Szinte vakon vezetett – elhanyagolt szempárok az utakon

JZS • 2013. február 11., hétfő •
Manapság sok dolog szerepel a prioritásaink listáján. Sajnos az egészség megőrzésének már csak az utolsók között maradt hely. Felelőtlenek vagyunk, pedig ha jobban odafigyelnénk magunkra, bizony sok szempontból megkönnyíthetnénk a dolgunkat, és másokét is. Emlékszik mikor meghosszabbíttatta a jogosítványát? Emlékszik mikor fűzte a háziorvosát, hogy ne legyen beírva, hogy csak szemüvegben vezethet? Vagy épp beírták, csak éppen ügyet sem vet rá?! Ezúttal Perjésiné Mészáros Ildikóval beszélgettünk, aki a Perjési Optika diplomás optometristája. Megdöbbentő tények jönnek...

Az optikába látogató emberek többségét általában két típusba lehet sorolni. Egy részük a konkrét panaszokig jutott, mely már fejfájásban csúcsosodik ki. Másik részük pedig olvasószemüveget keres. Sokszor már az utolsó utáni pillanatban – meséli a szakember.

A legnagyobb károkat talán a hipermarketekben kapható előre legyártott, valamint a családokon belül kézről-kézre adott szemüvegek okozzák. Hiszen az igazán megfelelő látásjavító eszköz személyre szabott: függ a pupillatávolságtól is, ráadásul gyakran előfordul, hogy a két szem eltérő dioptriájú lencsét igényel.

Forrás: www.delux.hu

A legelképesztőbb esettel nemrég találkozott a szakember. Egy fiatal nő érezte, hogy valami nem stimmel, ezért tért be az optikába szemüveget vásárolni. A vizsgálat során aztán kiderült, hogy a nő méteres távolságra lát csak tisztán, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a szembe jövő autót már csak akkor látja, mikor az megérkezett mellé. Sokkolóan hangozhat, de gyakorlatilag vakon vezetett mindez idáig, ráadásul nem is rövid távokon. - Mikor ilyen esettel találkozom, mindig az jut eszembe, hogy vajon mi a helyzet a velem szembejövő autósokkal? - teszi hozzá Ildikó.

- Azok az emberek, akik nem hordanak szemüveget még szükség esetén sem, vagy épp nem a megfelelő dioptrijájút hordják, bezárkóznak a maguk kis világába. Sok dolgot nem is vesznek észre, mert egészen egyszerűen nem látják azt – folytatja Perjésiné Mészáros Ildikó. Egy megfelelő minőségben elkészített szemüveg, akár évekig jó szolgálatot tehet, és pozitívan befolyásolhatja közérzetünket is. Elmúlnak a fejfájások, kevésbé leszünk fáradékonyak, nem megyünk bele vakon életveszélyes előzésekbe. Tény, hogy nem pár száz forintból ússzuk meg a dolgot, de ha a serpenyő másik oldalán az imént említett dolgok szerepelnek, szerintem megéri.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére