Kérdések válaszok nélkül a celldömölki kampányban

frisss • 2019. október 12., szombat •
Izgalmas politikai helyzet állt elő Celldömölkön, ahol a tizenhét éve regnáló baloldali polgármester hirtelen új és dinamikus csapatot kapott kihívónak.
Kérdések válaszok nélkül a celldömölki kampányban

Nyáron még mindenki arra számított, hogy unalmas lesz a celldömölki kampány. Bár arról is lehetett hallani, hogy a tizenhét éve regnáló városvezetés kihívó nélkül marad, végül úgy tűnik, mégsem érezheti bebetonozva a székét a polgármester és a csapata. Kihívójuk ugyanis egy új csapat, az Otthonunkért Közösen Egyesület, mely saját bevallása szerint azt a célt tűzte ki magának, hogy új dinamizmust, lendületet adjon Kemenesalja fővárosának. Megjelenésükkel a korábban langyosnak ígérkező celldömölki kampány izgalmas sebességbe kapcsolt.

Felül a Cselekvő Összefogással Celldömölkért, alul az Otthonunkért Közösen Egyesület jelöltjei

Az egyesület ugyanis elsőkörben nem erőltette rá senkire a saját programját, hanem meghirdették a Celldömölki Párbeszédet, személyesen és internetes fórumokon kérdezték meg a város lakóit arról, hogy milyen Celldömölköt szeretnének. Ebből derült ki, hogy számos olyan terület van, ahol a helyiek sürgetik a változást. Ennek alapján a helyben élők fogalmazták meg a szervezet programját, ezt kívánja megvalósítani az Otthonunkért Közösen Egyesület. A válaszadók három fő területet jelöltek meg, ahol azonnali változásra van szükség: út és járdafelújítás, munkahelyteremtés-gazdaságfejlesztés és a város tisztántartása. A várost érintő szakmai kérdések mellett több izgalmas helyzet színesítette a kampányt, melynek végéhez közeledve még mindig sok kérdőjel maradt.

Köztudott, hogy a város polgármestere, Fehér László egyben az MSZP Vas megyei alelnöke, az MSZP megyei listájának vezetője. Ugyanakkor a városban egy civil egyesület színeiben indul, mely a Cselekvő Összefogással Celldömölkért (CSÖCE) nevet viseli. Fehér a megyében egyébként aktív kampányt folytat az MSZP-nek, mint ahogy a képen is látszik, szórólapokon kéri az emberek támogatását. Érdekesség, hogy ezen szórólapot ugyanakkor az általunk megkérdezett celldömölkiek más városokkal ellentétben nem kapták meg a postaládájukba.


Fehér László, az MSZP megyei alelnöke polgármestereként, listavezetőként kampányol az MSZP-nek. Úgy tűnik Vas megye más településeivel szemben Celldömölkön nem terjesztették ki a szórólapokat

A városvezetés szimpatizánsai egyébként többször is érdekes módon támadták kihívójukat, az Otthonunkért Közösen Egyesületet, vélhetően azért, mert az új erő felbukkanásával se kiköpni, se lenyelni nem tudták ellenfelüket. A polgármesterjelöltet, Sebestyén Krisztiánt, aki jelenleg is minőségügyi vezetőként dolgozik egy élelmiszeripari vállalatnál azzal támadták, hogy nincs vezetői tapasztalata. Az is emlékezetes pillanata volt a kampánynak, mikor az Otthonunkért Közösen Egyesület által rendezett alsósági és izsákai Párbeszéd fórumokon megjelentek a városvezetés tagjai.

Az Otthonunkért Közösen Egyesület alsósági fóruma, ahol megjelent Fehér László polgármester és csapata

Szintén nagy visszhangja volt annak, amikor előkerültek azok a fotók, melyek munkaidőben készültek, és az látszott rajtuk, hogy a Celldömölki Városgondnokság munkatársai éppen a polgármester egyesületének kampánymolinóit helyezték ki. A CSÖCE alelnöke később el is ismerte, hogy ők adtak megbízást a városgondnokságnak. Bár azt állította, hogy fizettek a szolgáltatásért, a számlákat a mai napig nem hozták nyilvánosságra. Felmerült továbbá a kérdés, hogy biztosan szerencsés-e, hogy a város tisztántartásával és gondozásával megbízott önkormányzati cég munkaidőben nem például a füvet nyírja, hanem kampányfeladatokra használják.

A Városgondnokság jól felismerhető autója munkaidőben, és a félkész CSÖCE-s molinó

A kampány során fontos szerepet kapott az út és járdafelújítások kérdése, mely a celldömölkiek szerint az egyik legfontosabb probléma. A városvezetés már előre kihátrált az ügyből, és az egész városban kiterjesztett szórólapon tudatták, hogy nem lehet pályázati forrásokat igénybe venni ezen területre. Később viszont kiderült, hogy a környező falvak, és más városok, többek között Csepreg, Sárvár, Kőszeg és Körmend is nyertek ilyen jellegű pályázatokat. Sebestyén Krisztián ezt követően fontos vállalást tett. Bejelentette, ha megválasztják polgármesternek, a következő évben pályázni fognak, és amennyiben nem nyer a pályázatuk, lemond a polgármesterségről.

Részlet a CSÖCE jelöltjeinek szórólapjaiból, ahol azt sugallják, hogy nincsenek pályázati források utak és járdák felújítására, pedig vannak

Szintén érdekes kérdéseket vet fel a CSÖCE és a helyi közösségeknek járó uniós források kapcsolata. Már a Vas Népe is foglalkozott a témával, miszerint a Fehér László polgármester vezette egyesület úgy nyert uniós forrásokat helyi közösségeknek járó támogatásokból, hogy a Helyi Bíráló Bizottságban ott ült a polgármester is. Bár az egyesület támogatásáról szóló döntésnél ő maga nem szavazott, mégis a CSÖCE kapta abban a körben a legtöbb forrást, melyből kampányidőszakban is szerveztek programokat. A Vas Népe cikke alapján ugyanakkor a CLLD pályázati felhívásának egyik pontja alapján nem támogatható az a rendezvény, amely politikai célokat szolgál. A polgármester végül azzal próbálta más irányba terelni a politikai kommunikációt, hogy hatósági fellépést sürgettek valamilyen bejegyzés ellen a tegnapra összehívott rendkívüli testületi ülésen. A helyi Tv által rögzített tanácskozás azért is érdekes, mert bár múlt héten megtartották a leköszönő testületi ülést, ahol egyébként a polgármesternek két havi tiszteletdíjnak megfelelő jutalmat szavaztak meg, most úgy érezték, ismét szólniuk kell a városlakókhoz. Felmerül a kérdés, hogy szabályszerű volt-e az ülés, mivel a Celldömölki Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata világosan kimondja, hogy egy rendkívüli ülést csak 24 órán túl lehet összehívni. Kérdéses továbbá az is, hogy a polgármester egyesületén túl a másik városvezetői egyesület kapott-e vajon további uniós támogatásokat?

Részlet a Vas Népe szombati számában megjelent illusztrációból, mely megmutatja, hogy a CSÖCE úgy kapott civil szervezeteknek járó támogatást, hogy közben polgármesterjelöltet és képviselőjelölteket is állított

A vasárnapi szavazáshoz közeledve tehát, a kérdések száma nem csökkent. A celldömölkieknek kell eldönteni, hogy helyes-e, hogy a Városgondnokság a CSÖCÉ-nek dolgozik, helyes-e, hogy a választáson induló szervezetként a CSÖCE uniós forráshoz jut és abból kampányidőszakban is szervez rendezvényeket. Vajon a békességet szolgálja-e, ha a CSÖCE jelöltjei megjelennek kihívóik fórumán. Vajon kivitték-e Celldömölkön az MSZP megyei szórólapját? Ha nem, miért nem? Vajon mi lesz a gazdaságélénkítéssel és az út és járdafelújításokkal? A celldömölkieknek van mit mérlegelniük.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére