Nagyobb esély a koraszülötteknek

• 2012. február 15., szerda •
A Vas Megyei Markusovszky Kórház TIOP pályázat keretében megújítja a Perinatális Intenzív Centrum műszaki és informatikai rendszerét. Az összesen csaknem 160 milliós összköltségvetésű beruházásból a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályon az újonnan beszerezni kívánt inkubátorok, infúzióspumpák, lélegeztetők segítségével csökkenthető lesz a maradandó károsodások, szövődmények száma.
Nagyobb esély a koraszülötteknek

Megkezdődött az új, koraszülöttek életesélyét növelő eszközök beszerzése a Markusovszkyban.

Vas megye egyetlen csecsemő-gyermekgyógyászati osztálya a hozzá tartozó Perinatális Intenzív Centrummal a Vas Megyei Markusovszky Kórházban található. Az intézmény élén Prof. Dr. Nagy Lajos vezérigazgató főorvos áll. A kórház Vas megye intenzív ellátást igénylő újszülöttjeit és koraszülöttjeit látja el elsősorban a hatályos területi ellátási kötelezettség alapján. Amennyiben a régióban működő területi ellátási kötelezettséggel bíró intézmények nem tudják fogadni az odatartozó koraszülötteket, akkor Győr-Moson-Sopron megye vagy Zala megye újszülöttjeit is itt látják el. A csecsemők szakszerű és hatékony ellátása szempontjából a Markusovszky Kórház kiemelten fontosnak tartja az effajta régiós együttműködést. Mindemellett komoly indok az is, hogy az ágykihasználtság az utóbbi öt éves adatok alapján erősen növekvő tendenciát mutat.

A korszerű, hi-tech és digitális technológián alapuló terápiás és diagnosztikai eszközökkel lehetőség nyílik a szükségletekhez igazodó, legmagasabb szintű ellátás nyújtására, valamint a több ellátási szintre kiterjedő elektronikus egészségügyi szolgáltatások bevezetésére. Megvalósulhat azintézményen belüli és intézményközi információrendszeren keresztül az elektronikus kommunikáció, a telemedicinális rendszerek kialakítása. Ezekkel megvalósul a koraszülött és a súlyos állapotba került csecsemők sürgőségi ellátásának fejlesztése.

A Kórház a rendelkezésre álló maximálisan pályázható pénzügyi forrás figyelembevételével, és a szakmai színvonal növelésének kitűzésével a lehetőség szerinti maximális mennyiségű új gép beszerzésére törekszik.  

2011. szeptember 30-án írták alá a támogatási szerződést, így az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, összesen mintegy 160 millió forint összegben kerül sor eszközbeszerzésre, valamint ehhez kapcsolódó informatikai fejlesztésre. A projekt általános célja a koraszülött csecsemők életesélyeinek növelése, a felmerülő szükségleteken alapuló ellátás biztosítása. Feladat továbbá az intenzív ellátás felszerelése a korszerű technológiájú eszközökkel és informatikai rendszerrel. 

Az újonnan beszerezni kívánt inkubátorok, infúzióspumpák, lélegeztetők segítségével csökkenthető lesz a maradandó károsodások, szövődmények száma. Az informatikai fejlesztések, betegőrző monitorok használatának hála a betegek felügyelete és egészségügyi információinak kezelése korszerűbbé válik, mely az ellátás biztonságát növeli.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére