Felnőtt korba léptek a szombathelyi Egészségnapok

Frisss • 2013. június 26., szerda •
Nemcsak a cipőnk méretét, de a vérnyomásunkat is illik tudni. Felnőtt korba léptek a szombathelyi Egészségnapok, amelynek idei központi témája a magas vérnyomás. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.
Felnőtt korba léptek a szombathelyi Egészségnapok

Rosszul állunk, a civilizált országunkban nálunk a legnagyobb a tüdőrákos megbetegedések száma, és a nőknél 8-10, a férfiaknál pedig 6-8 évvel kevesebb az élettartam az átlaghoz képest - sorolta a figyelmeztető adatokat dr. Prugberger Emil,. az Egészségügyi Bizottság elnöke. Mint mondta, az egészséges táplálkozással, megfellő testmozgással, valamint az alkohol és a dohányzás tilalmával sokat javulhatna a statisztika.

Gond az is, hogy kevesen járnak szűrésekre. A szombathelyi Egészségnapok színes programjai arra próbálja rávenni a látogatókat, hogy figyeljenek az egészségükre és rendszeresen járjanak orvoshoz. Meg kell tanulnunk az öngondoskodást és az önfelelősséget-, ezt már Gyarmati Norbert a program szervezője mondta. Ha bemegyünk egy boltba, meg tudjuk mondani, hányas a lábunk, de ha az orvos kérdez a vérnyomásunkról, általában csak lesünk- vont érzékletes párhuzamot.

A programok július 27-én, csütörtökön az Arborétumban kezdődnek: a gerinc-jógától az AVIVA tornán, és a helyes légzéstechnika elsajátításán át a hastáncig bezárólag tizenkét helyszínen különböző egészségmegőrző tippeket kaphatnak az érdeklődők.

Pénteken este 18.00-kor kezdődik az Egészségnapok díszelőadása a Művészetek házában. Dr.. Varga Gábor a testi tünetek lelki hátteréről beszél majd. Szombaton a Savaria Moziban folytatódik a rendezvény, itt látás-és hallásszűréssel, PSA szűréssel, vérnyomás-és testsúlyméréssel várják a látogatókat, míg a mozi árkádjai alatt az egészségügyet támogató civil szervezetek mutatkoznak be. A hét valamennyi napján lehetőség van ingyenes szűrésekre.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére