Körbe körte - aktuális finomságok

JZS • 2012. szeptember 11., kedd •
Nem szeretjük a körtét, ha az alakunkról van szó - de, ha a gyomrunkról, annál inkább! Egészséges is, finom is, és ráadásul szezonja van. Akár egy többfogásos ebéd minden étke elkészíthető vele. Összegyűjtöttünk 5 receptet, amivel garantált a siker!

 

Őszi gyümölcsleves - Forrás: www.mindmegette.hu
Őszi gyümölcsleves
 
Hozzávalók: 60-70 dkg hámozott, darabolt gyümölcs (alma, körte, szilva, őszibarack); cukor vagy bármilyen édesítő ízlés szerint; csipet só; 1 evőkanál vaníliás pudingpor; 2 dl tejszín; 5-6 darab egész fahéj; 5-6 db szegfűszeg; hántolt citromhéj; kevés citromlé; kevés rum vagy pár csepp aroma.
Elkészítés: A gyümölcsöt másfél deciliter vízzel, csipet sóval feltesszük főni. Édesítjük, fűszerezzük a fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal. Forrást követően félrehúzzuk, hozzákeverjük a tejszínnel elkevert pudingport, és ismét forraljuk. Hideg vízbe állítjuk, hűtés közben pár csepp citromlével, és rummal ízesítjük. Tálalás előtt hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek.
 
Körtés sült csirke - Forrás: www.korte.recso.net
 
Körtés sült csirke
 
Hozzávalók: egy egész csirke, vagy 6 egész csirkecomb; 5-6 nagy, érett körte; 2 evőkanál méz; csipet só; bors; chili; sáfrány; szerecsendió; őrölt gyömbér; olaj; egy lime facsart leve.
Elkészítés: A körtét kimagozzuk, majd villával összetörjük őket. A húsukat kikeverjük a mézzel. És ízesítjük sóval, sáfránnyal, szerecsendióval, őrölt gyömbérrel, kevéske olajjal, frissen őrölt borssal, csipetnyi chilivel, és a lime facsart levével. Ezzel a keverékkel megkenjük a csirkedarabokat. Vajjal kikent tepsibe helyezzük – tehetünk mellé pár szem szilvát, burgonya gerezdeket, negyedbe vágott hagymát és pár gerezd fokhagymát is. Előbb letakarva megpároljuk, és ha már átsült a csirke, levesszük a fedőt, és szép pirosra sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
 
Földközi-tengeri körtesaláta - Forrás: www.gasztrostudio.hu
 
Földközi-tengeri körtesaláta
  
Hozzávalók: 3 evőkanál majonéz vagy natúr joghurt; 2 teáskanál olívaolaj; 1 evőkanál citromlé; 2 teáskanál reszelt fokhagyma; 1/4 teáskanál só; 1/4 teáskanál őrölt fekete bors; 1 csomag tonhal; 1/2 csésze reszelt sárgarépa; 1/3 csésze kockázott édes hagyma; 1/3 csésze kockára vágott, sült piros paprika; 1/4 csésze bazsalikom; 1 csésze  csíkokra vágott körte; 5 csésze jégsaláta.
Elkészítés: A majonézt az olívaolajat, a citromlét, fokhagymát, sót, borsot összekeverjük. A tonhalat felcsíkozzuk, majd a salátának valókat egy tálra helyezzük, és az öntettel összekeverjük.
 
Fordított körte torta - Forrás: www.mindmegette.hu
 
Fordított körte torta
 
Hozzávalók: 15 dkg liszt; 10 dkg vaj; 2 evőkanál tejföl; csipet só; 5 db egészséges körte; 15 dkg cukor
Elkészítés: A tésztához a lisztet a vajjal és a tejföllel összegyúrjuk, és a hűtőbe tesszük. Majd 40-50 percenként hajtogatjuk. Többször megismételve a műveletet. A cukrot felolvasztjuk, majd karamellizáljuk egy olyan edényben, amelyet utána be is tehetünk a sütőbe. A körtét meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és a karamellre rakosgatjuk. A tésztát kinyújtjuk, és a körtéket ezzel bevonjuk. Ezután mehet az előmelegített sütőbe, és kb. 30 perc alatt pirosra sül. Ha kész, egy kicsit várunk vele, majd kifordítjuk, és tálaljuk.
 
Boros körte csokikorongon - Forrás: www.blogger.hu
 
Boros körte csokikorongon
 
Hozzávalók: 4 db körte, 2 vaníliarúd, 3 dl édes fehérbor, néhány egész fahéj, 2 tábla  étcsoki, 3 evőkanál méz, 6 evőkanál tejszín, 1 piskótalap, 4 evőkanál cukor
Elkészítés: A körtéket meghámozva, fedő alatt párolni kezdjük a borral, a fahéjjal, és a vaníliával. Néhány perc múlva felöntjük fél liter vízzel, és így pároljuk addig, amíg még rugalmas, de már egy kiskanállal szétvágható. Közben a csokit megolvasztjuk, belekeverjük a mézet, és a tejszínt. A piskótalapból  pogácsa-szaggatóval korongokat szúrunk ki. A korongokat a csokiban megforgatjuk, a körtéket a tetejükre ültetjük. A fahéjas, vaníliás lé egynegyedét a cukorral besűrítjük, míg frappánsan nyúlós karamellt kapunk, amit a körték tetejére csurgatunk. 

közösség

további frisss

lap tetejére