Itt a böjt- készítse fel magát a tavaszra!

Frisss • 2013. február 13., szerda •
A Húsvétot megelőző negyven napos böjt nem csak vallási szempontból fontos, testünknek-lelküknek egyaránt szüksége van a megtisztulásra. Tavaszváró tippek.

Milyen távolinak tűnnek azok az őszi napok, amikor reggel elkelt már ugyan a kabát, de napközben vidáman szaladtunk át a zöldségeshez egy pulóverben, amikor a napszemüveg még ott volt a fejünkön, s amikor valami színt mindenképp csempésztünk az öltözékünkbe. Aztán lassan a kabát alá kötött kardigán került, a napszemüveget felváltotta a sapka. És a színek? Az utóbbi időben mintha fehér-feketévé, és sáros szürkévé változott volna a világ.

Hamarosan azonban, újra itt a harsány színek, a lenge ruhák  és a napellenzők időszaka. Sem testünk, sem lelkünk nincs azonban arra felkészülve, hogy egyik napról a másikra télből nyárra ugorjon. Fel kell készíteni magunkat a hosszú nappalok időszakára!

Ami jó a testnek, az jó a léleknek is

Egye egészségesre magát!

Már-már elcsépelt gondolat, de nem alaptalan!  Nem kell vízen élnünk és naphosszat koplalnunk ahhoz, hogy megszabadítsuk szervezetünket a felesleges méreganyagoktól, elég ha figyelünk arra, mit viszünk be a szervezetünkben. A napi 4 liter folyadék az ideális tisztítókúra idején- állítják a szakemberek. A bőséges folyadékbevitel mellé sok zöldség és gyümölcs, rostban gazdag ételek dukálnak. Felejtse el az éjszakai nassolást, a "csak még egy falatot"  felfogásmódot, és szabjon magának szigorú szabályokat! Magának akarjon megfelelni, és belülről jöjjön az elhatározás. Amíg csak a barátnőjét utánozza, vagy a párjának akar jobban tetszeni, nem garantált a siker.

Mint sok minden másra, az egészséges táplálkozásra is igaz, hogy nehezebb elkezdeni, mint megtartani. Az első héten biztosan ácsingózni fog az édesség után, de ahogy ürülnek ki testéből a káros anyagok, úgy kap majd egyre nagyobb erőre! Amikor pedig fizikailag megszabadult a nagy terhektől, lelke is fel fog lélegezni.

Mosolyogni!

Ezután jön a következő lépés, annak a bizonyos pozitívan látás szemüvegének a megkeresése, fejtetőre tornázása, majd viselése. Bizonyos értelemben nehezebb feladat, mint ellen állni a kedvenc csokinknak. Kezdje apró lépésekkel, mosolyogjon a szomszédra mikor lesiet a lépcsőházban, a pénztárosra a kenyérboltban, a gyerekekre a játszótéren. Másnap, mielőtt kinyitná a szemét, mosolyogjon egyet- az egész napjára hatással lesz! S nem csak a sajátjára, de mindazokéra is, akik felé tett egy kedves gesztust. A szürke, dolgos hétköznapok problémái is könnyebben megoldódnak, ha eleve mosolyogva áll neki, csak próbálja ki...

Egyensúlyba kerülni önmagunkkal- erről (is) szól a böjt

Séta a szabadban

Bár még nagyon hideg van odakint, és kész procedúra beöltözni, ne legyünk lusták, és töltsünk naponta legalább fél órát a friss levegőn. A séta az egyik legkímélőbb és egyben a legegészségesebb testmozgás. Miközben pulzusa megemelkedik, tüdeje friss oxigént kap, elméjét is megnyugtatja. Ha unja, keressen magának sétapartnert, vagy hallgasson közben zenét.

Ajándékozza meg magát!

Új ruhával, ha arra van szüksége, de teste legalább ennyire díjazna egy masszást, egy wellnest, vagy egy hatalmas fürdőt. Közben szabaduljon meg az elhalt hámsejtektől, krémezze bőrét puhára és sminkelje ki magát. Ilyen apróságok is sokat jelenthetnek a rohanó világban. Ha mindezzel megvan, adjon magának valami igazán személyeset is: egy elmélázós, borozgatós estét, egy jó filmet a baráttal vagy barátnővel, vagy kezdje el olvasni a könyvet, amelyet már egy éve megvett.

Negyven nap hosszúnak tűnik, de ha minden nap fordít egy kis időt magára, családjára, biztosan pihentebb és boldogabb lesz, mire beköszönt a tavasz. Pont kell ennyi idő az átállásra.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére