Itt a Google vége? A Facebook elindította saját keresőjét

F.B. • 2013. január 27., vasárnap •
A Facebook elindította saját internetes keresőjét, amely igazi lavinát indíthat el. A Facebook Graph Search olyan keresőeszköz, ami személyre szabott keresési találatokat ad. Ez azt jelenti, hogy beállításoktól függően mindenkinek más jelenik meg, mindenki másokat talál meg.
Itt a Google vége? A Facebook elindította saját keresőjét

A Graph Search a barátaink adatai között keres, viszont felajánlja a keresési lehetőségek kiterjesztését ismerősök ismerőseire is. Ha például egy étteremre keresünk rá a Google-ben, a találatok a népszerűség, forgalom alapján lesznek listázva. A Graph Search ezzel szemben arra is támaszkodik, amit az ismerőseink megosztottak Facebookon, amit lájkoltak, írtak, kommenteltek. Ezért adhat más, sokkal inkább személyes érdeklődésre szabott eredményt egy Facebook-keresés, mint a Google. A Facebook-használatot állítja hadrendbe a Graph Search az évi több száz milliárd dolláros keresésihirdetés-piacért folyó harcban.

Elemzők szerint a Facebook-kereső bemutatkozása gyökeresen alakíthatja át az átlagfelhasználók internetezési szokásait, és ez lehet a valaha volt legkomolyabb fenyegetés a Google hegemóniájára. Facebook Graph Search érkezése nagyon komoly, talán az eddigi legveszélyesebb fenyegetés a Google-re nézve, ami jelentős változásokat hozhat az átlagos felhasználók internetezési rutinjaiban. A Facebookon belül lehet chatelni és üzenet küldeni az egyéb megszokott funkciók mellett, de ha a jövőben a keresés miatt sem lesz indokolt elhagyni az oldalt, az jelentős fegyvertény lehet a Facebook kezében.

A Grapch Search vonatkozásában már megindult a bétatesztelés, amire gyakorlatilag bárki jelentkezhet, de az első fordulóban "csak" százezer amerikai felhasználó részesülhet abban a kitüntetésben, hogy bekapcsolják náluk a szolgáltatást. Természetesen az alapverzió mellett a mobilos kiadás fejlesztése is rohamléptékben halad, és több nyelv támogatására is számíthatunk a későbbiekben.

Ha idén még nem is kell feltétlenül azzal számolnunk, hogy a Facebook alapvetően megváltoztatja például a keresőoptimalizálásról alkotott képünket. De mindenesetre új horizontokat mutathat. 

közösség

további frisss

lap tetejére