Légy erősebb, mint az influenza!

NMZS • 2013. február 24., vasárnap •
Egyre intenzívebben terjed az influenza – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A legveszélyeztetettebbek a gyermekek és a 15-34 éves fiatal felnőttek. Mindent meg kell tennünk a prevenció, a megelőzés érdekében. Ezzel kapcsolatban dr. Bárdi Edit, a Markusovszky Kórház gyermekgyógyásza adott nagyon hasznos tanácsokat.

Kis odafigyeléssel mi is sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy mi magunk és gyermekünk biztonságban átvészelje az influenzás időszakot.

Higiéniai aranyszabályok

„A kézmosás a betegségek megelőzésének legfontosabb módja, mivel az egész napos teendőink során rengeteg kórokozó kerül a kezünkre. Már egészen kisgyermekkorban oda kell figyelni a helyes kézmosás és kéz szárazra törlésének megtanítására. A ruhazsebkendő „baktériumtanya”, ezért használjunk inkább papírzsebkendőt, melyet használat után dobjunk kukába, illetve alaposan mossunk kezet!”

Változatos, vitamindús táplálkozás

Fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt! Akár a nyári, fagyasztással tartósított gyümölcsök, zöldségek is szóba jöhetnek, mert ezzel a tartósítási eljárással megmarad a vitamintartalom. A C-vitamin mellett, a D-vitamin fontosságát is hangsúlyozzák az utóbbi évek kutatásai. „A D-vitaminnak fontos szerepe van a fertőzések kivédésében is. Sajnos a téli időszakban a felnőttek és gyerekek jó része D-vitamin hiányos. Mivel a téli napfény beesési szöge nem megfelelő a D-vitamin képzésére, ezért ezt magunknak kell csepp/kapszula formájában bevinni a szervezetbe.” Csecsemők és kisgyerekek tekintetében ez kiemelkedően fontos – hívja fel a figyelmet a főorvosnő. A téli hónapokban multivitamin készítményekkel is támogathatjuk szervezetünket. De lehetőleg egy félét szedjünk, ne essünk túlzásba.

„Az influenza elleni védőoltás a veszélyeztetett embereknek – pl. krónikus betegségben szenvedők, kismamák és a 65 év felettiek – feltétlen szükséges, de mindenkinek érdemes beadatni. A védőoltás a fertőzés kialakulását gátolhatja és így a járvány terjedését lassítja. Az influenza elleni védőoltás nem jelent teljes védelmet az összes légúti vírussal szemben, de az oltóanyagban található influenza törzsek ellen igen.”

Szervezetünket hagyjuk regenerálódni, feltöltődni! Ezt leginkább úgy tehetjük meg, ha napi 8 órát alszunk. „A pihenés a gyermekek számára is nagyon fontos, ezért este időben fektessük le őket!”

Kerüljük a stresszhelyzeteket!

Ne csak testünkre, de lelkünk egészségére is figyeljünk oda. Kikapcsolódásképp olvassunk el egy jó könyvet, vagy hallgassuk kedvenc zenéinket! Minden nap legyünk legalább fél órát a szabadban, sétáljunk nagyokat a friss levegőn! Ez a gyermekekre is vonatkozik, télen sem szabad megfeledkezni a kinti sétákról, játékról. „Egy gyermeknek minden nap kell friss levegő. Réteges öltözékben nyugodtan kivihetjük gyerekünket a szabadba, fulladásos betegségben szenvedőknek pedig kifejezetten jót tesz a hideg levegő. Nagyon hideg időben gyakori szellőztetéssel oldhatjuk meg ezt a problémát.”

Kerüljük a közösséget!

„Ha tehetjük, járvány idején igyekezzünk elkerülni a nagy tömeget! Már influenzaszerű tünetekkel se vigyük gyermekünket közösségbe! – javasolja a doktornő. Ezzel egyrészt a járvány terjedését gátoljuk, másrészt segítjük saját gyermekünk minél hamarabbi gyógyulását.”

Fotó: vitalhirek.hu

Mozogjunk minden nap!

Ne feledkezzünk meg a rendszeres testedzés jótékony hatásairól sem! Azonban arra gondot kell fordítani, hogy sportolás után öltözzünk át, s közvetlenül ne menjünk ki a hidegbe! Ezt az óvodások, iskolások tekintetében is tartsuk szem előtt! Hajrá! A fenti tanácsokat megfogadva vegyük fel a kesztyűt az influenzával szemben!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére