Kevesebb kóbor kutya az utcán – Kötelező a kutyachip

HÁ • 2012. szeptember 26., szerda •
Az egyedi azonosítás fontos a tulajdonjog igazolása, a tenyésztés, és egészségügyi szempontból is. Az állatok számbavétele nem 21. századi találmány, haszonállatoknál évszázadok óta használták az adott korban rendelkezésre álló eszközökkel. Magyarországon nemrégiben kötelezővé tették a kutyák chipet, jövőre az állatorvosok már csak chipes kutyákat láthatják el. Dr. Varjú Gábor klinikus szakállatorvost, a szombathelyi Állatkórház vezetőjét kérdeztük az eljárásról.

A Frisss.hu olvasói már több ízben találkozhattak házi kedvencekkel az oldalon. Volt mikor a szívférgességről számoltunk be és volt mikor  ellátogattunk a szombathelyi kutyajátszótérre is.. Most a kutyák kirakasát megakadályozandó kutyachipről kérdeztük Dr. Varjú Gábor klinikus szakállataorvost, aki azt is elárulja nekünk, mivel tartsuk kondiban kedvenceinket télen. 

(Fotó: farm.hu)

Gazdiként, mit értsünk azalatt, hogy kutya-mikorchip?

Ennek az a lényege, hogy a kutya bőre alá beültetünk egy műanyag borítású kapszulát, ami egy egyedi szám-azonosítót hordoz. Ez arra alkalmas, hogy ne vesszen el a kutya. Ez a chip bármikor leolvasható, minden állatorvosnak és állatvédőnek van hozzá egy leolvasó készüléke. Így, ha elveszne egy kutya, ezt a készüléket odatartjuk a nyakához , az leolvassa a kódját és a hozzá tartozó internetes adatbázisban megtaláljuk a kutya gazdáját.

Kötelező minden kutyánál?

Egy új kormányrendelet szerint, augusztus elsejétől kötelező a művelet.

Újszülött kutyákra értsük?

Négy hónapos kor felett kötelező.

Értsük úgy, ha van egy kutyán, akkor kötelességünk 'megchippeltetni'?

Igen. Vannak olyan törzskönyves kutyák, akiknél az Ebtenyésztő Testület ezt a határozatot már korábban meghozta, ahol a rendelet szerint ez év végéig kell regisztráltatni a kutyákat. Az állatorvosnál lehet ezt megtenni és október elsejétől csupán 200 forint ennek a regisztrációnak a költsége.

Dr. Varjú Gábor

Milyen retorzióra számítson az, aki elmulasztja a regisztrációt?

A jövő évtől nekünk állatorvosoknak, csak olyan kutyát szabad ellátnunk, illetve oltanunk elvileg, amely chippel ellátott. Ha nem ilyen az állat, akkor azt nekünk elméletileg majd jelentenünk kell a jegyző, vagy a mi hatóságunk, az Állat Egészségügyi Hatóság felé. A bírságot ezek a hatóságok szablyák ki, aminek csak a nagyságrendét tudom, ismereteim szerint ez elérheti a 150 ezer forintot.

Fájdalommentesen adják be - (Fotó: haziallat.hu)

Összességében miért volt szükség a kötelezővé tételre?

Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó dolog, előremutató dolog. Rendkívül sok kitett és kóbor kutya van ma Magyarországon és rengeteg be is kerül hozzánk, akiknek szinte lehetetlen volt megtalálni a gazdáját. Az állatok ezentúl könnyebben visszakerülnek a gazdihoz. A státusza is meg fog változni az állatnak, hisz nem fogják csak úgy kitenni az erdőszélen. Ausztriában már két éve kötelező a chippelés. Magyarországon a mohácsi kistérségben is kötelezővé tették egy ideje, aminek következtében kevesebb állat került a gyepmesterhez, vagy a menhelyekre. Állatvédelmi szempontból egy hatalmas lépés előre.

A beültetés - (Fotó: haziallat.hu)

Lassan megérkezik a tél, mivel tartsuk kondiban a kedvenceinket?

Ha kint tartunk egy kutyát, télen, mikor hideg van, a fenntartó energia igénye elérheti akár a dupláját, 1.8 szeresét is, a melegebb, vagy semleges hőmérsékletű időhöz képest. Ez nem jelenti azt, hogy külön fel kell hizlalni a kutyát télre. Az a jó, ha normál testsúlyát tartja, esetleg figyelni kell a kondícióját, ha fogy a téli hidegben, akkor többet kell neki adni.

 

(Fotó: nlc.hu)

Mivel etessük őket?

Igazából táppal, leginkább száraz táppal etessük őket. A jobb minőségű tápok csomagolásán fel van tüntetve, hogy az adott testsúlyhoz grammra pontosan mennyi tápot mérjünk. Egy tól-ig értéket találunk ott és ennek megfelelően nyáron az alacsonyabb, míg télen a magasabb értéket adjuk nekik.

Nagyon menő! - (Fotó: kutyaruha.hu)

A kisebb testű, úgynevezett szobakutyáknál mennyire fontos az étkezés, illetve a mozgás télen?

Mivel ők szoba hőmérsékleten vannak, így az étkezésükben ez nem kell, hogy változást jelentsen. Mozgás igénye mindegyiknek van és így nagyon jó, ha a napi rutin része legalább egy séta. A lakásban tartott kutyánál ez valóban rendkívül fontos. A kicsiknél a tél gondot szokott okozni, gondoljunk itt az egész mini 'toy' fajtájú kutyákra, akik nagyon könnyen kihűlnek. Ezeknél a pár kilós állatoknál nem túlzás a kis mellényke, vagy a kabátka.  

közösség

további frisss

lap tetejére