Nehéz az iskolatáska: Iskolakezdés előtti összegzőnk

EB • 2012. augusztus 31., péntek •
A vasárnap esti városi tanévnyitó után majd 15 ezer általános-és középiskolás lépi át hétfőn reggel Szombathely iskoláinak kapuját. A tankönyvek nagy részét már megkapták, és a legtöbbjüknek minden nap lesz testnevelés órája is. Iskolakezdés előtti összegzőnk.

Indul a tanév

Állandó olvasónk, Dóra hétfőn kezdi meg középiskolás tanulmányait a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban. A tankönyveket már pár héttel ezelőtt megkapta, a kedvünkért mérlegre is tette őket: a huszonhat darab könyv több, mint tíz kilót nyom. Néhány érettségire felkészítő feladatgyűjteményt is kiosztottak már, körülbelül harmincezer forintot vett ki a család pénztárjából a könyvcsomag. Ezen felül kellett még beszerezni a füzeteket, íróeszközöket és az egyéb kiegészítőket. -Vagy két órán keresztül kötöttem a könyveket, de most már minden készen áll a hétfői csengetésre- mondta el lapunknak. Dóra és leendő osztálytársai számára nem telt teljesen tanulásmentesen a nyár, hiszen a kötelező olvasmány listát jó előre magkapták, és a szorgalmasabbak előre dolgoztak.

Dóri már bekötötte a könyveit, több mint 10 kilót nyomnak

Szeptemberben összesen 6200 általános iskolás (ebből 4700 önkormányzati iskolákban) és 8700 középiskolás (ebből 7500 önkormányzati iskolákban) kezdi a tanévet a vasi megyeszékhelyen. Szeptemberben Szombathelyen 780 kisdiák (közülük 600 önkormányzati iskolákban) először lépi át az általános iskola kapuját. Vasárnap 18:00-kor a Kereskedelmi-és Vendéglátó Szakközépiskolában tartják a központi tanévnyitót. Itt ünnepi beszédet mond majd dr. Puskás Tivadar polgármester, és ezen a napon adják át az arany-, gyémánt-, és vas diplomákat azoknak a pedagógusoknak, akik 50, 60, 65 évvel ezelőtt szerezték meg diplomájukat.

Mozogni, minden nap!

Mint ismeretes, a tavaly decemberben elfogadott Nemzeti köznevelési törvény szerint az általános és középiskolákban 2012. szeptember 1-jétől az első, ötödik és kilencedik osztályokban heti öt testnevelésórát kell tartani, majd 2013-tól a teljes alsó tagozaton, illetve felmenő rendszerben a többi évfolyamon is. Erre a gyermekek, fiatalok rossz egészségügyi állapota miatt van szükség.

Dóra is beleesik az érintett csoportba, de ő ezt egy cseppet sem bánja. Kíváncsi leszek, hogy miként oldják majd meg a tanárok, de jó ötletnek tartom. Lesz majd úszásunk is, két órát pedig kiválthatunk egyéb iskolai keretek között zajló sportfoglalkozással, például a kosárlabdával- magyarázza.

A gyermekek egészségnek javítása a cél

Ugyancsak erről kérdeztük Halmosné Móricz Éva testnevelő tanárt is. - Szaktanácsadóként, és testnevelő tanárként egyaránt úgy gondolom, örömmel kell fogadnunk ezt a törvénymódosítást. Egy rossz szellemi beidegződés áthidalása ez, mert ami nem kötelező, azt a szülők is szívesebben mellőzik a többi különóra rovására- mondta.  -Nagyon gyenge a gyermekek, és ebből adódóan a felnőttek egészségügyi állapota, és ha az iskola nem oldja meg, más biztosan nem fogja. A délelőtti órákon igyekszünk majd a kerettanterv előírásait teljesíteni, a délutániakat pedig a gyerekek igényeihez igazítani. Pár év múlva biztosan jelentkezni fog az egészségügyi statisztikákban, ezért nekünk , testnevelő tanároknak nem siránkoznunk kell, hanem a kreativitásunkkal megoldani a helyzetet- fogalmazott.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére