vetettek alá olyan többéves kapcsolatban élő párokat, akik azt állították, hogy köztük még mindig lobog az a bizonyos láng. Az adatokat összevetették a frissen összejött szerelmesekével. Az eredmény megdöbbentő: ugyanaz az agyi aktivitás volt mindkét csoportnál megfigyelhető, kivéve, hogy az új kapcsolatokban lévők agyában ideges és rögeszmés gondolatok is keringtek.

Hogyan tartható fenn ez a csodálatos állapot két ember között? Elsősorban fontos, hogy mindketten odategyék magukat, igyekezzenek örömet okozni a másiknak apró figyelmességekkel és próbáljanak elszakadni a rutintól.  

A veszekedés nemcsak izgalmasabbá teszik a kapcsolatot, hanem sokszor meg is oldja a problémákat

Hatalmas téveszme, hogy a folyamatos veszekedéssel előre lendítheted a kapcsolatod. Ezek a játszmák többnyire csak arra mennek ki, hogy megmutassuk a másiknak, hogy ki a góré a kapcsolatban vagy erőszakosan próbáljunk a másik viselkedésén változtatni. Rosszabb esetben olyan dolgokat is a másik fejéhez vágunk, amit később nemcsak megbánunk, de a kapcsolatot is maximálisan romboljuk velük.

Fotó:trollheaven.com

Ha nézeteltérésetek támad a pároddal, akkor inkább próbáljátok békésen megbeszélni. Az is sokat segíthet ebben a szituációban, ha valamelyikőtök felhívja a másik figyelmét arra: már megint a semmin vitáztok. Dr. John Gottman, párkapcsolati szakértő szerint fontos, hogy inkább tanuljuk meg csökkenteni a feszültséget egy veszekedésben, vagyis nyugodtan, kedvesen, empatikusan és jóindulatúan vitassuk meg a nézeteltéréseket. Emellett négy viselkedési formát hanyagoljunk ebben a helyzetben: kritizálás, megvetés, védekezés és elzárkózás.

A féltékenység bizonyíték arra, hogy mennyire fontos a másik

Azt gondolod, hogy a féltékenység jót tesz egy kapcsolatnak? Egyáltalán nem így van! A féltékenység nem szeretetből, hanem félelemből és bizonytalanságból ered. Egy stabil párkapcsolatban semmi okod arra, hogy ilyet érezz. Ha mégis rád tör ez az állapot, akkor kerüld a felesleges hisztit. Próbáld racionálisan szemlélni az érzéseidet, beszélj róluk nyugodtan, nyíltan és őszintén a pároddal, mert így ő is jobban megérti, min mész keresztül, esetleg tisztázni is tudtok egy-egy kellemetlen történést.   

via life.hu

közösség

további frisss

lap tetejére