Sikeres rekordkísérlet: 104-en élesztettek újra egyszerre a Fő téren

EB • 2012. május 25., péntek •
Egyszerre ennyien még soha nem gyakorolták az országban a reanimálást, mint péntek kora délután Szombathely Fő terén. Pontosan 104 ambu babán élesztettek újra iskolások. A gyakorlás mellett Guinness rekord – kísérlet is volt.

Szombathely, a segítés városa feliratú pólóba bújtak nem sokkal egy óra előtt, - a Quadrille táncbemutató után,- iskolások, hogy Szombathely ismét bekerülhessen a Guinness rekordok könyvébe. 104-en egyszerre gyakorolták az újraélesztést a Szentháromság szobor tövében, szép időben, nagy érdeklődés mellett. A résztvevők száma szimbolikus, hisz ennyi a mentők hívószáma.

 A Segítés városa programsorozat kitalálója, dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte a rekordereket. Felelevenítette a program nemes szándékát, és emlékeztetett: évente 26 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Segíteni csak az tud, aki közvetlenül a helyszínen van, ezért fontos, hogy minél többen tisztában legyenek az újraélesztés alapfogásaival. A polgármester azt szeretné, ha Szombathely lakosságának minimum egyharmada, azaz 30 ezer ember megtanulna reanimálni.

Hogy a kísérlet biztosan sikerüljön, a színpadról Köcse Tamás vezető mentőtiszt koordinálta az eseményeket, a hitelességről pedig a rekordok. hu képviseletében Sebestyén István gondoskodott. Mint mondta: könnyű volt számolni, hisz a feladatot senki nem sumákolta el. A magyar adatbázisokba már jegyezték a kísérletet, és vélhetően Londonban is áldásukat adjak rá: ez bizony Guiness rekord volt.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére