Túl vagyunk az idei első szakítási hullámon

HÁ • 2012. április 17., kedd •
Az internet elterjedésével a kutatók számára új lehetőségek nyíltak meg arra, hogy egyszerűen, különösebb beavatkozás nélkül tanulmányozhassák a társadalomban lezajló kapcsolatok változásait. A facebook pedig különösen sok dolgot árulhat el rólunk, és szerelmi életünkről, az ott közzétett adatokból pedig könnyedén megtudhatjuk, hogy általában mikor születik a legtöbb párkapcsolat és persze azt is, hogy mikor szakítanak a legtöbben.
Túl vagyunk az idei első szakítási hullámon

(Fotó: idezet.eoldal.hu)

 
Áprilisban ér véget a legtöbb kapcsolat
 
David McCandless, Lee Byronnal olyan facebookos státuszüzeneteket vizsgáltak meg, amelyekben olyan tartalmak szerepelnek, amik a „szakításhoz kötődnek, mint például „szakítottunk, mert” kifejezés. A kutatók eredményei szerint az első szakítási hullámon áprilisban lépünk túl, hiszen az adatok szerint éppen a tavaszi szünetben vetnek véget a kapcsolatuknak a legtöbben. A bolondok napján is gyakran szóba kerül a szakítás szó a közösségi oldalon, – bár ilyenkor nagy az esélye annak, hogy csak tréfálkoznak a felhasználók.
 
A nyári szünetben is enyhén növekszik a szakítások száma, de az nem derül ki a grafikonból, hogy ekkor a nyári kalandok érnek-e véget viharos gyorsasággal, vagy a hosszabb kapcsolatok végére kerül pont. Az adatok azt is megmutatják, hogy hétfőnként gyakrabban merül fel a szakítás szó a Facebookon, mint a hét többi napján. 
 
Karácsony előtt szakítani kegyetlen
 
A másik nagyobb szakítási mánia viszont a karácsony előtti hetekben van, viszont ekkor a „túl kegyetlen” kifejezéssel illetik a szakítás gondolatát. Tehát bár felmerül a felhasználókban, hogy szakítsanak, azt mégsem teszik meg. Természetesen karácsony napján esik a legkevesebb szó a szakításokról.
 
(Fotó: informationisbeautifull.net)
 
Lehet szakítási értesítőt kérni
 
A kutatókkal ellentétben viszont a felhasználók nem lesik minden nap a kapcsolati státuszfrissítéseket. Viszont azok számára, akik nagyon várnak egy kapcsolat széthullására, Dan Loewenherz programozó készített egy Breakup notifier nevű alkalmazást (vagyis a szakítási értesítőt). Ez ideális lehet azoknak, akik találkoztak már azzal a problémával, hogy valaki nagyon tetszett nekik, de a kiválasztott sajnos kapcsolatban volt. A program e-mailen szól, ha a kiválasztott személy kapcsolatának már vége, és súlyos vigasztalásra szorul.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére