Hogyan vészeljük át a kánikulát? - (hasznos tanácsok)

Frisss • 2013. július 28., vasárnap •
Az elmúlt napokban kicsiket és nagyokat, fiatalokat és időseket egyaránt megterhelt a kánikula Szombathelyen és országszerte. Tartózkodjunk besötétített szobában, igyunk sok folyadékot, figyeljünk a gyerekekre és az idősekre. Íme néhány hasznos tudnivaló!
Hogyan vészeljük át a kánikulát? - (hasznos tanácsok)

 Dr. Lórántffy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének megbízott orvos igazgatója a következőket tanácsolja kánikula idejére.

Napozásról:

Napozás esetében a mértékletesség a legfőbb tanács. Déli órákban lehetőleg ne menjünk a tűző napra, ha mégis rákényszerülünk, akkor viseljünk szellős, lenge ruhát. Legyen gondunk arra, hogy a fejünket valami könnyű nyári kalappal vagy kendővel védjük. Fontos a fényvédő krémek használata. Minél magasabb faktorszámú egy fényvédő krém, annál nagyobb védelmet biztosít a leégés ellen.  Ha mégis leégnénk, annak különböző tünetei lehetnek. Elsősorban a bőrpír, mely legenyhébb forma. Súlyosabb esetben ez felhólyagosodhat. A napszúrásnak vannak olyan tipikus tünetei, mint a fejfájás, hányinger, émelygés, hányás. A bőrünket hűtsük langyos vízzel. Amíg nincsenek hólyagok, érdemes a különböző hámosító készítmények használata. Ha már hólyagok is vannak, akkor ezek használata tilos, szakemberhez, azaz orvoshoz kell fordulni.

Kisgyermekek esetében:

Nekik rosszabb a hőszabályozásuk, mint a felnőtteké. Könnyebben kiszáradnak. A tipikus nyári vírusok is őket veszélyeztetik. Fokozott figyelmet igénylenek kánikulában!

Idősebbeknél erre kell figyelni:

Figyeljünk oda sokkal jobban rájuk, főleg ha egyedül élnek. Látogassuk őket minél gyakrabban. Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy a kánikulában-délidőben maradjanak a lakásban. Sötétítsék be a lakást, ha van rá lehetőség, a szellőztetést a korahajnali vagy az esti órákban végezzék. Az idősek gyakran szednek krónikus betegségekre gyógyszereket. A magas vérnyomásra gyógyszert szedőknél például, gyakrabban előfordulhat ájulás. Ha rossz közérzetet észlelnek, szóljanak a szomszédnak vagy hívják a mentőket, ne várják meg az ájulást!

Utazás, klíma

Sarkalatos pontja a magas hőmérsékletnek az utazás. Ha a klímára gondolunk az is rejt veszélyeket. Azt is karban kell tartani. Ha évente nem tisztított a klíma, az fertőzéseket, akár súlyos tüdőgyulladást is okozhat. Tavasszal mindig szakemberrel ki kell tisztíttatni. Ha kint nagyon magas, 30fok feletti a hőmérséklet, akkor az autóban ne 18 fokra állítsuk a klímát, mert ez megterhelő a szervezet számára, ha 15fokkal nagyobb a különbség. Úgy állítsuk be a klímát, hogy a 10 fokos hőmérsékletkülönbséget ne haladja meg.

Ha nincs klíma, az állandó huzat, a lehúzott ablak is problémákat okozhat. Kötőhártya gyulladást, ízületi problémákat is okozhat. A résnyire lehúzott ablak kíméletesebb.

Folyadékpótlás:

Nem javasolt a cukros tömény italok fogyasztása. Csapi víz vagy ásványvíz, elsősorban a szénsavmentes ásványvíz, vagy a szénsavas is akár, megfelel a folyadékpótlásra. A trópusi országokban más a klíma, így ott a hőguta is előfordulhat. Nálunk, Magyarországon ezzel nem kell számolni.

Kiszáradás tünetei:

Bágyadtság, fáradtság, szédülés, ájulás a legtipikusabb tünetek. Látható a nyelven a barázdáltság, alacsony lesz a beteg vérnyomása, amihez hőemelkedés is társulhat. A hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. Besötétített szobában a szokásosnál is több folyadékot fogyasszunk. Az étkezéssel is óvatosnak kell lenni, kerülve a megterhelő nehéz ételeket.

közösség

további frisss

lap tetejére