Közlekedj biztonságosan egy életúton át!

bz • 2012. szeptember 04., kedd •
Aki nem vezetett még autót nem is tudja, milyen a kormány mögül észrevenni, hogy egy óvatlan gyalogos rossz pillanatban az úttestre lépett. Sokan azt sem tudják, hogy átlagos körülmények között mekkora a féktáv, azt pedig pláne, hogyan viselkedik a jármú csúszós úton. Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk Szombathelyen a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági programjában.


Népszerű volt a borulás szimulátor is. (fotó: Cseh Gábor)

Sok baleset történik – ezt a statisztika pontos ismerete nélkül is kijelenthetjük. Szájbarágósan hangzik, de már egy baleset is több a soknál. Sajnos nem csak könnyebb sérülésekről vagy csupán anyagi kárról szóló hírekkel találkozunk. Túl gyakran halnak meg gyalogosok az úttesten, kerékpárosok a kereszteződésben vagy autósok a vasúti átkelőkön. Ahhoz sem kell számolni tudni, hogy tudjuk, az esetek többsége a szabályok be nem tartásából vagy figyelmetlenségből történik.

A KRESZ nem holmi hóbortos előírás-gyűjtemény, hanem logikusan felépülő rendszer, amelynek tudtával és azt betartva, sokat tehetünk a biztonságos közlekedésért. Egyszerű példa: ha valaki nem ismeri az elsőbbség adás kötelező táblát, az behajt másvalaki elé egy kereszteződésben. Ezzel nem csak saját magát, hanem másokat is életveszélybe sodor.

A biztonsághoz persze nem csak a szabálykönyv kell. Fontos ismerni egyéb részleteket is. Válaszoljuk meg a bevezetőben megfogalmazott kérdést: ha egy gyalogos nem sejti milyen hosszú úton áll meg egy autó, akkor nyugodt szívvel elütteti magát az úttesten. Nem kívánunk jobban sokkolni senkit, mint ahogy azt egyébként az esti híradók teszik. Csupán arra próbálunk rávilágítani, hogy tényleg fontos dolog a tudatos és szabálykövető közlekedés.


Épphogy megúszta a szivacs-macska... (fotó: Cseh Gábor)

Egy életúton át

Rövid megnyitóval kezdődött kedden délelőtt a nagyTESCO parkolójában a Magyari Autóklub által szervezett, Biztonságosan Közlekedni Egy Életúton elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági és oktató program. Vasárnapig Szombatelyen a Zanati úti bevásárlóközpont parkolójába várják az érdeklődő családokat, és rutinjuk frissítése céljából a felnőtteket is.

A szervezők az ígérik, hogy a kiérkező diákcsoportokat interaktív közlekedésbiztonsági oktatásban részesítik. A fiatalok elsősorban gyalogos és kerékpáros részvevői a forgalomnak – mondja a frisss.hu kérdésére Honfi József, az Autóklub régiós alelnöke. Ezért őket elsősorban a vonatkozó szabályokkal ismertetik meg. Az úgynevezett Fékezd magad program egy mobilt tesztpályán zajlik. A vizes és a száraz körülmények közötti eltérést a diákok saját maguk egy tesztautóban ülve érezhetik meg. A gyerekek rendszeresen alulbecsülik a fékávot – osztotta meg tapasztalatait Honfi József. A legfontosabb tehát, hogy ez ügyben is a realitások közelébe kerüljön a diákok elképzelése.

A felnőttek sem unatkoznak. A tesztpályán saját autóik képességeit tehetik próbára. Sőt képzett oktatók segítenek téli útviszonyokhoz illő reakciókat elsajátítani. A jogosítvánnyal rendelkezők megismerkedhetnek több olyan módszerrel, amely környezettudatos vezetővé teheti őket, vagy éppen olyan tippekkel, amelyek segítségével gazdaságosabbá válik az autózás. Ha pedig arra van szükség, akkor az alapvető elméleti KRESZ tudás is felfrissíthető.

A vasárnapig tartó programok mind ingyenesek.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére