Itt a tavasz, dagad a szem... a tavaszi fáradtságtól.

HÁ • 2012. március 20., kedd •
Most vette kezdetét a meteorológiai tavasz, és ezzel a jelenséggel együtt sokaknál a tavaszi fáradtság is felüti a fejét. Az okok között ott van a kialvatlanság is, ami olyan kivédhetetlen tényezőknek köszönhető, mint a túlságos önszorgalommal megáldott munkások, akik a lombtalanítást mindig túl korai órákban kezdik. De a listában megtalálhatóak még az ablakpárkányon hangosan turbékoló galambok, a bagzó macskák, vagy a füvet nyíró, esetleg lakást felújító szomszédok is. De nem csak ezen okok miatt nem érezhetjük magunkat igazán friss(s)nek.
Itt a tavasz, dagad a szem... a tavaszi fáradtságtól.

(Fotó: naturalvitamin.hu)

A tavaszi fáradtság okait tekintve a szakemberek több táborra szakadnak, és mindegyik más tényezőt hibáztat. Van, aki egyszerűen a téli, egyoldalú táplálkozást okolja, mert hiába kapható már télen is narancs, és sok más gyümölcs a boltok polcain, azok vitamintartalma jócskán elmarad a frissen szedettekétől. A vitamintabletták pedig ugyan rendkívül divatosak, de önmagukban nem adják meg a szervezetnek ilyenkor szükséges rostokat és folyadékmennyiséget.

Mások az időjárás változás fontos szerepét emelik ki. Az első melegebb napok következtében az emberek véredényei kitágulnak, leesik a vérnyomásuk és ezért fáradtnak, levertnek érezhetik magukat. Akár egy hónapig is eltarthat, amíg a testük hozzászokik az új átlaghőmérséklethez. Ráadásul a tavasz beköszöntével, nagy sebességgel váltogatják egymást a magas és alacsony légnyomású ciklonok. Ezeket a változásokat tudatosan nem lehet érzékelni, de az idegrendszer minden apró nyomásváltozásra reagál.

(Fotó: edenkert.hu)
 

Vannak, akik szerint a tavaszi fáradtság oka elsősorban az emberek hormonháztartásában lezajló folyamat. Ilyen például a szerotonin-szint folytonos ingadozása, amely általában tavasszal van éves mélypontján. Ennek a hormonnak fontos szerepe van a szorongások csökkentésében, a hangulat és az aktivitás szabályozásában. A hormonháztartás változása pedig bizony igen fárasztó folyamat, átmeneti zavart okozva bioritmusunkban.

Természetesen nincs gyógyszer a tavaszi fáradtságra, kezelni viszont lehet. Az idősebb keringési betegségekkel küzdők konzultálhatnak a háziorvosukkal, hogy hogyan normalizálják a vérnyomásukat. Az enyhe depresszióra hajlamos embereken segít, ha minél többet beszélgetnek. Szintén fontos a kikapcsolódás, mind mentálisan és fizikailag is. A mozgás amellett, hogy segít a kilók leadásában, serkenti a vérkeringést, ami kiváló a fáradtság és rossz közérzet ellen. Nem kell feltétlenül megszakadni, megteszi egy jó séta a parkban a barátokkal.

(Fotó: egeszsegcentrum.hu)

Ezen kívül fontos odafigyelni a táplálkozásra. Érdemes csökkenteni a zsíros és szénhidráttal teli ételek fogyasztását, és nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel célszerű változatossá tenni az étkezéseket. A hal kifejezetten jó a tavaszi fáradtság idején, tele van fontos elemekkel és szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható. A tejtermékek pedig nagyadag kalciummal egészítik ki szervezetet.  Segít a bőséges folyadékfogyasztás is, főként ásványvizek és gyümölcslevek formájában.

Természetesen sokkal frissebbek lehetünk egy igazán pihentető alvás után is. Ezért a fokozatosan hosszabbodó nappalnak megfelelően érdemes korán ágyba bújni, és korábban is kelni, hiszen kellemesebb úgy felébredni, hogy nem azoknak a hangoskodására ébredünk, akik a tavasz hívó szavára előbb keltek, mint mi.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére