Pirotechnika: korlátozott a robbantás

PÁ • 2012. december 27., csütörtök •
Alig 5 nap, és legálisan is használhatóak lesznek a 3. kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök. Vasárnap estétől fogva ugyanis bárki meggyújthatja az ebbe a kategóriába tartozó petárdáit, rakétáit, mégis, a nem rendeltetésszerű használatnak is komoly következményei lehetnek.
Pirotechnika: korlátozott a robbantás

Tudomásul kell vennünk, hogy a szórakoztató célra felhasználható, robbanóanyag tartalmú eszközöket csak december 28. és 31. között tudjuk legálisan megvásárolni, azonban csak Szilveszter éjjelén, este hat órától, reggel hat óráig szabad felhasználni. Igyekezzünk meggyőződni róla, hogy a csomagolás ép, ellenkező esetben álljunk el a vásárlástól, valamint azt is nézzük meg, magyar nyelvű használati utasítás tartozik-e a csomaghoz, hiszen csak így lehet az országban tűzijátékot forgalmazni. Miközben azonban élvezzük az Újévet, ügyeljünk házi kedvenceink épségére is, hiszen számukra ártalmas is lehet a durrogtatással járó zaj és fény – tudtuk meg, egy ezzel foglalkozó szakértőtől.

Az ORFK közlése szerint, aki „engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”.

A Fő téri embereket is megkérdeztük arról, miként vélekednek a színes újévi showról: Varga István, nyugdíjas szerint teljesen felesleges ez a fajta szórakozás. „Nagyon kevés pénze van az embereknek, és nem arra kellene elkölteniük, hogy petárdákat vásárolnak. Lehetne ezt a pénzt mondjuk, megyei, önkormányzati szinten erre fordítani, ami szerintem bőven elég volna.”

Váradi Alexandra, diák azonban nagyon szereti a tűzijátékot, azt azonban kevésbé, ha a házuk előtt robbantgatják a petárdákat. „Nagyon szépnek tartom a tűzijátékot, szeretem is, de a petárdákat nem, mert megijed tőlük a kutyám.”

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére