10 dolog, ami a legstresszesebb napon is ellazít

Frisss.hu/businessinsider.com - Fotó:iancleary.com • 2017. január 07., szombat •
Gyűrd le a feszültséget, mielőtt ideges lennél!
10 dolog, ami a legstresszesebb napon is ellazít

Sokszor napokon keresztül csak gyűlik bennünk a feszültség, ami idővel még betegségeket is előidézhet. Ezért nem árt napról-napra kicsit kizökkenni a mókuskerékből és lazulni pár órát. A tudósok összegyűjtötték azokat a módszereket, amikkel a legkönnyebben oldhatjuk magunkban a feszkót.

Elő a kreativitással!

A művészetterápia az egyik leghatékonyabb eszköz, ha egy kis relaxra van szükséged. Erre találták ki például a felnőtt színezőket, amiknek a segítségével a flow-élményt is átélheted.

A lábaddal is elérheted a „nirvanát”

A „progresszív izomlazítást” gyakran alkalmazzák a klinikákon is. Ennek az a lényege, öt másodpercig meg kell feszíteni a lábujjakat, majd szép lassan kiengedni őket.

Hallgass zenét!

Az egyik leghatásosabb módja a kikapcsolódásnak a zenehallgatás. Egy tanulmány szerint ugyanis, ez képes visszaállítani az idegrendszert abba az állapotba, amiben a feszült szituáció előtt voltunk.

Fotó: makingdifferent.com

Töltődj masszázzsal!

Egy kis dögönyözés és szinte azonnal elillan a stressz. Miért vagyunk ebben ilyen biztosak? Egy japán kutatásban arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogyan teljesítenek a tanulók a vizsgájukon, ha előtte kapnak egy alapos hátmasszázst. Azok a diákok, akiket meggyurmáztak, kevésbé stresszeltek, mint azok, akiket csak egy csendes szobába küldtek el ezalatt.

Lazulj forró vízben!

Ha totál káosz volt az egész napod és elvonulnál a világ elől, akkor készíts egy forró habfürdőt és élvezd, ahogyan teljesen ellazítja a testedet. Ráadásul, amellett, hogy oldja a feszültséget, növeli a vér áramlását, így csökkentve az ízületi fájdalmakat. Ez a módszer még hatékonyabbá tehető, ha illatterápiával kombinálod. Pár csepp levendulás illóolaj a vízbe és tutira búcsút mondhatsz az álmatlanságnak is.

Csókolózz, hogy megnyugodj!

A smárolás azon kívül, hogy kellemes, fontos szerepet játszhat a feszültség eltüntetésében. A szakértők szerint a csókolózás csökkenti a stresszhormonokat. Igaz ez a szexre is, ezért nem éri meg megállni egy-két nyelvesnél...

Fotó:newhdwallpaper.in

Mozogd ki magadból a negatív energiát!

A sport segítségével nemcsak fizikálisan lehetünk frissek, hanem szellemileg is teljesen feltöltődhetünk. A mozgás beindítja az endorfin termelődését, sőt, csökkenti a stresszhormonakat is.

Figyelj a légzésedre!

Ha felhúzzuk magunkat, akkor a levegőt is kapkodva vesszük. Azért, hogy minél gyorsabban csökkentsük a bennünk dúló feszültséget, érdemes lassan és mélyen levegőt vennünk. Ez lassítja a pulzusszámot, serkenti a bélműködést, és ellazítja a gyomor izmait.  

Meditálj!

Ez az egyik leghatásosabb módszer az ellazulásra a szorongással küzdő embereknél. Ha még nem próbáltad, akkor az irányított verzióval kezdd, mert így könnyebben ráérzel majd a technikájára.

Fotó:rita.maher.com

Lógj minél többet a kutyáddal!

Az állatterápia különösen hasznos lehet, ha már úgy érzed a hátad közepére sem kívánod az embereket. A stresszt azonban nem csak a simogatás, a közös játék és séta oldja. Egy tanulmány szerint, ha szemezünk egy ebbel, akkor oxitocin termelődik a szervezetünkben, ami csökkenti a feszültséget.

via Business Insider

közösség

további frisss

lap tetejére