Léböjt - ahogy mi csináljuk

JZS • 2012. július 11., szerda •
Nyáron sokan elhatározzák, hogy léböjtbe kezdenek. De fontos, hogy ne ész nélkül tegyük ezt, különben többet árt, mint használ a dolog. Mi számít léböjtnek, és mi nem? Mit (t)együnk, és mit ne? Női magazinok már számtalanszor írtak arról, hogy hogy csináljuk, de mi inkább saját tapasztalatinkra hagyatkozunk, és összeszedtük az egészséges léböjt ismérveit – ami nálunk már eredményes volt.

A legjobb a szénsavmentes ásványvíz - Forrás: www.nlcafe.hu

Nem számít léböjtnek, ha napokig nem eszünk semmit, helyette pedig cukros üdítőket, kávét, és tartósítószerrel teletömött italokat – akár bio zölségleveket - fogyasztunk. Ahogy az sem, ha különféle fogyasztó shaket iszunk. Ezek lehet, hogy átmenetileg felpörgetik az emésztést, de korántsem egészségesek, hiszen a célunk épp az, hogy ezeket az „E”-ket kitakarítsuk a szervezetünkből.

A kávé nem barát, ha léböjtölünk - Forrás: www.blogspot.com

Ilyen kúrát lehetőleg akkor végezzünk, ha nem dolgozunk, ha biztosra akarunk menni, akkor a Hold állását is figyelembe vehetjük. Előfordulhat, hogy dekoncentráltak, fáradékonyak leszünk, vagy épp sajog a fejünk a felszabaduló méreganyagok miatt. Bár sokan azt hiszik, hogy nyáron veszélyes léböjtöt tartani, ez azért nem teljesen van így. A 35 fok feletti kánikula az egészséges szervezetet is megviseli, de ha nem sokkoljuk a szervezetünket étellel, akkor az emésztés során keletkező „belső hőtől” is megkíméljük magunkat.

A fejfájás sajnos gyakori ilyenkor - Forrás: www.szimpatika.hu

Személyes tapasztalatom szerint sokkal jobban bírtam a meleget a léböjt ideje alatt. Ráadásul nyáron, a nagy melegben nem is kívánjuk annyira az ételt. Mivel napi 5-6 liter szénsavmentes ásványvizet ittam meg, én a kúrát kiegészítettem infraszaunával is. Ami jelentősen meggyorsította a méreganyagok távozását, és így a beígért fejfájás is elmaradt – de ennél különösen fontos megjegyeznem, hogy ennek hatása egyénfüggő!

Konzultáljunk szakemberrel! - Forrás: www.femina.hu

Végül három fontos tanács, amit mindenképp be kell tartani: nem állhatunk neki koncepció, és bevezető napok nélkül a léböjtnek! Tilos a gyógyszerek és hashajtók használata, mert kiszáradást okozhat! Feltétlenül konzultáljunk háziorvossal, vagy természetgyógyásszal a kúra megkezdése előtt!

Végül  - a nálam jó bevált - menetrend:

Első nap: 3 darab közepes méretű főtt krumpli, és kb. 3 liter szénsavmentes ásványvíz

Második nap: 10 dkg főtt rizs és 4 liter szénsavmentes ásványvíz (fokozatosan szoktassuk magunkat a több folyadékhoz)

3.-5. nap: szénsavmentes ásványvíz, korlátlan mennyiségben. Nálam ez 5-6 liter volt, mindig más márka, ami azért fontos, mert eltérő az ásványi anyag tartalmuk. Emellett főtt zöldségek leve: egy rózsa brokkoli, kisebb krumpli, kisebb répa, fél zellergyökér, fél karalábé, ízesítés nélkül megfőzve, és kizárólag a levét igyuk meg.

Hatodik nap: délelőtt még csak szénsavmentes ásványvíz, délután egy vastagabb szelet görögdinnye

Hetedik nap: sok szénsavmentes ásványvíz, a fent leírt zöldségleves, de már megehetjük a zöldségeket is, és egy szelet dinnye

Nyolcadik nap: A fenti zöldséglevest sűrűbbre főzzük, pürésítjük főzelék állagúvá, és már egy főtt krumplit ehetünk mellé. Fontos, hogy a fűszereket továbbra is kerüljük!

Kilencedik nap: Pirítóst, zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthatunk, de a tejtermékeket, és a húst kerüljük, mert ezek megterhelik a gyomrunkat. Jó tudni, hogy a nem megpirított kenyeret nagyon nehezen bontja le szervezetünk, mert szinte senki nem rágja meg alaposan a kenyérhéjat!

Megújul a szervezet kívül-belül - Forrás: www.biokupon.hu

Ezután fokozatosan térhetünk vissza a régi kerékvágásba. Érezhetően jobb lesz az emésztésünk, a pattanások, és a narancsbőr eltűnik, üdébb lesz a bőrünk. Egyszerűen könnyebbnek érezzük majd magunkat. Végül pedig jöhet a kényeztetés egy kis bőrradírral, és lábápolással.

Sok sikert kívánunk hozzá!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére