12 nonverbális jel, ami arra utal, hogy hazudnak önnek

frisss.hu • 2016. szeptember 13., kedd •
A test nem tud füllenteni.
12 nonverbális jel, ami arra utal, hogy hazudnak önnek

Mindenki hazudik,  akkor is ha bevallja magának, akkor is ha nem. De mi van akkor amikor más akar átverni bennünket? Hogy lehet felismerni a hazugságot vagy a sokszor áratlannak tűnő füllentést, esetleges félrevezetést?

A test nem tud hazudni, vannak olyan nonverbális jelek, amiket ha dekódolunk, leleplezhető a hazugság. Az ember a szavaknak ura lehet, a mozdulatoknak azonban kevésbé. Persze nem kell vérszemet kapni, és minden mondatban a hazugságot keresni, de a jelekre figyelni, kötelező.

Valószínűleg hazudik, ...

- Ha a mondat közben picit, de hirtelen megrántja a fejét.
- Ha túl mereven áll. Bármilyen hihetetlen ez is a hazugságra vallhat.
- Ha beszéd közben kapkodja a levegőt és minden átmenet nélkül túl gyors beszédre vált.
- Ha babrál a kezeivel, játszik velük. Fontos az is, ha nem mutatja a tenyerét, akár maga mögé rejti, de hasonlóan árulkodó lehet, ha valaki csak zsebre tett kézzel beszél.
- Ha a kezét a szája elé teszi, ez az ún. szájőrzés. Ilyenkor a kéz eltakarja a szájat, a hüvelykujj az archoz nyomódik, miközben az agy tudat alatt utasítja a kezet, hogy próbálja elfojtani az elhangzó valótlan szavakat.
- Ha a kezét a tarkójára, a nyakára vagy a fejére teszi, vakarózik, dörzsölgeti.
- Ha túl sokat mutogat és túlgesztikulál azt is jelentheti, hogy próbálja elterelni a figyelmet a mondandójáról.
- Ha harapdálja az ajkait, vagy nagyon összeszorítja azokat.
- Ha túl sokáig tart fent szemkontaktust, de az is annak számít, ha nem néz a szemébe.
- Húzogatja a gallérját, a póló nyakát. Egy hazug kijelentés bizsergető érzést kelt a hazudozó érzékeny arc- és nyakszöveteiben, amit kénytelen dörzsöléssel vagy vakarással megszüntetni.
- Ha túlságosan dörzsöli a szemét, vagy ha a földet nézi. A férfiak többnyire erősen dörzsölik szemüket és ha nagyot hazudnak, másfelé, rendszerint a földre néznek. 
- Ha az orrát dörzsöli, vakarja. Az orrérintés gesztusa eredetének egyik magyarázata szerint, amint a negatív gondolat eszünkbe jut, tudatalattink utasítja kezünket, hogy takarja el a szája.

 

közösség

további frisss

lap tetejére