Inkább a nők depressziósak

HÁ • 2012. október 02., kedd •
A WHO 1997-es adatai szerint világszerte évente kb. 100 millió embernél alakul ki depresszió. 1990-ben a depresszió a 4. helyen állt a társadalom és a beteg számára legnagyobb terhet jelentő betegségek listáján, és előreláthatólag 2020-ban az első helyre kerül. Hazánkban jelenleg havonta megközelítőleg félmillió ember lesz depressziós, ráadásul ez a betegség kétszer annyi nőt érint, mint férfit.

Leggyakoribb

A depresszió tehát az egyik leggyakoribb mentális betegség, mely az úgynevezett hangulatzavarok körébe tartozik. A hangulati és az érzelmi élet zavara, a gondolkodás meglassulása és az aktivitás csökkenése jellemzi. Olyan állapot, amelyben az élet sivárnak, terhei nyomasztónak tűnnek. A hangulati élet zavarait testi tünetek jelentkezése kíséri.

(Fotó: hotdog.hu)

Nem tudják miért

Kiváltó okát a mai napig kutatják, de egyetértés még nem született. Egyes vélemények szerint a depressziós állapotot valamilyen veszteség idézi elő, amivel vagy éppen aktuálisan, vagy a jövőben szembe kell néznie. Mások úgy tartják, hogy a kiváltó okai az önértékelésben keresendők, amely egy korai fejlődési szakaszban átélt kudarcélményre vezethető vissza. De mások szerint a kapcsolatfüggők nehezen irányítható, általános negatív önszemlélete is kiváltja depressziós állapotot. A depresszió viszont örökölhető is. Az erre vonatkozó adatok azt mutatják, hogy a depresszióban szenvedők rokonainak körében 20%-kal gyakrabban jelenik meg a betegség, mint máshol.

(Fotó: galaktika.postr.hu)

Tünetek

A leggyakoribb tünetek általában az állandósult szomorú, szorongó vagy „üres” érzés; a túl sok, vagy túl kevés alvás, éjszakai, vagy túl korai ébredés; a csökkent étvágy és súlycsökkenés, vagy éppen az étvágyfokozódás és súlynövekedés; az érdeklődés elvesztése olyan dolgok iránt, amelyek régen örömet okoztak, beleértve a szexuális életet; az ingerlékenység, nyugtalanság; a koncentrálási, emlékezési zavarok, döntésképtelenség; a kimerültség, vagy energia csökkenése; az értéktelenség érzése, valamint a reménytelenség érzése és a pesszimizmus.

(Fotó: budaipszichologus.hu)

Gyógymód

A depresszió eredményesen kezelhető és gyógyítható megfelelő orvosi és terápiás segítséggel. Sokan még ma is szégyellik bevallani betegségüket, és nem kérnek segítséget, hiszen úgy érzik, képesnek kell lenniük arra, hogy egyedül megbirkózzanak a betegséggel, pedig egyedül nagyon nehéz azt leküzdeni. A szakemberek a gyógyszerek mellett pszichoterápiás kezeléseket is alkalmaznak a depresszió legyőzésére. A terápiák során a betegek segítséget kaphatnak ahhoz, hogy szembe tudjanak nézni a kiváltó okokkal, képesek legyenek kezelni az addig megoldhatatlannak hitt konfliktusokat, és ismét kapcsolatot teremteni a barátaikkal, a családtagjaikkal, és a társadalom többi tagjával.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére