1566 dzsihád Magyarország ellen, de mi a helyzet 2016-ban? – bemutatták Szombathelyen Kulcsár Árpád, történész könyvét

frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. december 14., szerda •
A valódi Szulejmán nem volt olyan jó arc, mint most a képernyőn.
1566 dzsihád Magyarország ellen, de mi a helyzet 2016-ban? – bemutatták Szombathelyen Kulcsár Árpád, történész könyvét

1566-ban történt, hogy a törökkel vívott teljesen egyenlőtlen ostromharcban – az egész Dél-Dunántúl védelme szempontjából központi jelentőségű – Szigetvár elbukott. Azonban Zrínyi Miklós és a vár védőinek hősies helytállása, önfeláldozása a kereszténység és a haza védelmében Európa-szerte legendává lett - többek között erről tartott előadást kedden este Dr. Kulcsár Árpád történész, aki a helyi jövőkutató klub meghívására érkezett Szombathelyre. 

A mohácsi csatától a karlócai békéig tartó csaknem két évszázad (1526-1699) hatalmas terhet hagyott a magyarokra. Ebben az időszakban az Oszmán Birodalom folyamatosan pusztította az országot és azon dolgozott, hogy hazánkban kiterjesszék az iszlám uralmát. 

„Hasonló kihívások előtt áll Európa, mint 450 éve, amikor a törökök dzsihádot indítottak és igyekeztek bekebelezni minél több területet. Azonban a háború célja nemcsak területszerzés és rablás volt, hanem az iszlám teljes kiterjesztése. Nem ismertek megalkuvást és kegyelmet a „hitetlenekkel” szemben. A leigázott területeken a mást vallást követőknek megkülönböztető jelzést kellett hordaniuk a ruhájukon. A zsidóknak szamarat, a katolikusoknak disznót.  A nagyobb városokból elrabolták, kiűzték a lakókat, a keresztény templomokat lerombolták, lőszerraktárrá, dzsámivá vagy istállóvá alakították. ” – kezdte el mondani a történész.

Aki életben maradt, arra hatalmas nyomor és álladó félelem várt. 

„Bár a megszerzett területek egységenként működtek, ezek kizárólagos tulajdonosa a szultán volt. Mivel az Oszmán birodalomban bárhol létrejöhetett szpáhi birtok – az aktuális tulajdonost pedig bármikor áthelyezhették -, így a török katonáknak nem volt érdeke, hogy jól működő gazdaságokat hozzanak létre. Maradt a rablógazdálkodás és a helyi lakosok teljes megfélemlítése.” – folytatta.

A történész beszélt arról is, hogy az iszlám a fegyveres erőszak mellett, szóban és írásban is terjeszkedhet. Bár a történelem átírása nemcsak a filmgyártásra jellemző, azért megdöbbentő, hogy mennyien rajonganak a Szulejmán című szappanoperáért. A sztori pozitív szereplőként jeleníti meg az egykori szultánt, ugyanakkor történelmi tényeket nyomokban sem tartalmaz. De kiért is vannak oda a nézők?  

Tények arról, hogy a valódi Szulejmán nem volt olyan jó arc, mint a képernyőn: 

  • Az ő nevéhez fűződik a magyar államiság megdöntése. Megszűnt az királyi udvar, az ország irányítása Bécsbe helyeződött  
  • Uralkodása alatt magyarok tízezreit mészárolták le, és százezreket hurcoltak el rabszolgának
  • 45 éven keresztül pusztított, rombolt és tudatosan rettegésben, nyomorban tartotta a lakosságot. Ennek egyik súlyos eredménye, a települések elnéptelenedése volt   
  • A szultáni iratokban rendszeresen gyalázta a magyarokat. Az egyik dokumentumban a következő kifejezések szerepelnek: „alávaló átkozottak”, „tévhitben élő gazok”, „ördöggel cimboráló dögök”
  • Látványos kivégzéseket tartott. A mohácsi csata után magyarok ezreit nyakaztatta le az ünneplés csúcspontjaként
  • Ellensége, pusztítója, elnyomója volt a kereszténységnek. A templomok jelentős részét leromboltatta, dzsámikká vagy istállóvá alakíttatta

 

közösség

további frisss

lap tetejére