Marad a farkasordító hideg

mhn,mti,idokep.hu • 2012. február 03., péntek •
A Nyugati határszél kivételével szinte az egész országot hótakaró borítja. Heves megyében és Borsod -Abaúj Zemlén megyében vannak járhatatlan utak. Minket elkerült a havazás Szombathelyen és környékén, de marad az iszonyú hideg. Pétervári Tibor szombathelyi észlelő a Frisss.hu-nak úgy nyilatkozott: Vas megyében majd inkább kedden várható kiadósabb havazás. A szánkópálya az Emlékműnél már használható.
Marad a farkasordító hideg

Hóátfúvás Szabolcsban (MTI)

Vasárnap

Az ország déli részén a közel harminc centis hó, Borsodban a hótorlaszok nehezítik a közlekedést. Több út nehezen járható. Az ország középső részén folyamatosan havazik. Európa-szerte rendkívül hideg van, többszáz halálos áldozatot követelt az extrém időjárás.  Budapesten szombat reggel óta esik a hó, az FKF mérései szerint 13-14 centiméter hó esett a főváros területén.

Előrejelzés 

A legmelegebb vidékeken is csupán -6 Celsius-fok lesz vasárnap kora délután, de sok helyen -10, -11 fok lesz a legmelegebb. Két megyére adott ki narancs figyelmeztetést a meteorológia a hófúvások és a különösen hideg időjárás miatt.

Vonat

A vonattal utazók hosszabb menetidőre, átlagosan mintegy 25-30 perces késésekre számíthatnak az ország legnagyobb részén vasárnap, de több helyen akár 30-40 percet meghaladó késések is előfordulhatnak - közölte a Mávinform az MTI-vel.

 

Szánkózás Szombathelyen

A hideg idő elenére sokan birtokba vették az Emlékműnél lévő szánkópályát Szombathelyen. A hóágyúval 3 napja ekészített 180-szor 30 méteres terepen ingyenesen lehet szánkózni.

Szombat Előrejelzés Vas megyére

Nem lesz számottevő csapadék a hétvégén Szombathelyen és környékén- nyilatkozta Pétervári Tibor az OMSZ szombathelyi észlelője a Frisss.hu-nak. A szakember szerint térségünkre nem lesz jellemző a havazás, azonban továbbra is marad az erős viharos szél, aminek következtében alacsonyabb hőérzetet tapasztalhatunk. A keleti régiókban várható hóátfúvás, legfőképp a Tiszántúlon, a Duna–Tisza köze azonban szélvédettnek tekinthető, köszönhetően az általában északról fújó szélnek, így azokon a területeken egyenletes hóeloszlásra számíthatunk. A levegő  alig 30%-os nedvességtartalma miatt jóval szárazabbnak érezhetjük a levegőt, ám csapadékot csak a hétfő este érkező ciklontól várhatunk. Nem fog jelentősen emelkedni a hőmérséklet sem, -8°C-os maximumra számíthatunk, és megmarad a borús idő is.

Szombat reggeli előrejelzés:

Főként az ország déli és keleti részén kell számítani havazásra, ám erős, viharos szél szinte mindenütt előfordulhat. A déli országrészben sok helyen nehézkesen lehet közlekedni. Általános probléma, hogy az erős szél miatt sokszor olyan, mintha nem is takarítanák az utakat. Szolnokon és térségében is havas, letaposott utakra kell számítani. Pécs, Kalocsa, Szeged, Békéscsaba vonalban a legrosszabb a helyzet. Itt nagyon kevesen ültek eddig autóba. Baranya – megyében kötelezővé tették a hólánc használatát. Jászberénynél 3-4 centi hó, míg Hatvannál 2 centi hó hullott eddig. Gyöngyös térségében is egyelőre kedvezőbbek a körülmények. Jól járható az M3-as autópálya, Budapest térségében pedig nincs nyoma a nagy havazásnak. Az ország egész területén gyér forgalomra lehet számítani, balesetről nem érkezett jelentés. A továbbiakban a felhőzet és a havazás északabbra húzódik, és az egész országban számítani kell havazásra. Az esti órákig a déli, dél-keleti megyékben 35-45 centi, Közép-Magyarországon 20-30, míg a nyugati határszélen 5-10 centi hó várható, a szél erős marad. A jelenlegi -10, -12 fokhoz képest, csupán 1-2 fokkal emelkedhet a hőmérséklet.

 

 

 

Orosháza pénteken délelőtt (MTI)

Előrejelzés

Szombaton országos havazásra van kilátás. Délen és az Alföldön várható a legtöbb csapadék, éjfélig helyenként ezeken a tájakon 35-40 cm friss hó is lehullhat. A legkevesebb csapadékra északnyugaton van kilátás. A keleti megyékben és a Nyugat-Dunántúlon erős, utóbbi tájakon olykor viharos lesz az északi, északkeleti szél, így hóátfúvásokra kell számítani. Meglehetősen hideg, fagyos időre van kilátás. 
Vasárnap eleinte sokfelé várható havazás, majd délutántól fokozatosan megszűnik a csapadék.

idokep.hu

Felkészültek a mentők

A hétvégére várható rendkívüli havazásra tekintettel az Országos Mentőszolgálat készenlétbe helyezte mintegy 60 négykerék-meghajtású terepjáró mentőautóját, valamint mentőhelikoptereit - közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. Mint mondta, a mentőszolgálatnál nem számítanak az átlagosnál több hívásra, ugyanis mivel hétvége jön, az emberek megtehetik, hogy otthon maradnak. 

 

Csak a hópihés vonatok közlekednek

A rendkívüli hideg, az intenzív havazás és a várható hófúvások miatt a MÁV szombatra másodfokú készültséget rendelt el országos vasúthálózatán, így csak a menetrendben "hópihe" jellel ellátott, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok indulnak el. A MÁV pénteki közleménye szerint a korlátozás a járatok két százalékát érinti. A szombati InterCity, EuroCity vonatok pót- és helyjegy megváltása nélkül vehetők igénybe, az elővételben már megváltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasúttársaság. Az otthon nyomtatott menetjegyeket csak a "hópihe" jellel ellátott vonatokra lehet megvásárolni szombaton. A MÁV élő térképén nyomonkövethető minden járat, külön színekkel jelezve a késést. Utazás előtt érdemes tájékozódni!

 

A honvédség felkészült a segítségnyújtásra

A Magyar Honvédség (MH) 600 katonával és 200 különleges gép- és harci járművel készült fel arra, hogy ha szükséges, segítséget nyújtson a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzetekben - jelentette be az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka pénteken Székesfehérváron.

 

Szánkózni szombattól

Az előrejelzések szerint Vas megyét kikerüli a nagy havazás, nálunk 5-10 cm hó várható. Ennek ellenére csípős hideg lesz, hajnalban lehűlhet -17 fokig is a levegő. A családok hétvégén már birtokba vehetik az ingyenesen használható Emlékmű alatti szánkópályát Szombathelyen, a Szova két napja hóágyúzza a 180 m hosszú pályát. Ha  megérkezik a beígért havazás, akkor már szombat délután, de legkésőbb vasárnap délelőtt lehet csúszkálni.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére