25 ezer embert várnak a szombathelyi Szent Márton Találkozóra

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 06., szerda •
Már nem kell sokat aludni, most hétvégén kezdődnek a programok.
25 ezer embert várnak a szombathelyi Szent Márton Találkozóra

Újabb részletek derültek ki a Szent Márton Találkozóról és az eseményen részt vevőkről. Dr. Veres András megyéspüspök szerda kora délután tartott sajtótájékoztatót a július 9-i és 10-i programokról, és elmondta, hogy a közös ünnepség miatt Szombathelyre jön többek közt dr. Kövér László az országgyűlés elnöke, Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, Vízkeleti Mariann államtitkár, Cseresnyés Péter államtitkár, Soltész Miklós államtitkár és V. Németh Zsolt államtitkár is.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjain kívül a szentmisén részt vesz Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, a esemény celebrálását pedig Dominik Duka prágai bíboros-érsek, Ferenc pápa különleges megbízottja végzi, latinul, de nem kell megijedni, mert a Szent Márton Találkozóhoz készült egy Liturgikus Füzet, amit a helyszínen mindenki megkap a részletes programokkal együtt. Nem mellékesen a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász is ezen a két napon ünnepli a 25 éves évfordulóját.

Felemelő szeretet - éld át és add tovább!

Ez a találkozó szlogenje és talán ez foglalja össze a legjobban mindazt, amit Szent Márton képviselt, vagyis meglátni a hiányt, cselekedni és jót tenni. Emellett a most hétvégi programsorozat lesz a Szent Márton Év legnagyobb egyházmegyei eseménye is, de mindez nem csak a hívőknek szól, hiszen rengeteg világi programmal is várják az érdeklődőket. Az előadók közt ott lesz Böjte Csaba aki az irgalmasságról szól, Dr. Zacher Gábor, aki családról és együttélésről tart előadást míg Eperjes Károly az életéről, munkájáról és a hitéről mesél majd.

A gyerekeket játszóház, ügyességi játékok és kézműves programok várják, de nem lenne teljes a programsorozat koncertek nélkül, színpadra lép többek közt Csiszér László és zenekara, St. Martin, az Eucharist, az Ákos nagykoncert pedig július 10-én, 19 órakor lesz.

Hasznos infók

2016. július 9-én reggel 6 órától 2016. július 9-én 24 óráig lezárják:

- a Bartók Béla körútnak a Szűrcsapó utca és a Gagarin utca közötti szakaszát,
- a Jókai Mór utcának a Gagarin út és a Kálvária utca közötti szakaszát,
- a Gagarin utcának a Bartók Béla körút és a Károlyi Gáspár tér közötti szakaszát,
- a Középhegyi útnak a Jégpince út és a Karmelita utca közötti szakaszát,
- a Jégpince útnak a Középhegyi út és a Jókai Mór utca közötti szakaszát,
- a Karmelita utcának a Középhegyi út és a Jókai Mór utca közötti szakaszát,
- a Kárpáti Kelemen utcának az Árpád út és a Bartók Béla körút közötti szakaszát,
- a Kenderesi utcának a Reviczky Gyula utca és a Bartók Béla körúton át a Csónakázó-tó hídjáig tartó szakaszát.

Illetve 2016. július 10-én 00.00 órától 2016. július 11-én hajnali 4 óráig a forgalom elől elzárják:

- a Bartók Béla körútnak a Kenderesi utca és a Jókai Mór utca közötti szakaszát,
- a Jókai Mór utcának a Gagarin út és a Kálvária utca közötti szakaszát,
- a Gagarin útnak az Arany János utca és a Jókai Mór utca közötti szakaszát,
- a Középhegyi útnak a Jégpince út és a Karmelita utca közötti szakaszát,
- a Jégpince útnak a Középhegyi út és a Jókai Mór utca közötti szakaszát,
- a Karmelita utcának a Középhegyi út és a Jókai Mór utca közötti szakaszát.

A lezárások időtartama az aktuális körülményekre tekintettel változhat. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a járművezetőket és az üzemeltetőket fokozott figyelemmel való közlekedésre kéri.

Fontos megjegyezni, hogy  a szombathelyi 26-os, 29A és 29C jelzésű buszok közlekedésnél is változások lesznek 2016. július 9-én reggel 6 órától 2016. július 10-én üzemzárásig. A 26-os jelzésű, a vasútállomásról induló és a vasútállomásra érkező járatok nem érintik a Szent István parknál és az Emlékműnél lévő megállóhelyeket. A járatok a Jókai Mór utca – Nárai út – Középhegyi út útvonalon közlekednek, és valamennyi kijelölt megállóhelyen megállnak.


A 29A és 29C jelzésű buszok, a vasútállomásról induló és a vasútállomásra érkező járatok nem érintik a Tófürdőnél, Uszodánál és a Szent István parknál lévő megállóhelyeket. A járatok a Rohonci út – Magyar László utca – Dózsa György út – Kálvária utca útvonalon közlekednek, és valamennyi kijelölt megállóhelyen megállnak.

Az eredeti forgalmi rend 2016. július 11-én (hétfőn) üzemkezdettől áll vissza. A rendezők a lakosság és az utazóközönség megértését kérik, illetve azt, hogy a helyszínre inkább tömegközlekedéssel próbáljanak meg eljutni, mert az Uszoda előtti parkolót a meghívott vendégeknek tartják fenn, oda csak külön engedéllyel lehet majd behajtani, a Claudius Hotel melletti kavicsos parkolót pedig csak a buszok használhatják.

A Szent Márton Találkozó programjairól itt írtunk részletesen, további információkat pedig az esemény honlapján találhatnak.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére