Időjárás: havazás Vas megyében – már készülnek a katasztrófavédők

Frisss • 2013. március 24., vasárnap •
Ma nyugaton fehéredett ki a táj. Holnap délnyugat felől mediterrán ciklon érkezik, újabb, több napos havazás jöhet.Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki Vas megyére, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig már készül a rendkívüli időjárásra.
Időjárás: havazás Vas megyében – már készülnek a katasztrófavédők

Vasárnap virradóra az ország nyugati-délnyugati felén már többfelé havazott, Kaposvár és Pécs térségében 5-6 centis hóréteg alakult ki. A friss modellfutások alapján holnap érkezik az igazi, még ennél is nagyobb kiterjedésű csapadék: az ország nagy részén hó, míg délkeleten eleinte eső, havas eső formájában – írja az idokep.hu. Jelenleg főként Vas és Zala megyében hull a hó. Eközben már fejlődik ki az a mediterrán ciklon, ami holnaptól egyre nagyobb területen fog majd havazást okozni.

A 84-es és 71-es főúton már kisebb hóátfúvások vannak, utóbbin nemrég egy autó csúszott az árokba. Havasak, csúszósak az utak a dunántúli megyékben.

Bár a modellfutások még bizonytalanok, a péntek esti adatok alapján akár 2 napon át, kedd estig is elhúzódhat a havazás, jelentős hóréteget felhalmozva március végére. Konkrét vastagságok becslése azonban még a bizonytalan helyzetre tekintettel korai lenne.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre 1.fokú, citromsárga riasztást adott ki Vas megyére a havazás, illetve a várható hófúvás miatt. Eszerint a holnapi napon gyenge hófúvásra kell számítani Vas megyében. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. 24 óra alatt 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a közlekedők figyelmét a fokozott óvatosságra! A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a következőket javasolják:

  • Időjárási körülményeknek megfelelően válasszuk meg a vezetési stílust és sebességet!
  • Használjunk téli gumikat, fagyálló folyadékot!
  • Mindig vigyünk magunkkal védőitalt, takarót, feltöltött mobiltelefont, térképet, elemlámpát!
  • Teletankolt gépjárművel induljunk útnak!
  • Figyeljünk oda, hogy a fényszórók megfelelően működjenek!
  • Kényszermegállásnál gondoskodjunk a megfelelő láthatóságról (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík)!

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére