Öt év börtön, ha nem lapátolunk havat?

Frisss • 2014. január 28., kedd •
Így január végére megérkezett a tél, s végre lehet szánkózni, meg persze havat lapátolni is. Kevesen tudják, hogy ez kötelessége a ház tulajdonosának. Ha nem teszi, akár börtönbe is kerülhet, már ha valaki emiatt töri ki a nyakát.
Öt év börtön, ha nem lapátolunk havat?

A csúszós, havas járdán, ha komolyabb esés történik, felmerül, hogy kinek a felelőssége, s kinek kell eltakarítania a jeget és a havat?

A lefagyott autóutakat, közterületeket az illetékes szervek felelőssége csúszásmentesíteni, a családi és társasházak előtti járda biztonságosságáról azonban a lakóknak, tulajdonosoknak kötelességük gondoskodni. 

 A felelősséget baleset esetén a tulajdonosok viselik, ha nincs szerződésük arról, hogy kinek, mikor és hogyan kell tisztítani a ház környezetét. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy ez a közös képviselő dolga. A társasházi törvény szerint azonban ez egyáltalán nem tartozik az ő kötelességei közé. Külön szerződést kell kötni.

Ha valaki egy ház vagy társasház előtt elesik és megsérül, akkor kártérítést igényelhet, sőt a lakók gondatlanságból elkövetett bűncselekménnyel – például testi sértéssel – is vádolhatók. A kár lehet vagyoni (például egy laptop összetörése a táskában) vagy nem vagyoni (a sérült kiesett munkaideje) is. A Btk. kimondja, hogy gondatlanságból követi el a bűncselekményt az az ember, aki előre látja magatartásának lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában. Szerencsétlen esetben ezért akár egy évig terjedő szabadságvesztést is lehet kapni. Maradandó sérülés esetén ez az idő három, halálesetben pedig akár öt évre is súlyosbodhat, ezért nem javallott vállalni a rizikót. 

Abban az esetben, ha  mi elvégeztük a csúszásmentesítést, de például a folyamatos havazás miatt két takarítás között valaki elesik a házunk előtt, egy előre megkötött felelősségbiztosítással gondoskodhatunk arról, hogy ennek költségeit ne nekünk kelljen fizetni. 

 

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére