Mit hozzon a Mikulás?

MHN • 2012. december 04., kedd •
Mikuláskor számolatlanul kapják a család legkisebb tagjai a sokszor ócska minőségű csokifigurákat. Nemcsak a minőséggel,a mennyiséggel is baj van. Hogy mondhatnánk meg a Mikulásnak, hogy több narancsot és kevesebb tejbevonós szemetet hozzon?

Ádvent első hétvégéjére Szombathelyre már megjött a Mikulás

A csokiban a minőségi igenis jóval drágább, mint a csokiszerű termékek. Ilyenkor télapó figurát kap a gyerek az óvodában, az iskolában, a szomszéd Mikulásától és a baráti, családi körből is. Nyilván az ajándékot illik elfogadni, és nem ócsárolni. Még azt is el tudjuk képzelni, hogy bekerülnek a csokifigurák egy-egy süteménybe, de mindezt elég néz elfogadtatni a gyerekekkel. Bár a szűk családi kör azért "nevelhető". Hogy éljük túl a tejbevonós mikulás dömpinget? Okosan. 

Régebben nem volt ilyen nagy üzlet a Mikulás. Mogyoró, banán, narancs került az egy csoki mellé, és nem kapott a gyerek egyéb más ajándékot pl.: kifestő, kisautó, kisbarbie, gumicukor, rágó, nyalóka, csokigolyó, olvadó rágó stb. Nem ritka a környezetünkben, hogy kisebb karácsony lesz a Mikulás ünnepből. Bár ez ismét csak engedés a boltok, üzletek, hipermakeketek margetingeseinek. Normális, hogy Szombathelyen Oladon, a legnagyobb boltban Mindenszentek (október 31.) napján a Jingle Bells instrumentális verziója szólt, a bejáratnál pedig 4 sorban álltak már a csoki mikulások? Állítólag ha karácsonyi hangulatba kerülsz, többet vásárolsz....

ilyen a sárkánygyümölcs

Bár nyilván a banán és a narancs már nem olyan ritka az asztalokon, mint nagyanyáink korában, azért lehet találni különleges gyümölcsöt ma is, ami meglepetésként hathat. Sharon gyümölcs, sárkánygyümölcs, khaki(datolyaszilva) füge, licsi, mangó, gránátalma  jó, és nem mellesleg egészséges ajándék lehet. De a friss gyümölcsök mellett ajándékozhatunk aszaltot is. A legtöbb gyerek imádja az aszalt barackot, de a meggy, az eper, a szilva, a mazsola is izgalmas lehet a téli időszakban. (Ne a cukrozott verziót vegyük)

Jöhetnek a magok is. Lenmag, mogyoró, dió, kesudió, pisztácia, makámdió, mandula, szezámmag. Ezek a csonthéjasok amellett, hogy nagyon finomak, még egészségesek is. 

a magok módjával egészséges nassolnivalók

A csokoládémikulásokon lévő címkét minden esetben alaposan olvassuk el vásárlás vagy étkezés  előtt, mert rögvest kiderül, hogy úgynevezett tejbevonóból készültek-e a figurák, vagy igazi csokoládét  (is) használtak az elkészítésükhöz. Ez utóbbi nem csak egészségesebb, de sokkalta finomabb is. A nagyobb gyerekek esetében – ahol már nincs igény a Mikulás formájú csokoládékra – érdemes valamilyen minőségi, táblás csokoládét választani. A paletta hihetetlenül széles. Az olasz, belga, angol, francia csokoládék mellett a magyar kézműves csokoládékészítők is jó minőséget szolgáltatnak. 

És ha egyik lehetőség sem tetszi,  akkor az édesség helyett  élményt is adhatunk. Ajándékkártyákat készíthetünk, amelyen egy-egy közös sütést, korizást, szánkózást, társasjátékozást stb. adhatunk.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére