18+: A szürke filmes árnyalatai - filmkritika

vkriszti • 2015. február 12., csütörtök •
Nyugodtan kezdd el olvasni ezt a cikket. Igen, lesz benne spoiler, de egy külön részben, előtte szólni fogok. Nem szeretném senki filmes S&M élményét elrontani, ezért most inkább csak a könyv vászonra vetett megvalósítását elemezgetem.
18+: A szürke filmes árnyalatai - filmkritika

Voltam olyan szerencsés, hogy tegnap este premier előtt nézhettem meg a Szürke ötven árnyalatát. Na persze nem egyedül, a Savaria Mozi nagyterme teltházas volt. Főleg nőkkel találkozhattam a nézők közt, de akadtak olyan vállalkozó szellemű férfiak, akik elkísérték párjukat, gyanítom elő-Valantin-napi meglepetés gyanánt. Hiszen mi is lehet szebb ajándék egy premier előtt megnézett szoftpornónál...

Először is szögezzük le, hogy ami itt leíródott, az egy szubjektív vélemény. Filmet véleményezni olyan, mint a verselemzés: mindenki máshogy látja.

Én mindhárom könyvet olvastam, és igazán gazdag a fantáziavilágom, ezért viszonylag nagy elvárásokkal indultam neki a filmnek. Igazából - akárcsak a Twilight-nál - az "egy könyv-egy film" elvét követték a rendezők, és bárcsak ne így tettek volna. A közel 600 oldalas kötet eseményeit nehéz belesűríteni 125 percbe, nem is jött igazán össze. Többször is ugrik egy nagyot a történet, és vannak olyan jelentek, amiket lerövidítettek. Néha hiányérzetem volt, úgy éreztem, hogy a könyvben kifejtett és általam elképzelt jeleneteket szeretném a vásznon is látni, a rendezők azonban elintézték ezeket pár képkockával. Chrisian és Anastasia kezdeti kálváriáját is gyorsan letudták, szinte el sem kezdődik a film, de már egymásra találnak. Persze nem tehetnek minden néző kedvére, így hát ezeket inkább elengedtem, és hagytam, hogy tovább vigyen magával a történet. A sztori lendületesen megy előre, egy percre sem lankad a figyelem, nincsenek benne kitérők. Ami belekerült a történetbe, azt szépen kivitelezték. A helyszínek, a színek, az érzések, a stílusok mind-mind passzolnak az elvártakhoz. A történet tehát azoknak, akik a könyvet szerették volna viszont látni a vásznon, kicsit lyukacsos lehet, de ha elvonatkoztatunk, akkor mégis egy kerek egészet kapunk. A zárójelenet is tökéletesen el lett találva, gördülékenyen visz át a leendő folytatásba.

Beszéljünk kicsit a szereplőkről. Dakota Johnson nem okozott csalódást, tökéletesen hozta Anastasia karakterét. A kicsit esetlen, szende szűz egyetemista lány kellő öntudattal kezeli Grey defektusait (vagy fétiseit), a végére pedig egészen előtör belőle a nőiesség. Jamie Dornan nem éppen az a férfi, akinek Christiant olvasás közben elképzeltem. A trailer alapján még mindig nem tudtam megbarátkozni vele, így a teljes filmet látva viszont megszokható, habár őszintén szólva nekem még mindig túl „babaarcú” egy ilyen S&M-domina férfi szerepére.

Meg kell jegyeznem, hogy a választott betétdalok különösen tetszettek. Mindegyik hangulata tökéletesen illeszkedik az adott jelenetéhez.

Összességében egyébként jól elkészített filmet láthatunk, ha az időkeretet figyelembe vesszük, akkor azt mondhatom, hogy kihozták (majdnem) a maximumot a történetből.

 

-------------------------------------------SPOILER----------------------------------------------------------

 

Most térjünk a lényegre, hiszen úgyis mindenki erre kíváncsi. Az előzetesek alapján egy kétórás szexmaratont vártak a legtöbben. Hát sajnos csak kb. másfél óra jutott ezekre a jelenetekre. Az igazat megvallva azonban itt is volt némi hiányérzetem. A könyvből jól ismert „vaníliaszex” jelentősége nincs kiemelve, ahogy Anastasia szüzességét is két perc alatt elveszi Christian. Erre mondom én azt, hogy egy kicsit elnagyolt. Igaz ezután szépen sokasodnak az erotikus jelenetek, de ezekből sem mind került be a filmbe, például az ominózus víz alatti orálozás is kimaradt. "A fájdalom vörös szobájának" küszöbén is gyorsan átlépnek, a titkolózásnak nyoma sincs a filmváltozatban.

Ami viszont benne van, az tényleg jól lett kivitelezve. Az erotikus jelenteket igazából csak az választja el a pornótól, hogy a nemi szerveket nem mutatják premier plánban. Aki esetleg eddig nem volt jártas a szado-mazo műfajban, akkor most az lesz. A kellékek széles repertoárja megjelenik már ebben az egy filmben is. A "túl tömény" érzetet azzal hárítják el a rendezők, hogy minden szexjelenet közé beillesztettek valami átkötést, valami hétköznapit, amitől az erotika töménysége hígul egy kicsit. 

Mrs. Robinson személye sincs úgy túlmisztifikálva a filmben, mint a könyvben. Christian gyorsan elmeséli a történetét Anának, később is csak párszor tesznek róla említést. Talán majd a következő részben kap nagyobb jelentőséget.

Összegezve: voltak hiányosságok a filmben, de ez csak azoknak a nézőknek tűnik fel, akik olvasták a könyvet is. Ha csak a filmet nézzük, egy kerek egész történetet kapunk, persze kérdőjelekkel zárva, hiszen még két filmben érkezik majd a folytatás. Mindenkinek ajánlom megnézésre, könnyed kikapcsolódást kínál a romantika-erotika kellemes egyvelegével.

közösség

további frisss

lap tetejére