Havazás percről-percre – Zala megyében már havazik, hamarosan Vasban is fog!

FE, JZS, BZ, Bexter, FB • 2013. január 15., kedd •
A szakemberek szerint estig akár 20 centimétert is meghaladó csapadék lehet. Ma reggel több helyen már 15 centiméternél vastagabb a hótakaró Szombathely környékén. Az utak havasak, csúsznak. Körmend környékén kritikussá vált a közlekedés. Lezárták a 86-ost Nádasd és Zalalövő között. A frisss.hu a havazást percről-percre közvetíti. Ha gondolja csatlakozzon hozzánk és küldje el az info@frisss.hu-ra fotóit, információit a havazással kapcsolatban.

15 óra 15 perc - Zalában már havazik, hamarosan Vas megyében is fog

Intenzív hózáporok érték el Zala megye térségét, északkelet felé haladnak tovább- olvasható az időkep.hu-n. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki szerda éjfélig a Dunántúlra. Eszerint Vas megyében 24 óra alatt 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat. De a tartós, sűrű köd miatt is figyelmeztet a met.hu.

Forrás: idokep.hu

A Dunántúlon és a középső országrészben az előttünk álló éjszaka nagyobb területen képződhet köd. A Dunántúl középső, déli részén (nagyobb valószínűséggel Veszprém és Somogy megyében) az éjszakai órákban átmeneti kisebb ónos eső nem zárható ki.

Szerdán a déli, délutáni óráktól a Dunántúl nyugati megyéiben (nagyobb valószínűséggel Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében) havazás kezdődik, míg a Dunántúl más részein (kelet felé haladva egyre inkább) havaseső, eső valószínű. Várhatóan az esti óráktól az ország északi részén havaseső is valószínű, míg a havazás zónája várhatóan a késő esti óráktól a Dunántúl nyugati felére terjedhet ki. A Dunántúl nyugati részén a szerda éjféli órákig 5-15 cm (az intenzívebb havazás az éjféli órák felé közeledve valószínűbb) hó valószínű.


11 óra 43 perc - Több mint 130 embert mentett a katasztrófavédelem

Az előzetes összesítések szerint az időjárással kapcsolatban - balesetek és a hideg miatt - hétfőn 133 embert kellett menteniük a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek. A meteorológiai előrejelzések szerint kedden inkább a Dunától keletre lévő megyékben várható csapadék, ott is eső valószínű, és csak az Északi-középhegységben lehet néhol havas eső vagy hó. Országszerte hetven elakadt járművön segített és több mint kétszáz műszaki mentést kellett végrehajtania a katasztrófavédelemnek. Kedden, kora reggelig már tizenkét műszaki mentésben vettek részt a tűzoltók, főként Vas, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megyében. Ahol esett valamilyen csapadék, az ráfagyhatott az útra, ezért mindenkit arra kér az OKF, hogy figyelmesen és a megszokottnál lassabban vezessen, ha pedig a járműve nincs felkészítve a téli időjárásra, inkább válassza a tömegközlekedést.


11 óra 36 perc - Elakadt járműveken segítettek Vasban

Több mint hússzor riasztották az elmúlt huszonnégy órában a vasi tűzoltókat elakadt járművek, főleg kamionok és személygépkocsik kimentéséhez - tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-t.

Dénes Károly közölte: személyi sérülés egyik esetben sem történt, az elakadt járműveket visszasegítették az útra.

A közútkezelő megyei ügyeletén elmondták, hétfő este a 8-as úton Rábafüzes közelében fordult keresztbe egy kamion, majd éjjel egy óra körül Rönöknél akadt el egy járműszerelvény, mindkét esetben rövid időre lezárták a főutat.


1 óra 58 perc -  Éjszaka is tisztították az utakat

Éjjel egy órakor még mindig folyamatosan tisztították Szombathely útjait. A Zanati úton négy munkagépet is láttunk, amelyek egymás után haladtak. Az egyik tisztította a másik szórta az utat. Nem csak a főbb utakon lehetett hómunkásokat látni az éjszaka. A Széll Kálmán utcában például két kisebb gép dolgozott hajnali egykor. 


18 óra 10 perc - Csúszik a Rohonci út

Jagodits Zsuzsi adás után szintén autójába pattant, miután kivakarta a gépet a délután hullott hó alól. Hiába a tisztes követési távolság, hiába a lassú tempó, hiába a téli gumi, hiába a motorfék - csak a sok éves rutin mentette meg attól, hogy egy rutintalanul kapkodó sofőr áldozata legyen. Ismét kérünk mindekit, hogy a tapasztalatlan sofőrök válasszák a tömegközlekedést, mert a fele sem tréfa! A folyamatosan hulló hó, a sózás, és a hideg életveszélyes kombináció, mert ott is csúszik az út, ahol fél órája még minden rendben volt. Többek között a Rohoncin, és a Petőfi Sándor utcában is. A belvárosi parkolók többségében szintén kaotikus a helyzet, hólapát kell náhány autó előkotrásához, úgy készüljenek!


16 óra 25 perc - Kamionsor a 86-oson Szombathelytől északra

Hosszan torlódnak a kamionok a 86-oson Szombathelytől északra. A főutat Körmendnél lezárták, a személyautókat tovább engedik, a kamoinokat leállítják - osztotta meg velünk az infót és egy fényképet Donát a FrisssFM Facebook oldalán. Köszönjük!


Donát - Kamionsor a 86-oson, Szombahtelytől északra

16 óra 7 perc - A Csaba út tiszta, a főbb utak járhatóak

Még 16 óra előtt indultunk el autóval, hogy körülnézzünk mi a helyzet Szombathely útjain. Természetesen fotóval is dokumentáltuk autókázásunkat. A Rohonci út jól járható, egyelőre sehol sincs fennakadás ezen az útszakaszon. Az autósok megfontoltak.


BZ: Rohonci-Szűrcsapó kereszteződés

BZ: Rohonci - Bartók Béla KRt. kereszteződése

Ami a Csaba utcai felüljárót illeti, kellemes meglepetésben volt részünk. Mind az út, mind pedig a bicikli út teljesen tiszta, nagyon jól járható.

BZ: Csaba úti felüljáró

A vasút felé tartva azonban voltak problémásabb területek. A mellék utak havasak, de a főbb utak le vannak takarítva.

BZ: Széll Kálmán utca


14 óra 49 perc - Bexter: "Irány a szánkópálya!"

Bexter jelenti: Délután sétálva egyet a városban látható, hogy a lapátolók jól végzik a dolgukat. Tiszták, jól járhatóak a járdák. A gyalogosok azért óvatosan közlekedjenek, én kaptam a nyakamba egy nagy adag havat a tetőről. De egy kis felfrissülés mindenkinek kell. A főbb autóutak szinte tiszták, láthatólag jól járhatóak. Az emlékmű még jelenleg üres, az iskolából a gyerekek először hazamennek, és csak utána szánkózni. Estére több szánkós programot hirdettek a közösségi oldalakon. Szánra fel!

Bexter: Szelestey László utca

Bexter: lapátolók

Bexter: Emlékmű


14 óra 38 perc - Szerdán jön az újabb csapadékhullám

Hétfőn délután és kedden nem várható komolyabb mennyiségű havazás, szerdától viszont ismét eshet – tudtuk meg Pétervári Tibortól. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője elmondta, a mediterrán ciklon intenzív csapadékot hozó szakasza hétfőn koradélutánig átvonult felettünk. Szerdáig csendes idő várható, kedden elvékonyodik a felhőzet és akár a nap is előbukkanhat.

Szerdán vagy csütörtökön újabb mediterrán ciklon érkezik, ami kiadós csapadékot hozhat. A szél egyelőre mérsékelt marad, csütörtöktől számíthatunk erős légmozgásra, ami miatt hófúvások alakulhatnak ki. A meteorológus szerint a hétvégén igen hideg lesz, hajnalban a szélcsendes területeken akár -10 fok alá is hűlhet a levegő.


13 óra 5 perc - Kertibútor kompozívió Pétertől

Sokakat megihlet a havazás. Péter az info@frisss.hu címre email-ben küldte el fényképét, amelyen jól becsülhető, hogy a hóvastagság bizony megközelíti a 20 centimétert. Köszönjük!


Péter - majdnem 20 centis hó a kertben.

12 óra 22 perc - Sikerült lencsevégre kapni egy valódi hókotró járművet

Farkas Benjamin, a FrisssFM 97,7 hírszerkesztője épp a havazásban gyönyörködött, amikor a stúdió előtti parkolóban egy hókotróra lett figyelmes. Gyorsan lefényképezte, íme:


Egy hókotró lapáttal.Farkas Benjamin vette észre.

11 óra 52 perc - Bexter jelenti: Biciklivel ne!

Végre havazik egy rendeset, mondják a gyerekek, a felnőttek pedig a takarítás és a közlekedés miatt bosszankodnak. A várost járva elmondható, hogy az utak közlekedhető állapotban vannak. Helyenként csak lassan óvatosan, máshol azért gyorsabban haladhatunk mind gyalog vagy autóval. Meglepően sok kerékpárossal találkoztam, minden tiszteletem az övék, de a többséget arra intem, hogy ne üljön fel a kétkerekűre, mert ugyan az utakat takarítják, de a hóesés elég nagy réteget képez az utakon és veszélyessé válik. Furcsa volt látni a hólapáttal felszerelt autókat és traktorokat, akik nem takarították az utakat. Biztosan máshova siettek takarítani. Annak viszont nagyon megörültem, amikor a kézi hólapátolókkal találkoztam, nagyon szép és alapos munkát végeznek. A Fő téren már reggel kialakították a főbb gyalogos sávokat, a butikosok pedig folyamatosan takarítják üzletük előtt a járdát. Jó látni, hogy az emberek nem bosszankodnak, hanem szépen megfontoltan lassan haladnak. Akik még úton vannak azoknak balesetmentes közeledést!

Bexter - Mindenki lapátol!

Bexter - Biciklivel ne!

Bexter - Alapos munkát végeznek a lapátolók! 

11 óra 29 perc - Kisebb szünet után folytatódik a havazás, de eső, ónos eső is várható

Az éjszakai és reggeli hóesést követő kisebb szünet után hétfőn folytatódik a havazás, de többfelé eső, havas eső, ónos eső formájában várható csapadék – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés - ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt. Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél - főként a közép-dunántúli régióban - hóátfúvásokat is okozhat hétfőn. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.


11 óra 16 perc - A mellékutak vastagon havasak Szombathelyen

A főbb utak latyakosak, jól járhatók Szombaethelyen, a mellékutak azonban vastagon havasak. Most épp nem esik a hó, de délután még számíthatunk csapadékra. Vas megyében 15 és 20 centiméter közötti a lehullott mennyiség.


A mellékutak havasak Szombatehlyen.


Latyakos, jól járható a Dolgozók útja hétfőn délelőtt.

9 óra 21 perc - Lezárták Horvátország és Szlovénia határait

Lezárták a 86-os főút déli szakaszait, ezért Vas megyében sem lehet tovább haladni rajta. A teljes zárás a 76-os csomópontjától él. Az autókat a 76-osra terelik, ami a közút információi szerint havas de járható. Lezárták a határátkelőket a szlovén és a horvát hatóságok, ezért arrafelé egyáltalán nem érdemes elindulni. A vasi közútkezelő szerint máshol az utak havasak de járhatók, elzárt település nincs. A szombathelyi mentők ügyeletén megtudtuk, hogy nem emelkedett meg számottevően az esetszám.

9 óra 3 perc - Lezárták a 86-ost Nádasd és Zalalövő között

Körmend környékén kritikussá vált a közlekedés. Úgy tudjuk, hogy lezárták a 86-ost Nádasd és Zalalövő között, mert kamionok csúsztak az árokba. Kerülőúton közlekednek a Vasi Volán helyközi járatai. Árokba csúszott autóbuszokról érkezett jelentés Nick és Jánosháza térségében, ezeknek a buszoknak a műszaki mentése jelenleg is tart. Minden buszt elindítottak, de minimum 35-50 perces késéssel járnak, a helyi járatoknál 10-15 per késés várható. A GySEV járatait egyelőre nem érinti komolyan a havazás, Rázó László, szóvivő elmondása szerint legfeljebb 15 perces késéssel kell számolni. Az elvira.hu oldalon azonba az látszik, hogy Budapest felé nem ritka a 20 perces késés sem.

8 óra 11 perc - Megbénult a szombathelyi belváros

A FrisssFM hallgatói is folyamatosan tájékoztatnak bennünket Facebook oldalunkon. Péter azt írja, a szombathelyi belváros kis túlzàssal megbénult, 10-20 km/h-val lehet közlekedni. Niki most jött haza Ausztriából, de az utak katasztrofálisak ott is, itthon is. A 89-es főúton is csak 40-50km/h- val lehet közlekedni. A haladást neheziti az is, hogy sok helyen egybefolyik az út es a mező. Nem latni a sávokat. Ilona pedig egy képet töltött fel a Rohonci út burkolatáról. Köszönjük!Így festett, a Rohonci út hétfőn reggel - Ilona képe a Facebook-ról, köszönjük!


Reggel a Dolgozók útján - láthatóan havas!

7 óra 20 perc - Még akár 20 centi is eshet

Másodfokú figyelmeztetést adott ki Vas megye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat, a várható nagy mennyiségű havazás miatt. A szakemberek szerint estig akár 20 centimétert is meghaladó csapadék lehet. Ma reggel több helyen már 15 centiméternél vastagabb a hótakaró Szombathely környékén. Az utak havasak, csúsznak. A Magyar Közút Vas megyei ügyelete kérdésünkre közölte az éjjel lesózták a főbb útvonalakat. Az intenzív havazás miatt ez azonban szinte észrevehetetlen. Az ügyeleten megtudtuk, mindegyik munkagépük folyamatosan takarítja az utakat. A mellékutakra azonban alig jutnak el, azok ezért vastagon havasak. A szombathelyi utak szintén nehezen járhatók, csak lépésben lehet haladni. A hajnali órákban egy csuklós busz keresztbe fordult a Széll Kálmán utcában a Nádasdy Ferenc utca és a vasútállomás közötti szakaszon, és teljes szélességében elfoglalta azt.


22 óra  - Vasárnap este is 300 munkagép dolgozott

A Dunántúl teljes területén, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében is havazik, Lenti és Szentendre környékén pedig intenzíven esik a hó a Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesítése alapján. A főutak burkolata a reggel óta tartó havazás miatt a Dunántúl középső és déli területein hókásás, latyakos,  Vasvár, Lenti, Marcali és Dunaújváros térségében havas. A mellékutakon az egész Dunántúlon havas a burkolat, a Nyírségben pedig letaposott havas. Az ország többi területén a kiszórt só hatására nedves az utak burkolata. Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a Dunántúlon néhány helyen párás a levegő így ezeken a területeken csúszós útszakaszokra számíthatnak a közlekedők.

A társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein kaphatnak.


19 óra 19 perc - Emlékmű - Szánkóval Szombathelyen

A szombathelyi Emlékműnél rengetegen összejöttek, hogy kihasználják a havazás adta lehetőségeket. A világítás jelenleg nem működik, de ez természetesen nem tartotta vissza a pályától a szánkózás szerelmeseit. Ha kíváncsi arra, Szombathelyen és környékén még hol érdemes szánkózni olvassa el korábbi cikkünket: Szánkóval Szombathelyen.


18 óra 25 perc - Autózás csak profiknak

Jagodits Zsuzsi a szombathelyi elkerülőn járt. Bár képeket nem tudott készíteni vezetés közben, annyit elmondott, hogy csak azoknak javasolja az autózást, akik elég rutinosak. Nyári gumival életveszélyes elindulni ezekben a percekben. Ráadásul a SZOVA munkatársai is a hóval dacolnak. Ahol letakarítják az aszfaltcsíkot, nem sokkal később újabb réteg hó hullik rá. A nap technikai jótanácsa: a motorfék használata - különben dodzsemmé változik autónk a hátsónk alatt.

17 óra 29 perc - Behavaztak a római polgárok

Szombathelyi sétája közben Borsodi Zoltán kollégánk készítette ezeket a képeket. Szerinte leglaább öt centi hó esett már reggel óta. Az egyik képen pedig az is látható, ahogy a SZOVA szakemberei az Óperint utcai hidat takarítják.


BZ - Csak óvatosan a volán mögött!


BZ - Szélmalomharc a takarítás?

16 óra 40 perc - Jelentés az Írott-kőről

A havazás a fotósokat is megihleti. Bexter Kőszegen az Írott -kőnél járt! A havazás már egy órakor elkezdődött, és szép lassan fehérbe borította a tájat. Mint látható ott a magasban kutya hideg van, de ez nem tántorít el családokat és baráti társaságokat, hogy ebben a gyönyörű tájban sétáljon egyet. A felvezető út szépen le van szórva homokkal, így autóval könnyen megközelíthető. Szombathely és Kőszeg között az út sózva, szép tiszta. Aki tudja még használja ki az időt egy romantikus sétálásra párjával.

Bexter - Kutya hideg van

Bexter  - Aki tudja még használja ki az időt egy romantikus sétára


16 óra 10 - Használjuk ki a havazást és művészkedjünk!

Nem feltétlenül kell a szobában ülni ebben az időben. Az internet segítségével összeszedtünk néhány "sablont". Készítsen Ön is hószobrot, ha megteszi  bátran küldje el nekünk az info@frisss.hu-ra!

Hóból lovat!

Egyszerű és nagyszerű

Haladóknak

Egérautó


16 óra - Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozott figyelemre inti a közlekedőket

A havazás és a csúszóssá váló utak miatt az érintett területeken torlódásra kell számítani, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozott figyelemre inti a közlekedőket. Térségünkben akár 40 centi hó is eshet.

Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője vasárnap az MTI-nek kifejtette: az előrejelzések szerint az éjszaka folyamán gyenge ónos esőre is számítani lehet, ami a gyalogosokra nézve is veszélyes – emelte ki a helyettes szóvivő. Hétfő reggel a munkába indulásnál a forgalom fokozódására is számítani kell, ezért a katasztrófavédelem azt kéri, hogy az érintett területeken mindenki fokozott figyelemmel és türelemmel közlekedjen. A katasztrófavédelem és többi készenléti szervezet, valamint különböző karitatív, illetve civil szervezetek is készen állnak arra, hogy baj esetén azonnal tudjanak segíteni – jelezte Hajdu Márton.


Ma estére a Dunántúl déli és középső részén akár 10 centiméter hó is hullhat, ami hétfő estére már 20 centisre hízik. Az Alpokalján és a Kisalföld nyugati részén pedig akár 40 centi hó is eshet. Országos figyelmeztető előrejelzése szerint az enyhülés hatására vasárnap estétől hétfő hajnalig a déli megyékben, majd napközben a nyugati és az északi országrész kivételével átmenetileg több helyen is számítani lehet gyengébb ónos esőre is. Ezen felül az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél hétfő hajnaltól főként a közép-dunántúli régióban hóátfúvásokat is okozhat. Hétfőn a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben folytatódik a havazás. Ezeken a helyeken hétfő késő estig a hóréteg vastagsága várhatóan meghaladja a 20 centimétert, de az Alpokalján és a Kisalföld nyugati részén elérheti a 30-40 centimétert is – írta a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Forrás: idokep.hu

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére