Ilyet még nem burkoltál! - A legtutibb szőlős receptek

FE • 2012. október 04., csütörtök •
Mondhatjuk azt, hogy korábban a szőlőt inkább csak borban, mustban, üdítőben, maximum sütikben tudtuk elképzelni. Manapság azonban már jobbnál-jobb recepteket találhatunk az interneten, eme édes őszi gyümölcs hasznosítására. Íme a legtutibb szőlős receptek.
Ilyet még nem burkoltál! - A legtutibb szőlős receptek

Írtunk már körtés recepteket, összeszedtük a gyümölcsöket, ami zabálják a kilókat, és fürtös finomságokról is olvashatott már a Frisss.hu-n. Itt az ideje felfedezni a szőlőben rejlő további kincseket. Szüretkor ne feltétlenül csak azt nézzük, hogy milyen szuper bor lesz a termésből. Néhány fürt feláldozásával gasztronómiai mennyországba kerülhetünk. Jöjjenek a receptek.

Hideg szőlőleves törökösen

Hozzávalók: 20 db szőlőlevél, 3 g fahéj, 3 g szegfűszeg, 25 dkg szőlő, 1 dl tejföl, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 3 cl méz, 2 dl must, 1 dl tejszín, só.

Elkészítés: A jól megmosott szőlőleveleket vékony metéltre vágjuk. Csipetnyi sóval, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített, 1 l forró vízbe tesszük a leveleket, majd 4-5 percnyi főzés után hozzáadjuk a megmosott szőlőszemeket. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel, majd a liszttel és kevés vízzel simára keverjük. Ezzel a forrásban lévő levest besűrítjük, kevés mézzel kissé édeskéssé ízesítjük, majd ráöntjük a mustot. Rövid ideig, 2-3 percig forraljuk, majd jól kihűtjük. Előhűtött csészékben tálaljuk, tetejét tejszínhabbal díszítjük.

Szőlős-currys rizssaláta

Hozzávalók: 10 dkg barna rizs, 1 fej lila hagyma, 1 csirkemell, 1 nagy fürt szőlő, 1 kiskanál curry, 1 pohár joghurt

Elkészítése: A barna rizst főzzük puhára és csöpögtessük le. A csirkemellet grillezük ropogósra, majd ha kihűlt, tépkedjük kis falatokra, és tegyük egy salátatál aljába. Adjuk hozzá a rizst és a nagyon apróra vágott lila hagymát. Sózzuk, borsozzuk és hintsük meg a curryvel. Keverjük össze alaposan, és forgassuk hozzá a szőlőszemeket úgy, hogy ne törjenek össze. A végén öntsük nyakon natúrjoghurttal, forgassuk össze, és hűtsük be.

Csirkemáj szőlővel, borral recept

Hozzávalók: 4 egész csirkemáj, 1-1 fürt fehér és vörös szőlő, 1,5 dl vörösbor, vaj,só, bors

Elkészítése: A csirkemájat megmossuk, a hártyától megszabadítjuk, sózzuk, borsozzuk. Kimagozzuk a kettévágott szőlőszemeket. Kis vajon a májakat megsütjük, aláöntjük a bort, kicsit pároljuk benne. Ha a máj elkészült, kivesszük, a borba tesszük a szőlőt és összeforraljuk, de csak annyira, hogy a szőlők ne essenek össze.

Márványsajtos gnocchi szőlővel

Hozzávalók: 50 dkg kész gnocchi, 30 dkg kelbimbó,  20 dkg szőlő, 16 dkg márványsajt, 6 szál újhagyma, 12 dkg sonka, 1 dl tejszín, 10 dkg dió

Elkészítés: A kelbimbót és a szőlőt vágjuk ketté. Az újhagymát és a sonkát aprítsuk fel. A gnocchit és a kelbimbót főzzük meg leveskockás vízben. Amikor a gnocchik kezdenek a felszínre jönni, serpenyőben pirítsuk össze a sonkát és a hagymát. Szedjük bele a gnocchit. Morzsoljunk bele márványsajtot és öntsük fel tejszínnel. Amint egyet rottyan és besűrűsödött, zárjuk le. Tálaláskor tegyünk egy adagot tányérra a gnocchiból, aztán jöhet a kelbimbó, majd a szőlő, megszórjuk dióval és kész is.

Szőlős piskótapalacsinta

Hozzávalók: 40 dkg szőlő (szemek),  5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5 db tojás, 5 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1 dkg vaníliás cukor, néhány kanál tojáslikőr, csipetnyi só.

Elkészítés: A szőlő héját és magjait távolítsuk el. A vajat a porcukor felével, a tojások sárgájával, csipetnyi sóval és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá a lisztet és a tejet. A tojások fehérjét a cukor megmaradt részével verjük habbá, majd óvatosan forgassuk bele a lisztes masszába. A tésztából süssünk, kivajazott palacsintasütőben négy vastag palacsintát, úgy, hogy a felső felük kicsit lágy maradjon - nem kell megfordítani őket. A palacsintákat szórjuk meg a szőlőszemekkel, locsoljuk meg egy kevés tojáslikőrrel, és félbehajtva, forrón tálaljuk.

Szőlőbefőtt

Hozzávalók: 1 kg leszemezett szőlő. A sziruphoz: 25-30 dkg cukor, 5 dl víz, 1-2 db szegfűszeg, 1 késhegyni citromsav vagy 1 evőkanál almaecet.

Elkészítés: A szép nagy szemű, fehér vagy piros szőlőt megmossuk, majd leszemezzük. Kiforrázott üvegekbe rakjuk. A sziruphoz a cukrot feloldjuk a vízben, beletesszük az ízesítőket, felforraljuk. A szőlőre öntjük forrón, lezárjuk csavaros tetővel, majd 4-5 percig gőzöljük, ügyelve arra, hogy a szőlőszemek ne repedjenek fel.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére