Szomszédünnep - Nyitunk egymás felé?

MHN • 2012. szeptember 18., kedd •
Vas megyében eddig két településen, Szombathelyen és Jánosházán csatlakoztak civil közösségek az idei Szomszédünnephez. Mi a nagy ötlet a programban? A jó szomszédi viszony erősítése. A legtermészetesebb dolog kellene, hogy legyen kedvesen beszélni azokkal, akik mellettünk laknak, áthívni őket vacsorázni, megköszönteni őket a születésnapjukon, vigyázni a kutyájukra, ha nyaralni mennek. A szentkirályiak például családi főzőversennyel ünneplik a jó szomszédságot, szeptember 22-én, szombaton.

A közös főzés jó program lehet

A szomszédünnep célja, hogy a városokban, ugyanazon a szűk területen belül, mégis egymástól elszigetelten élő emberek, akik nap mint nap egymás mellett szállnak be az autóba munkába induláskor, akiknek egy iskolába járnak a gyermekeik, akik ugyanabban a parkban futtatják a kutyáikat, akik minden nap ugyanabban a boltban vásárolnak be munka után – egyszóval a szomszédok, akik látásból már jól ismerik egymást, szót váltsanak egymással.-írja a kezdeményezés honlapja, a szomszedunnep.hu.

A Szomszédünnep ötlete a kilencvenes évek elején született meg Párizsban, ahol a nehezebb sorban vagy egyedül élő emberek megsegítésére segítőhálót hoztak létre a 17. kerületben. Karácsonyoztak azokkal, akiknek nincs családjuk, az időseknek bevásároltak, a szülők reggel iskolába vitték az ugyanoda járó gyerekeket a szomszédságból. 1999-ben a kerületben megtartották az első Szomszédünnepet 800 lakóépület bevonásával, több mint 10 000 résztvevővel. A rákövetkező évben már országos méretűvé vált az esemény, és közel félmillióan ünnepeltek egy időben.

A 2000-ben Párizsból induló kezdeményezésnek immár számos résztvevője van szerte Európában. 2010-ben a világban több mint harminc, ebből 29 európai országban közel 10 millió résztvevő és 1300 város és partnerszervezet csatlakozott az Ünnephez az egész világon, köztük Magyarországról elsőként Pécs is.

A  pogácsázás is jó közös program lehet

Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy az első közös együttlét során talán csak azt sikerül elérni, hogy az egy lakóközösségbe tartozó emberek ezután már köszönjenek egymásnak, vagy egymásra mosolyogjanak – de nem elképzelhetetlen, hogy kiderül, hogy a szomszédban egy matektanár lakik, aki szívesen vállal korrepetálást, netán egy vízvezeték szerelő, vagy egy idős úr, akinek jól esik, ha néha segítenek neki a bevásárlásban.

A kezdeményezés magyar oldala, mivel teljesen a civil laskosság önszerveződő erejére támaszkodik, segítséget is ad a lebonyolításhoz. Például programötletekkel, aminek a középpontjában az evés és az ivás áll. Így a tábortüzes szalonnasütést a a sütemény, pogácsa, bor , pálinka klasszikus mellette a pörkölt főzést is ajánlja. De a hirverés fontosságára is felhívja a figyelmet!

A szomszedunnep.hu szerint Vas megyéből eddig Jánosházáról és Szombathelyről jeleztek vissza lakóközösségek. Szerkesztőségünkhöz a szentkirályiak kezdeményezése jutott el. Íme az ő szomszédünnepük:

A SZOMBATHELYI CIVIL KEREKASZTAL a GYÖNGYÖSHERMÁN SZENTKIRÁLYI POLGÁRI KÖRREL KÖZÖSEN CSALÁDI FŐZŐVERSENYT ÉS KULTURÁLIS NAPOT SZERVEZ a Szomszédünnephez csatlakozva.

Időpont: 2012. szeptember 22. szombat

Helyszín: Gyöngyöshermán –Szentkirályi Polgári Kör – Zarkaházi Kastélyudvar

Program:

9:00-tól     Érkezés,   - előkészületek.

10:00        Résztvevők köszöntése, a főzőverseny elindítása.

11:00 A Jövő Nemzedékéért Egyesület - Körösi Csoma Sándor Óvoda – „Topogó” tánccsoportjának bemutatkozása

13:00        Zsűrizés kezdete.

13:30        Eredményhirdetés, körkóstolás, ebéd.

14:30       Civil szervezetek kulturális bemutatkozása.

20:00        Programzárás. közös éneklés.

Mindenkit szeretettel várnak a rendezők.

A Szomszédünnep az Európai Szomszédünnep mozgalom része.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére