Karneváli hangulat - minden nap!

Frisss • 2013. április 24., szerda •
Szombathely nem csak a karnevál idején adja át magát a történelmi szellemiségnek - állítják a a Savaria Történelmi Karnevál szervezői. Mérei Tamás kuratóriumi elnök szerint két karnevál között is akad látnivaló: állandó kiállításokkal várják nem csak a turistákat, de a szombathelyieket is! Vannak napok, amikor jó dolog újságírónak lenni – ilyen volt a mai is. Körbejártuk, megfogtuk, kipróbáltuk – jó volt!
Karneváli hangulat - minden nap!

Történelmi Témapark

Szommer Ildikó karneváligazgató felidézte azt az időszakot, amikor 1998-ban még szállodát, és plázát terveztek a témapark helyére. Hepehupás talajon nézelődtek, és álmodták meg a mai állapotokat, amit egy régészeti-történeti pályázat eredményeként hoztak létre. A csaknem egy hektáros létesítmény több mint hat éve várja a látogatókat április 1-től október 31-ig. A Történelmi Témaparkban az érdeklődők közvetlen bepillantást nyerhetnek elődeink életébe. Kipróbálhatják az ókorban használatos csigasorokat, az antik kor emelőgépeit, amelyeket Archimedes is használhatott. A berendezett műhelysoron mindenki megismerkedhet a fémöntés korabeli technikájával, a faművesség akkori eszközeivel, valamint a fazekasság műveleteivel. Ráadásul a harci eszközök, így a nyíl, és a dárda kipróbálására is lehetőség van, ami nagyon klassz kikapcsolódás - nekünk elhihetik. Míg a lurkók, és a gyermeklelkű felnőttek kalandoznak, addig kísérőik megpihenhetnek a hangulatos díszmedence partján, vagy nézelődhetnek a tavaly átadott háromemeletes Őrtornyon.

A Savaria Legio bemutatóraktára

A római kori Savaria lakóinak életébe a Savaria Legio Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület ad betekintést, akik római katonákká válva elevenítik meg ezt a korszakot. A bemutató raktárban Babos Bálint vezetett minket körbe. Igazi kuriózumnak számítanak az I. századi római eszközök, felszerelési tárgyak - különböző páncélok, sisakok, dárdák, fegyverek, edények, korsók, utazóládák, sátrak, egyéb eszközök -, amelyek a harci élet nélkülözhetetlen részei voltak anno. Ráadásul a látogatók nem csak megtekinthetik, hanem kézbe is vehetik az eszközöket, a vállalkozó kedvűek pedig be is öltözhetnek komplett római páncélba.

Szombathely Katonatörténete kiállítás

Az Aréna utca 8. szám alatt található épületegyüttes emeleti nagytermében Jagadics Péter nyug. alezredes, a kiállítás főszervezője, valamint Ferge László őrnagy kalauzolt minket. Az új kiállítás a szombathelyi helyőrség katonai múltjába ad betekintést.

A Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány és a Magyar Honvédség szombathelyi Toborzó és Nyilvántartó Irodájának közös gondozásában működik. A szervezők számára külön öröm, hogy a kiállítást magángyűjtők által kölcsönadott emléktárgyakkal egészíthették ki.

A tárlat tematikusan mutatja be a római, és középkort, valamint az 1700-as évek állandó hadseregének kialakulását. Láthatóak egyenruhák és fegyverek az 1848-49-es szabadságharctól 1945-ig, és szerepelnek I. és II. világháborús katonai használati eszközök és hadifoglyok által készített használati tárgyak is. Érdekesség a szombathelyi repülőtérről származó eszközök gyűjteménye, ahogy a szovjet hadsereg katonájának egyenruhája és felszerelése is. Az idelátogatók részletesen megismerhetik a Magyar Néphadsereg, és a honvédség szombathelyi alakulatait, 1974-től a laktanya 2004-es bezárásáig.

A kiállítás alkalmas történelem és osztályfőnöki órák megtartására, hiszen az interaktív szobában kézzel foghatóvá válnak a tankönyvből tanultak. A látogatók a Karneválirodán kérhetik a kiállítás megtekintését, a belépés ingyenes.

közösség

további frisss

lap tetejére