Nem lesz hulladékégető Heiligenkreuzban

FE • 2012. november 22., csütörtök •
Végleg leállítja a magyar határ közelébe Szentgotthárd mellé, az ausztriai Rábakeresztúrra (Heiligenkreuz im Lafnitztal) tervezett szemétégetőmű építésére vonatkozó terveit a burgenlandi energiaellátó vállalat, a Burgenland Energie - közölte csütörtökön a vállalat egy illetékese.

(Fotó: pronas.hu)

Michael Gerbavsits, a Burgenland Energie igazgatóságának elnöke az osztrák közszolgálati televíziónak nyilatkozva azzal indokolta a program leállítását, hogy a létesítmény üzemeltetése nem lenne gazdaságos és nem illeszkedik a vállalat stratégiájába. A döntés az erőmű elleni ausztriai és magyarországi tiltakozásoktól függetlenül született meg - mondta Gerbavsits az ORF-nek.

Arra a kérdésre, hogy ehhez a döntéshez milyen mértékben járult hozzá az évek óta tartó, rendkívül nagymértékű osztrák és magyar tiltakozás, kitérő választ adott a szóvivő.

(Fotó: pronas.hu)

A PRONAS véleménye szerint egyértelműen ez volt az egyik legfontosabb tényező, amely megakadályozta a terv megvalósítását. E nélkül már régen állna a projekt – olvasható a PRONAS honlapján.

(Fotó: pronas.hu)

A fellebbezési lehetőségek maximális kihasználásával sikerült az engedélyezési folyamatot jelentősen meghosszabbítani, és ez vezetett ahhoz, hogy az osztrák Közigazgatási Bíróság, majd a Környezetvédelmi Szenátus csak idén április ill. május hónapokban érvénytelenítette az első és másodfokon kiadott építési engedélyeket. Ekkor már várható volt, hogy a BEGAS ill. a jogutódja nem fog mindent elölről kezdve újra nekifutni a projekt megvalósításának. Szóba került a korábbi BEGAS vezetők (Rudolf Simandl és Reinhard Schweifer) idén feltárt csalási, hűtlen kezelési ügyei is. A vizsgálatok még nincsenek lezárva, de amennyiben az derül ki, hogy a céget emiatt anyagi hátrányok érték, azt a jogutód érvényesíteni fogja. A BEGAS a hulladékégetővel kapcsolatos tervek megvalósítására kb. 5 millió Eurót (kb. 1,5 milliárd Forintot) költött. A civilek már 6,5 éve egyfolytában azt hangoztatták, ne költsenek ennyit erre a „halott ötletre”, mert csak feleslegesen kidobott pénz. És a mai napon ebben is igazuk lett.

A PRONAS nagy sikernek értékeli azt, hogy egy példás összefogással sikerült megakadályozni ezt az őrült tervet – írja a PRONAS.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére