Így lakatolnak a szombathelyiek

FE • 2012. április 23., hétfő •
Szép lassan gyűlnek a lakatok a szombathelyi Székesegyház bal oldalán található átjárónál kialakított emlékhelyen. A párok immár egy éve életre szóló szerelmüket szimbolizálva lakatolhatnak pécsi mintára.
Így lakatolnak a szombathelyiek

Tavaly június óta Veres András szombathelyi megyés püspök jóvoltából már nem kell Pécsig utaznia a szerelmeseknek azért, hogy lakattal pecsételjék meg összetartozásukat. A párok a szombathelyi Székesegyház bal oldalán található átjárónál kialakított emlékhelyre függeszthetik fel lakatjaikat, szimbolizálva szerelmüket. S egyre többen tesznek is így a vasi megyeszékhelyen.

 

 A Pécsről ellesett lakatolás kialakulásáról sokféle legenda kering, a régi időkben az a mendemonda járta, hogy a csalfa asszonyok így adtak jelt a szeretőjüknek, hogy az uruk távol van. Egy másik történet szerint a tanulók szokása volt Pécsen az, hogy a sikeres vizsgáik után kattintották a kapukra az iskolai szekrényeik lakatjait. Hogy ezek után, hogyan lett a szerelmeseké a kerítés, azt nem tudni.

Ami biztos a szombathelyi lakatolás legendáját jól ismerjük, hisz egy éve történt. A lakatfallal a Pécsről hazatérő megyéspüspök áldásával a pécsi hagyományt szerették volna  nálunk is megteremteni.

 

Ami fontos, hogy a szerelem addig tart, amíg a lakatunk győzi az időjárás viszontagságait. Hát erre pedig egy egyszerű megoldást tudnánk javasolni. Rozsdamentes lakattal kell a kapura csatlakozni. Így akár örökre is szólhat a szombathelyi párok szerelme.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére