Közeleg Vas megyébe az influenza vírus

BB • 2013. január 26., szombat •
„Hétről hétre egyenletesen emelkedik a típusosan megbetegedettek száma, azonban a január 20-ával lezáródó hétig nem érte el a járványszerű méreteket. Ez valószínűleg nem csak a megyében, hanem országosan is elmondható. Influenzavírust Vas megyében még nem regisztráltak” – hangsúlyozta dr. Stánitz Éva, megyei tisztifőorvos.

Minden héten hétfőn van az összesítés és az influenzaszerű megbetegedések számát minden tárgyhéten 100 ezer lakosra vonatkoztatva adják meg - kezdi a beszélgetést dr. Stánitz Éva, megyei tisztifőorvos. A statisztikába nem tartozik bele minden légúti, hurutos megbetegedés. Csak azokat az eseteket számolják, melyeknek a tünetcsoportja leginkább megfelel az influenzának. A hideg vagy esetleg az extrém hideg időjárás kifejezetten kedvez a betegségeknek. A szervezet legyengül, mivel levegővételeknél a hideg lehűti a nyálkahártyát, ezértl sokkal könnyebben bejutnak a kórokozók, így az influenzavírus is.

„Azok, akik veszélyeztetettek, ingyenesen is megkaphatják az influenza elleni védőoltást a háziorvosnál  Az oltások nagy része már elfogyott, azonban általánosságban elmondható, hogy tartalékok maradtak az orvosoknál. Aki nem tartozik a veszélyeztetettek közé, de biztos védelmet szeretne, a háziorvosától receptre kérheti - tájékoztatott a tisztifőorvos, majd hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve várható, hogy a következő hetekben megnövekszik a megbetegedések száma. Ezáltal emelkedésre számíthatunk a felíratásban és az oltáskérésben egyaránt.”

Ingyenes oltást kaphatnak a krónikus betegek, a cukor és vesebetegek, a hemofiliások, valamint a terhes anyák. Ezenfelül a 65 év felettieknek is ajánlott. A vírusra legfogékonyabbak azok, akik még sosem estek át ilyen betegségen.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére