Kutyachip: kimondjuk az igazat!

sklara. • 2012. augusztus 26., vasárnap •
Tévhit, hogy a „chipes” kutyákat GPS-szel követni tudják, nem mérgező és veszélytelen a beültetés. Még csak el sem altatják az állatot, amikor megkapja. És 2013. január 1-től kötelező... A szombathelyiek már tudják, miről van szó. Eláruljuk az igazságot a kutyachipről!

...ha elveszik, ki tudja, mi történik Vele... (forrás: ujsag.allatvilag.net)

Nem, nem ad le műholddal fogható jeleket az a mütyür, amelyet négylábú barátaink nyakbőre alá tesznek be. Tévedés, hogy a szerkezet elektromos sugárzást bocsát ki, károsítva ezzel a – néha nagyon drága, minősített – ebek egészségét. Ez nem nyomkövető rendszer. És nem kell újratölteni sem, mert nem elemes. Altatástól pedig nem kell félteni a gyengébb, idős ebeket, mert nincs – egy injekciós tű-szerű eszközzel juttatják be a bőrfelszín alá a chipet. (Jó, a tű nagyobb a szokásosnál. De csak kicsit. Tényleg.) A sci-fi remekeiben már megjelent chip pedig korántsem ugyanaz, mint ez az apró szerkezet.

Ez a medál könnyen elveszhet - a chipet nemhagyja el (forrás: szobacirkalo.blog.hu)

Úgy kell az egészet elképzelni, mint a vonalkódot az áruházban: passzív dolog, amíg oda nem kerül a pénztárgép elé. Ott viszont beazonosítja a terméket. Az állatorvosok többségénél már van leolvasó készülék, így ha kedvencünk elkószál, elveszik, ellopják, egyszóval eltűnik – előbb-utóbb odakerül a doktorhoz, így a készülékkel leolvasott hosszú számsor segítségével kiderül, hogy a kutyának ki az igazi gazdija... Megnyugtató, igaz?

Na, ekkora az egész! (forrás: bluecross.hu)

Tárolja az állat és a gazdi adatait (lakcím, telefonszám, születési hely, stb.) is. A változásokat célszerű azonnal bejelenteni az állatorvosunknak, hogy regisztrálja a rendszerbe. Jó tudni, hogy nemcsak ebeket, hanem görényeket, cicákat is lehet chipeltetni! Még egy jó hír: az ivartalanított és chipes kutyák tulajdonosai felmentést kapnak az ebadó alól! Újabb jó hír: legfeljebb 3500 Ft – és csak egyszeri díj.

Ő feltétel nélkül bízik Benned - hogy megtalálod, ha elveszik, akkor is! (forrás: kepeslapok.hu)

Az útlevélhez eddig is kötelező volt a kutyáknak a chip – a nyugati határszélen valószínűleg emiatt megszokott dolog négylábú barátaink ilyetén megjelölése. A szombathelyi gazdik jelentős többsége magával viszi az osztrákokhoz is a kutyát, amelynek azonosítását ez a kis szerkezet teszi könnyebbé. Ezzel igazolják például, hogy az állat egészséges, vagy hogy milyen oltásai vannak/nincsenek. Ja, és nem fáj a kutyusnak a chip. Viszont visszakerül hozzánk, ha elveszett.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére