Frissítve: széllel jött vissza a tél - Lezárt utak az időjárás miatt Vas megyében

Frisss • 2013. március 14., csütörtök •
Vas megyében több útszakaszon és térségben is rendkívüli mértékben csökkent a látótávolság a havazás és a folyamatos nagy erejű széllökések következtében - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön délután.
Frissítve: széllel jött vissza a tél - Lezárt utak az időjárás miatt Vas megyében

Fotó: met.hu

 

 

 

Vas megye területén több helyen havazik, és a viharos szél hófúvásokat okoz, jelentősen csökkent a látótávolság. A közútkezelő 15 géppel dolgozik a megye közútjain. A rossz látási viszonyok miatt lezárták a Karakó-Jánosháza közötti útszakaszt. A megye tűzoltó egységei a mai napon összesen 30 esetben hajtottak végre műszaki mentést. A rendkívüli, erős szél hatására a kidőlt fákon és megbontott tetőszerkezeteken túl több helyen alakultak ki közlekedési balesetek is. Az elmúlt két órában főként úttesten keresztbe fordult tehergépjárművekhez, illetve árokba csúszott személygépjárművekhez riasztották a tűzoltókat. A 86-os főúton Répcelak irányába megindult a forgalom, de még mindig tart a félpályás útzár a 8-as főút Jánosházát elkerülő szakaszán.


Vas megyében több útszakaszon és térségben is rendkívüli mértékben csökkent a látótávolság a havazás és a folyamatos nagy erejű széllökések következtében - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön délután. Pécsi Norbert Sándor közölte, hogy a megyében vannak olyan szakaszok, ahol alig tízméteres a látótáv, így például a 8-as úton Hosszúperesztegnél, a 84-esen Jánossomorjánál és a 86-os főúton. Hozzáfűzte: ezeken az utakon több baleset is volt, főleg kamionok borultak árokba, az erős széllökések ugyanis leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik. A 84-es út felől Jánossomorjánál nem lehet a 8-as útra felhajtani, mivel egy árokba borult kamion műszaki mentése zajlik.


Pécsi Norbert Sándor közölte: a Nyugat-Dunántúlon mindenütt havazik, viharos erejű szél fúj, egyre téliesebb útviszonyokra kell felkészülniük a közlekedőknek.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint az erős szél miatt Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyére narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adtak ki. A viharos széllökések miatt több dunántúli megyében már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt, több térségben emellett a hófúvás miatt elsőfokú riasztás van érvényben.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint Vas, Zala, Veszprém és Somogy megye jelentős részén, valamint Győr-Moson-Sopron megye egy térségében már narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben az erős szél miatt. E szerint ezeken a területeken a várt széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

A nyugati országrészben már többfelé havazik. Így a Dunántúl több térségére a hófúvás miatt is kiadtak citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást, de a keleti országrészben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több térségében is az elsőfokú riasztás van az erős szél, valamint a várható hófúvás miatt.

Az egész napra szóló veszélyjelzési előrejelzés szerint jelentős mennyiségű eső, illetve hó, továbbá viharos szél és hófúvás miatt az ország tizennégy megyéjében van első- vagy másodfokú figyelmeztetés. Öt megyére, valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztályának az MTI-hez is eljuttatott legfrissebb figyelmeztetése szerint mediterrán ciklon érkezik Magyarország fölé, amely csütörtökön és pénteken havazást, szélvihart és hófúvást okoz.

Kifejtették: az ország keleti, délkeleti felében a havazás előtt többfelé várható nagy mennyiségű – több mint 20-30 milliméter – eső, de néhol akár 40 milliméternél is több hullhat. Délen és keleten néhol zivatar is előfordulhat.

Észak, északnyugat felől hideg, fagypont alatti hőmérsékletű levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Ennek következtében az esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a délkeleti megyékben. Péntek késő estig a lehulló hó a legtöbb helyen 5-20 centiméter között valószínű.

Az északi, északkeleti szelet előbb a Dunántúlon és az északkeleti megyékben, később másutt is viharos - 60 és 100 kilométeres óránkénti sebességű - széllökések kísérik. A Dunántúli-középhegység és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén, emellett a Mátra és a Bükk területén az óránként 100 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is lehetnek. A Balaton déli partvidékén és a Bakony magasabb csúcsain pedig akár az óránként 110-120 kilométeres erősségűnél is nagyobb széllökés sem kizárt – írták.

közösség

további frisss

lap tetejére