„Ez a MÁV már nem az a MÁV” – érdekes részleteket tudtunk meg a fejlesztésekről

Szerző: frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. szeptember 05., kedd •
Megújul a sárvári és celldömölki vasútállomás is.
„Ez a MÁV már nem az a MÁV” – érdekes részleteket tudtunk meg a fejlesztésekről

Átfogó tájékoztatást kaptunk kedd délelőtt a szombathelyi Városházán a MÁV-csoport működéséről, illetve a megvalósult és még tervben lévő fejlesztéseiről.  

A jelenlévőket elsőként Puskás Tivadar polgármester köszöntötte. 

„Szombathely többek annak köszönheti 2000 éves múltját, hogy mindig is nagy útvonalak kereszteződésében feküdt. A 20. század környékén 16 irányba mentek innen vonatok. Bár ez azóta lecsökkent hatra, jelenleg jelentős vasútfejlesztések zajlanak a városban” – monda el.  

Íme, néhány fontos tudnivaló:

  • Sárváron megvalósult a felvételi épület és környezetének rekonstrukciója, a homlokzati nyílászárók cseréje, az utasforgalmi területek, az állomás előtti tér felújítása, P+R parkoló kialakítása. A jövőbeni fejlesztések között szerepelnek a felvételi épület homlokzatának karbantartási munkái, új lábazati burkolat kialakítása, függesztett üvegtető elhelyezése a főbejárat felett, új közlekedőburkolat kialakítása, a perontető deszkaaljzatának és a fémlemez fedésének cseréje, a vízház és a környezetében lévő épületek lebontása. 
  • Celldömölkön befejeződött a felvételi épület és a környezetében lévő utasforgalmi területek felújítása, az utascsarnok, és az abból nyíló egykori üzlethelyiségek átalakítása, új utas-wc-blokk kialakítása, akadálymentes megközelítésének biztosítása. A helyre új biciklitárolók is kerülnek. A földszinti volt Resti étterem épületrészét átalakítják, a Volán pénztárának és dolgozóinak elhelyezése érdekében. Hamarosan megvalósulnak a felvételi épület homlokzat-karbantartási munkái, ezenfelül akadálymentes bejáratot és P+R parkolót is kialakítanak. 

  • A MÁV-START országosan naponta háromezer járattal szolgálja ki több mint 140 millió utasát. 2016-ban Szombathely térségében 1,5 millió utasa volt. 
  • A belföldi InterCity-járműpark fejlesztése a szombathelyi térséget is érinti, az itt közlekedő DWA típusú kocsikba első lépésként új utastájékoztató rendszert telepítenek. 
  • Több száz műszakilag jó állapotú, de esztétikailag elavult kocsi megújítása zajlik, az ütemezett felújítási programmal 2020-ra a teljes flotta megújul.
  • Az országos hálózaton jelenleg 109 jegykiadó automata üzemel. A szombathelyi Területi Személyszállítási és Vontatási Igazgatóság területén jelenleg Balatonfüreden működik automata. Ezt tovább bővítenék a következő helyszínekkel: Veszprém, Zalaegerszeg, Keszthely, Sümeg, Badacsony, Balatonakarattya, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Révfülöp, Tapolca, Pétfürdő, Vonyarcvashegy.  

  • A pályahálózat megújítására tavaly 31,7 milliárd forintot költött a vasúttársaság.
  • A MÁV a megfelelő tisztaság érdekében új takarítási szolgáltatási szerződéseket kötött.
  • A vasúttársaság kialakított egy közös béremelési javaslatot a szakszervezetekkel, és 2017. március 13-án három évre szóló, összesen 30 százalékos béremelésről kötött megállapodást a vasutas érdekképviseletekkel. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére