Új CT a Markuszovszky kórházban

EB • 2012. augusztus 29., szerda •
256 szeletes CT gépet adtak át ünnepélyesen szerdán a Markusovszky Lajos Kórházban. A berendezéssel gyakorlatilag megszűnik a CT-re a várólista. Van okunk mértéktartó optimizmusra-mondta az egészségügyért felelős államtitkár, Dr Szócska Miklós az Onkológia osztályon tartott ünnepségen. Előtte dr. Puskás Tivadar polgármester szobájában fogadta rövid tájékozódás erejéig az államtitkárt.

Országjáró körútjának második állomásán, Szombathelyre érkezett Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Dr. Puskás Tivadar polgármester szobájában fogadta, majd az üdvözlő szavak után a város vendégkönyvét nyújtotta felé. Mindig szívesen, örömmel jövök Szombathelyre, jó látni, hogy fejlődik a város kórháza-írta bele az államtitkár. Rövid szakmai beszélgetést követően együtt vonultak át a Markusovszky Kórház ünnepségére.

Dr Szócska Miklós államtitkár a Városházán

Megyei támogatással 300 millió forint értékű CT gépet vásárolt a kórház, mely a legmodernebb képalkotó diagnosztikai berendezés ma Magyarországon, egy másodperc alatt 256 képet képes készíteni. Eddig csak a fővárosban és Kaporváron volt ilyen.

Dr. Prof. Nagy Lajos kórházigazgató elmondta, minden osztály profitálhat az új készülékből, hiszen nemcsak a sugárterhelése kisebb, de lehetővé teszi másik géppel való csatlakozást, 3D-s rekonstrukció ad, és nem utolsó sorban mozgó szervek is vizsgálhatóak vele. Évekkel ezelőtt 10-15 percet kellett válni egy szeletre, most egy másodperc alatt 256 készül- szemléltette a különbséget dr. Nagy Lajos.

Szemben Prof. Nagy Lajos vezérigazgató, mellette Dr. Szócska Miklós államtitkár, Dr. Király istván osztályvezető főorvos

A CT továbbra is a diagnosztika eszköze marad, hisz a szívkatéterezés során rögtön beavatkozásra is képesek a szakorvosok- adott választ arra a fiktív kérdésre, hogy miért nem minden beteget rögtön ide hoznak majd. Számos vizsgálat azonban kiváltható lesz vele-magyarázta Nagy Lajos, aki nagyon büszke az új, világszínvonalú berendezésre.

Hogy a kórház épül-szépül, és megkezdődött a bérek megemelése is, azt üzeni önöknek, hogy érdemes kitartani- intézte üdvözlő szavait Szócska Miklós államtitkár a kórház dolgozóihoz. Hozzátette: országjáró körútra indult, hogy szemügyre vegye az új egészségügyi struktúrát. Az ellátórendszer eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a béremelésnek jövőre is lesz folytatása- jelentette ki.

Király István osztályvezető főorvos a Frisss.hu-nak kiemelte: az ország egyik legkorszerűbb berendezése az új CT. A diagnosztikában óriási jelentősége van. A személyi állomány már megtanulta a kezelési technikát. Naponta 64 vizsgálat lehetséges az új berendezéssel. A 256 szeletes CT elsősorban a vasiakat szolgálja, de a kórház központi szerepe miatt a megyén kívülről érkezőket is vizsgálják vele. Az új berendezéssel gyakorlatilag megszűnik a CT vizsgálatra a várólista. 

Az ünnepség szalagátvágással zárult.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére