Variációk adventi naptárra

FE • 2012. november 24., szombat •
Az adventi naptár hagyománya a XIX. századig nyúlik vissza, elődje a protestánsok között terjedt el. A legelső kézzel készült adventi naptár 1851-ben készült. Bár az üzletekben számos adventi kalendárium közül választhatunk, kevés ráfordítással mi is készíthetünk nagyszerű, meglepetésekkel teli naptárt.

Teljesen időben van az, aki a napokban áll neki az adventi naptár készítéshez. Igazán jó ajándék kicsiknek nagyoknak egyaránt. Ahhoz azonban, hogy a kezdő lökést megadjuk az alkotáshoz, összegyűjtöttünk néhány ingen egyszerű és könnyen kivitelezhető, saját készítésű adventi naptár ötletet.

Borítékban az ígéret: Az adventi kalendárium készítés kezdőknek címet is adhatnánk ennek a nagyon egyszerű és praktikus ötletnek, A magunk által elkészített 24 kis boríték mindegyike rejthet egy-egy idézetet, ígéretet, jókívánságot. Kilyukaszthatjuk, s akár zsinórra girlandnak is felfűzhetjük.

Adventi naptár kis zoknikból: A baba holmik elég aprók ahhoz, hogy felhasználjuk adventi naptár készítéshez. Akár kis kesztyűket, sapkákat is használhatunk. A feladat nagyon egyszerű. 12 pár kis zoknit egymás mellé rakunk, és nézzük meg, hogy mutat a legjobban. Vágjunk el egy szalagot a kívánt hosszúságúra. Lássuk el számokkal a kis zoknikat. Ez lehet matrica, vagy hímzés, akár filccel is dolgozhatunk. Csíptessük fel a zoknikat a már előre kitalált sorrendben. Helyezzük el a kis ajándékokat a zoknikban.

Az örök sláger: doboznaptár: Minden háztartásban ismeretesek ezek a kis gyufás skatulyák. A fenyőfa alakú dobozkalendárium elkészítése ráadásul nagyon egyszerű. A dobozokat kibélelhetjük csomagolópapírral, merített papírral. A skatulyák elejére felragasztjuk, vagy felírjuk a számokat, s a dobozok összeragasztása után az egészet beborítjuk egy méretre vágott díszpapírral, de használhatunk műhavat, ezüst sprayt vagy fenyőágakat.

A csomagnaptár: Tökéletes választás azoknak, akiknek bár kézügyessége nem veri az egeket, mégis valami igazán egyedire vágynak. Ez a kis hajtogatott, tasakos megoldás is kedves, és igen egyszerű. Évközben vagy előző évről megmaradt csomagolópapírok felhasználásával apró tasakot hajtogatni boríték formára, és belerejteni a finom falatokat nem túl bonyolult technika. A papírt másként is hajtogathatjuk például tölcsér formára.

Az apukák kedvence: Ez egy olyan adventi naptár, amelynek talán kivétel nélkül minden férfi örül. És ehhez tényleg semmilyen kézügyesség nem kell. Vegyünk egy láda sört. Egy kartonpapírt osszunk be 24 kockára. Számozzuk fel és ragasszuk a láda tetetjére.

Okos telefonosoknak: Tavaly óta már mobiltelefon-alkalmazás segítségével is nyitogatjuk napról napra a kis ablakokat, amelyek adventi üzeneteket rejtenek. Tavaly az Advent 2011 elnevezésű magyar nyelvű alkalmazás a hétköznapokra, a vasárnapokra és karácsony estéjére tartalmazott bibliai szövegeket és üzeneteket, valamint adventi gyertyagyújtás és zenelejátszó is telepíthető benne.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére