Havazás percről - percre - Már nincs elzárt település az országban

FE, BZ, EB, MTI, TT, JZS • 2013. január 19., szombat •
Már nincs elzárt település az országban. Aki teheti ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. A frisss.hu ismét percről-percre beszámol a rendkívüli időjárási helyzetről. Ha szeretne csatlakozni, küldje el észrevételeit, fotóit, információit az info@frisss.hu-ra.

A helyzet normalizálódására tekintettel, ezúton szeretnénk köszönetet nyilvánítani a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, és Szombathely Hivatásos Tűzoltóparancsnokságának, hogy helyi tudósítónknak biztosították a gyors információhoz jutást. Természetesen a továbbiakban is beszámolunk  minden a havazással kapcsolatos rendkívüli helyzetről. Köszönjük, hogy figyelemmel kísérte percről-percre tudósításunkat!

Ezzel a képpel kínálunk közlekedési alternatívát azoknak, akik nem mernek autóval elindulni otthonról. Köszönjük olvasónknak, hogy eljutatta szerkesztőségünkbe ezt a képet!

18 óra 34 perc - Már nincs elzárt település az országban

Már nincs egyetlen olyan település sem az országban, amely a hó miatt el lenne zárva a külvilágtól - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton késő délután az MTI-t. A közútkezelő munkagépeinek 17.30 órára sikerült kiszabadítaniuk a Győr-Moson-Sopron megyei Répceszemerét és Csáfordjánosfát a hó fogságából és az OKF közlése szerint a Vas megyei Nemesládony és Kemeneskápolna is megközelíthető már.  Szombat reggel még 29 település volt elzárva a külvilágtól a hó miatt Nyugat-Magyarországon.


17 óra 24 perc - Már csak két település van elzárva Vas megyében

Már csak négy település van elvágva a hófúvások miatt a külvilágtól a Dunántúlon - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton délután az MTI-t, hozzátéve: az éjszakai órákra várhatóan minden település megközelíthető lesz.  Jelenleg Győr-Moson-Sopron megyében Répceszemere és Csáfordjánosfa, Vas megyében Nemesládony és Kemeneskápolna nem közelíthető meg.


17 óra 19 perc - Bakondi: a hóhelyzet pluszköltségeit a vis maior keretből igényelhetik az önkormányzatok

A vis maior alapból hívhatják majd le indokolt kiadásaikat azok az önkormányzatok, amelyeknek pluszköltségei adódtak a rendkívüli hóhelyzet miatti védekezés során - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombaton Zalaegerszegen.

Bakondi György az elmúlt napok mostoha időjárási körülményei által leginkább sújtott nyugat-dunántúli településeket látogatja végig. A zalai megyeszékhelyen arról beszélt, hogy az állami szervezetek - például a katasztrófavédelem, a rendőrség vagy a közútkezelő - rendkívülitúlóra- vagy üzemanyagköltségeit a saját költségvetésükből fedezik.


17 óra 12 perc  - Közlemény Bakondi György látogatásáról 

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, kormánybiztos Vas megyében látogatott és tájékozódott a kialakult hóhelyzetről. A sajtótájékoztatón az elmúlt három napban kialakult helyzetet Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, kormánybiztos, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, valamint Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója értékelte.

 

Fotó: Ifj. Tárnai Tamás

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy kiemelte a rendkívüli helyzet kezelése során a társszervek együttműködésének, és a lakosság folyamatos tájékoztatásának jelentőségét. Hangsúlyozta, az operatív törzs, illetve a veszélyhelyzet-kezelési központok legfontosabb feladata a katasztrófaveszély időszakában jelentkező intézkedések koordinálása volt. Lakosságvédelmi, forgalomszervezési feladatokat hajtottak végre, és kiemelt jelentőséggel bír a létfontosságú fogyasztók működésének folyamatos biztosítása a megközelíthetetlen településeken is.

Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes részletesen ismertette a három nap alatt végrehajtott intézkedéseket. Az elzárt településeken koordináljuk a kenyérellátmány szállítását, a dialízises betegek kezelésre történő elszállítását, valamint minden erőnket összpontosítva mentjük az úton elakadt járműveket és személyeket. Ez idáig közel 250 gépjárművet mentettünk ki a hó fogságából, és közel 150 ember életét mentettük meg.

Dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok köszönetet mondott a példás együttműködésért a mentésben résztvevőknek, társszerveknek és az önkéntes segítőknek. Elmondta, hogy a mentések komoly erőket vettek igénybe, és a rendőrség is megerősített szolgálatot látott el az elmúlt pár napban.

Több évtizede nem volt ilyen jelentős mértékű havazás Vas megyében – mondta Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Az új védelmi igazgatási rendszer arról tett tanúbizonyságot, hogy a törvényi, jogszabályi keretek előírási szerint felállt, és most bebizonyította azt is, hogy hatékonyan működik. Hangsúlyozta továbbá, a hét védelmi bizottság közül öt ülésezett a rendkívüli helyzet kezelésének megoldása érdekében. Kiemelte, hogy a lakosság megértette a rendvédelmi szervek üzenetét, és a közlekedést – lehetőség szerint – igyekeztek visszaszorítani.

Horváth László igazgató tájékoztatott, hogy 50 saját és 100 bérelt gépjármű állt a rendelkezésükre a megye útjainak tisztítására Folyamatosan dolgoznak az utakon, és előreláthatóan órákon belül elérhetőek lesznek a jelenleg még megközelíthetetlen települések is. Köszönetet mondott az önkéntesek segítségéért.


15 óra 58 perc  - Megnyitották a 86-ost, ötös csoportban haladnak a kamionok, még 4 település a hó fogságában

Délután 15:00 óráig a megye tűzoltó egységei 12 beavatkozást hajtották végre. A kenyérszállítás mindenhova megérkezett.

Rédicsnél a határátkelőt megnyitották. A 86-os főúton megindult a forgalom, ötös csoportokban engedik a kamionokat. Csak a főúttól északi irányba haladó kamionokat várakoztatják. Szombathelyen a Tesco-parkolóból a 86-os főúton 2x2 sávban elindították a kamionforgalmat, viszont a Körmendről érkező és várakozni kényszerülő járművekkel ismét töltik fel. Összesen 350 kamion várakozik a megye területén.

Összeült a Sárvári Helyi Védelmi Bizottság, és feloldotta a tegnap elrendelt útzárakat. A Celldömölki Helyi Védelmi Bizottság telefonos ügyeletet tart fenn.

 A Vasi Volán Zrt. zömében közlekedteti helyközi járatait. A Peresznye, Répcevis, Meszlen térségében, valamint a Sárvár-Ölbő-Szeleste, a Sárvár-Tompaládony-Sajtoskál-Bük-fürdő, a Sárvár-Simaság-Nemesládony-Nagygeresd, a Sárvár-Jákfa-Répcelak, a Sárvár-Tokorcs-Kemenessömjén-Kemenesmagasi, a Sárvár-Vásárosmiske-Mesteri-Köcsk-Boba útvonalon nem közlekednek az autóbuszjáratok.

A sárvári üzemmérnökség területén 7 összekötő út nem járható. A mellékutak nagy része még mindig hóátfúvásos.

Még 4 megközelíthetetlen település van a megyében: Gór, Kőszegpaty, Nemesládony,  Répceszentgyörgy.

A két nap alatt összesen 58 dialízises beteget sikerült bejuttatni Szombathelyre a katasztrófavédők, a rendőrség és betegszállítók együttműködésével.


14 óara 29 perc - 6 települést nem lehet megközelíteni Vas megyében

Infromációink szerint jelenleg 6 települést nem lehet megközelíteni Vas megyében, így még 1200-1300 ember van elzárva a külvilágtól. Vas megyében még 500 kamion várakozik, hogy tovább indulhasson. 

12 óra 55 perc - Bakondi György Szombathelyen

Megérkezett Szombathelyre Bakondi György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.Bakondi a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tájékozódott a kialakult helyzetről. Ott tartózkodott többek között Harangozó Bertalan kormánymegbízott is. Információink szerint a katasztrófavédők közben elindultak, hogy betegeket hozzanak Szombathelyre. Állítólag Salköveskút és Vasasszonyfa között nincs út. Térdig ér a hó. Salköveskút és Acsád között is nagyon rosszak az útviszonyok. 

Fotó: Ifj. Tárnai Tamás

Fotó: Ifj. Tárnai Tamás

Fotó: Ifj. Tárnai Tamás

11 óra 48 perc - Jelenleg 9 megközelíthetetlen település van Vas megyében

Ma reggel 10:00 óráig a megye tűzoltó egységei 7 gépjármű műszaki mentését hajtották végre. Az elmúlt három napban 237 jármű elakadását számoltuk fel – írja A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Jelenleg a hivatásos katasztrófavédelmi erők 71 fővel és 21 technikai eszközzel, az önkormányzati tűzoltóságok 6 technikai eszközzel és 55 fővel, valamint 12 önkéntes tűzoltó egyesület 81 fővel és 21 technikai eszközzel vesz részt a munkálatokban. Összesen a katasztrófavédelem részéről 207 fővel és 48 technikai eszközzel hajtják végre a beavatkozásokat.

Vas és Zala operatív törzsének engedélyével Hegyfalu és Répcelak térségében a 86-os főúton várakozó 50-60 kamion és Kőszeg térségében a 87-es főúton várakozó 30 kamion, amelyek déli irányba haladnának, Szombathelyig rendőri felvezetéssel, majd Szombathelytől a 86-76-74-es úton Zalaegerszegen keresztül Horvátországba útbaindításra kerültek. Így jelenleg 500 kamion várakozik a megye területén. Az operatív törzs utasítására a Szombathelyen és Kőszegen várakozó kamionokhoz a helyi polgárőrség erői kirendelésre kerültek, feladatuk a várakoztatott kamionok ellátási szükségleteinek felmérése, és ezzel kapcsolatos intézkedések megtétele.

A Sárvári Helyi Védelmi Bizottság ülésezett, és döntés született a város zárának feloldásáról, így a közlekedés megindult.

Szentgotthárd-Farkasfa térségében a középfeszültségű hálózat meghibásodása miatt (oszloptörés) 170 fogyasztó maradt átmenetileg áram nélkül. A szolgáltató dolgozik a hiba elhárításán. Celldömölkön, a Ság-hegyen a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság 15 fővel beavatkozott, az úttestet gyalogosan megközelíthetővé tette, jelenleg egy homlokrakodó gép az úttest tisztításán dolgozik. A mai napon az operatív törzs 29 dialízises beteg kezelőhelyre történő eljuttatásának megszervezését hajtotta végre a betegszállítók bevonásával. A betegek beszállításának szervezése folyamatos.  Folyamatosan biztosítjuk a kenyérellátást az elzárt településeken. A Kenyeri Önkéntes Tűzoltó Egyesület Celldömölkről egy tűzoltó gépjármű és egy erőgép felvezetésével három településen biztosítja a kenyérszállítmányt. Jelenleg 9 megközelíthetetlen település van Vas megyében: Nagygeresd, Gór, Pusztacsó, Chernelházadamonya, Kőszegpaty, Nemesládony, Tormásliget, Répceszentgyörgy, Pápóc. További lezárt útvonalakat szabadítottak fel Rábahídvég és Kisunyom, Kám és Egervölgy, Bük és Sajtoskál, valamint Bük és Tompaládony között. Jelenleg 13 lezárt útszakasz van a megyében.

11 óra 37 perc - Bakondi: egyirányúvá tették a 86-os főutat Vas és Győr megye között

Egyirányúvá tették a 86-os főutat Vas felől Győr-Moson-Sopron megye irányába, hogy szakaszosan, konvojban, rendőri felvezetéssel elmehessen a hóhelyzet miatt feltorlódott ötszáz-hatszáz kamion - jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombati, győri sajtótájékoztatóján.

Bakondi György hozzátette: a Hegyeshalom és Rajka felől érkező szembeforgalmat az M7-es irányába terelik, hogy a járművek mihamarabb elérjék a szlovén, illetve a horvát határt.

Tájékoztatása szerint jelenleg 11 megyében van hótakaró, a legvastagabb Zala megyében, mintegy 35 centiméteres. Jelenleg 29 település "megközelítése kritikus", 72 útszakaszon csak hókotrókkal, nagy terepjárókkal lehet közlekedni, így minden településen biztosított a lakosság ellátása, az áram- és a gázszolgáltatás mindenütt működik.

Hozzátette: ezer hivatásos tűzoltó, valamint a közútkezelő, a mentők és a rendőrség összesen háromszor ennyi munkatársa vett részt a helyzet normalizálásában.

Bakondi György jelezte: a barcsi és a berzencei átkelőnél a horvát hatóságok korlátozzák a kamionok belépését, Letenyénél jönnek, Rédicsnél nem jönnek a kamionok Magyarországra. Zalában mintegy kétszáz kamion vesztegel a hóhelyzet miatt; ezek közül hajnaltól száz jármű Rábafüzes, ugyanennyi az M7-esen Budapest irányába távozott. Tornyiszentmiklóson ismét megindulhatott a kamionforgalom.

Az MTI érdeklődésére Bakondi György azt közölte: az időjárás függvénye, hogy mikorra normalizálódik a helyzet; amíg nem csökken 30 kilométer alá a szél sebessége, addig az hordani tudja a porhavat. Információink szerint Bakondi György épp Szombathelyre tart.


11 óra 4 perc- Amíg nem lesz tiszta az út, senki nem megy sehová!

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság jelenleg mintegy harminc fővel, tizenhárom helyszínen irányítja és tereli a forgalmat Vas megyében – olvasható a rendőrség közleményében. A rendőrök a kamionokat a 86-os számú főúton Körmendnél, a Szombathelyt elkerülő körgyűrűn, továbbá Hegyfalu és Répcelak térségében várakoztatják! A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja az állampolgárokat, hogy a lezárt útszakaszok megnyitása, valamint a félreállított kamionok útnak indítása továbbra sem várható addig, amíg a közutak teljes megtisztítására nem kerül sor!

Információink szerint egyébként a rendkívüli helyzet miatt Szombathelyre érkezik Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.


10 óra 3 perc - Hóeltakarítás - 1942. február (videóval)

Egy kis csemege 1949 februárjából. Akkor így takarították el a havat.


9 óra 49 perc - A Vasi Volán Zrt. elindított néhány helyközi járatot

A Vasi Volán Zrt. elindította a helyközi járatokat, de Csepreg, Peresznye, Répcevis, Meszlen, Bük, Vasszilvágy, Pecöl, Ikervár, Répcelak település irányába nem közlekednek autóbuszok. Celldömölkön éjfélkor feloldották a település zárását, de a kiemelt rendőri jelenlét továbbra is maradt.  Vas megyében folyamatosan csökken a lezárt utak száma is, a közútkezelő 63 géppel dolgozik az utak megtisztításán.


9 óra 47 perc - Számos településen több mint 30 centiméternyi hó van

A Kékestetőn 48 centiméternyi, de még egy alacsonyabban fekvő településen, a Veszprém megyei Kupon is 46 centiméteres a hóréteg, továbbá számos más településen több mint 30 centiméternyi havat mértek szombat reggel.

30 centiméternél több havat mértek a Somogy megyei Bálványoson, a Veszprém megyei Győr-Péren, Vas megyében Gasztonyban, Kercaszomoron, Pinkamindszenten, Rábagyarmaton, valamint Győr-Moson-Sopron megyében Sopron-Kurucdombon. Vas megyében Szombathelyen és a Somogy megyei Zicsen 30 centiméteres a hó vastagsága. Ezek mellett további településeken mértek 10-20 centimétert meghaladó hóréteget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében azt írta: napközben elsősorban az ország keletei harmadán, azon belül is főként a Tiszántúlon várható tartósabb havazás. Ezeken a területeken estig 2-14 centiméter friss hó várható. A legtöbb hó Békés megyében, Csongrád keleti részén és Hajdú-Bihar keleti részén valószínű.


9 óra 19 perc - Öten fagytak meg egy nap alatt az országban

Öten haltak meg az országban kihűlés miatt az elmúlt 24 órában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombat reggel a rendőrség honlapján. Az összegzés szerint az elmúlt egy napban a rendőrök 38 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek: egy halálos balesetben egy ember vesztette életét, 11 baleset súlyos, 26 pedig könnyű sérüléssel végződött. A rendőrök összesen 137 embert fogtak el, 266 embert állítottak elő, biztonsági intézkedés 89 esetben történt. A határrendészeti eseményeket összesítve azt írták, 13 embert tiltott határátlépés, egyet közokirat-hamisítás, egyet pedig a beutazási és tartózkodási tilalom megsértése miatt fogtak el.


08 óra 46 perc - Jelenleg 14 megközelíthetetlen település van Vasban

A közútkezelő 63 gépjárművel dolgozik az utak felszabadításán. A kenyérszállítás mindenhova elindult. Mivel Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os főút jelenleg is le van zárva, ezért bizonytalan a forgalom újraindítása a Vas megyei szakaszon is. A kamionforgalom. Jelenleg 600 kamion várakozik a megye területén. A Vasi Volán Zrt. elindította a helyközi járatokat, de Csepreg, Peresznye, Répcevis, Meszlen, Bük, Vasszilvágy, Pecöl, Ikervár, Répcelak települések irányába nem közlekednek az autóbuszok. Celldömölkön éjfélkor feloldották a település zárását, de a kiemelt rendőri jelenlét maradt. Több település is felszabadult. Jelenleg 14 megközelíthetetlen település van a megyében: Vasszilvágy, Nagygeresd, Gór, Pusztacsó, Chernelházadamonya, Nemescsó, Kőszegpaty, Nemesládony, Meszlen, Tormásliget, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Pápóc.


08 óra 43 perc - Zalában megindult a kamionforgalom, Vasban még várakoznak

Szombatra virradó éjjel elindulhatott a kamionforgalom Szlovénia felől Magyarországra Tornyiszentmiklósnál, ahol ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, Zalában azonban tizenkét út még járhatatlan.

Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szombaton az MTI-nek elmondta: a zalai határátkelők közül Letenyénél zavartalan a forgalom Horvátország felől, Tornyiszentmiklósnál hajnal óta újból jöhetnek a kamionok Szlovénia irányából, Rédicsen azonban még mindig nem léphetik át a határt. Hozzátette, hogy a magyar-szlovén határon éjjelre már ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, de a járműveket csak az M70-es autóút, az M7-es autópálya irányába engedhették át, mert a 86-os és a 75-ös főutak több szakaszon továbbra sem járhatók. Mintegy hatvan-hetven kamion torlódott össze Zalalövő térségében is, innen Vas megye irányába nem tudtak továbbjutni, de a környéken több parkolóhelyet is megtisztítottak számukra. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Zala megyében a hóátfúvás miatt tizenkét út van lezárva. Elzárt település azonban péntek este óta már nincs a megyében.

Nem lehet közlekedni a 75-ös főút baki tető és Zalaszentmihály közötti szakaszán, Galambok és a 7-es főút közötti úton, továbbá Nagykanizsa és Szepetnek, Letenye és Tótszerdahely, Kisgörbő és Zalaszentgrót között. Nem használható a 7356-os jelű út Kehidakustánynál, Nagyrécse és Cserfő, Újudvar és Magyarszerdahely, Gelse és Zalaszentbalázs, Söjtör és Tófej, Óhid és Mihályfa összekötő útja, továbbá a 75111-ös jelű út Sármellék és a 75-ös főút csomópontja között.


08 óra 00 perc - Sajtóközlemény: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Éjszakai események

Január 19-én hajnalban megállt a havazás, és mostanra a szél ereje is mérséklődött. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Őriszentpéter, Szentgotthárd, Szombathely, Vasvár és Körmend kistérségek területén visszavonták a riasztási fokozatot, a megye többi részén egyes fokozatra, citromsárga riasztásra mérsékelték.

Ma éjféltől reggel 06:00 óráig a megye tűzoltói egységei további 6 hóban elakadt személygépjárművet, és 6 úton rekedt személyt mentettünk meg, akiknek elhelyezését a kemenesmagasi általános iskolában kijelölt melegedőhelyen biztosítottuk.

Jelenleg egy beavatkozás van folyamatban, egy Bobára tartó kenyérszállító műszaki mentésén a celldömölki önkormányzati tűzoltó egységek dolgoznak. A közútkezelő 61 gépjárművel ismét megkezdte a közutak tisztítását. A Körmenden kijelölt kényszervárakoztató helyen várakozó mintegy 100 kamiont a 8-as főúton Rábafüzes irányába a rendőrség továbbengedte, így jelenleg 600 kamion várakozik a megye területén. Ma a Megyei Védelmi Bizottság Katasztrófavédelmi Operatív Törzse ismételten teljes tagsággal, a társszervek bevonásával koordinálja a munkafolyamatokat. A Szombathelyi és Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szabadnapos állománya továbbra is erősíti a szolgálatot, illetve a megyei főügyelet és műveletirányítási ügyelet is megerősített szolgálatot lát el. Továbbra is 18 hó miatt elzárt település van a megyében: Vasszilvágy, Acsád, Nagygeresd, Gór, Pusztacsó, Chernelházadamonya, Nemescsó, Vassurány, Kőszegpaty, Nemesládony, Meszlen, Tormásliget, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Mesterháza, Vát.

Jelenleg lezárt útvonalak:

- Rábahídvég – Kisunyom

- Kám – Egervölgy

- Acsád – Vát

- Csepreg – Újkér

- Bük – Sajtoskál

- Bük – Tompaládony

- Karakó – Jánosháza

- Kemenessömjén – Vönöck

- Mersevát – Kemenesszentmárton

- Boba – Nemeskocs

- Sárvár – Szeleste

- Pápóc – Kenyeri

- Celldömölk – Vásárosmiske

- Celldömölk - Gérce

- 88-as főút Sárvár elkerülő

- Nádasd – Őrimagyarósd

- Nádasd – Daraboshegy

- Rádóckölked – Nagykölked

- Halogy – Csákánydoroszló

- 86-os főút másfél nyomon végig járható, de kizárólag rendvédelmi szerveknek, menetrend

szerinti autóbuszoknak, valamint mentőknek.

 

05 óra 10 perc Szombathely főbb útvonalai jól járhatók

Már nem esik a hó, és a szél is épp hogy lengedez. Az éjszaka során a közútkezelő munkatársai kitettek magukért Szombathelyen, amennyire lehetett. A főbb útvonalakon, különösen a négysávos utakon, csak nedves az útburkolat. A mellékutcákon azonban továbbra is nehézkes a haladás. Jó hír, hogy a hajnali órákban több kenyeres kocsit is láttunk, ami arra enged következtetni, hogy már Szombathely környékén is jobb a helyzet - pontosabb információkkal hamarosan jelentkezünk!

01 óra 22 perc - Bexter bogárral Kőszeg felé

Fotó: Bexter

Bexter: Késő este egy 47 éves VW bogárral vágtunk neki az útnak, hogy kiderítsük milyenek az utak állapotai. Sárvár és Zanat fele a rendőrök nem engedtek minket. Az utak le vannak zárva!

Fotó: Bexter

A hóátfúvások térdig érő hóhalmokat képeztek Kőszeg irányában. Kőszegdoroszló fele csak 4 kerékmeghajtással (vagy VW bogárral) lehet átjutni. Egy környéken lakó férfi terepjáróval járja az utakat és segít a bajba jutottakon. Kőszegre lassan, de biztosan el lehet jutni, de a többi irányba senkinek se javasoljuk.


00 óra 42 perc - Bogárral és nyári gumival (videókkal)

Gál Tamás a frisss.hu tudósítója egy 46 Volkswagen bogárral járta a megye útjait, amelyen nyári gumi van.  Ez a videó a szombathelyi körgyűrű keleti - a Vépi és a Zanati út közötti - szakaszán készült ma este 8 óra körül.

.

Ez a videó pedig Táplánszentkereszt és Tanakajd között, készült ma este 8 óra körül.

 

 
  •  

00 óra 15 perc - Gyöngyösről érkezett hómaró 

Úgy tudjuk, hogy a csatárláncban haladó hótolók már Vát-Nemesbőd között vannak. Gyöngyösről pedig egy hómaró érkezett segíteni megtisztítani az utat. 

23 óra 45 perc - Várakozó kamionok Soós Ottótól

Ezeket a képeket Soós Ottó készítette. Mint arról már korábban beszámoltunk 700 kamion vesztegel az ítéletidő miatt Vas megyében. Információnk szerint Ausztriából már nem engednek át teherautókat. Őket Oberwartnál várakoztatják.

 

23 óra 11 perc - Közlekedés jelenleg összegezve

Összegzés: Kőszeg felé, ha autóval indul Lukácsházáig járható az út, bár kisebb hátfúvásokra kell számítani. Lukácsháza határában áll egy rendőrautó, amely az arra haladó autósokat megállítja és rádión szól a kőszegi rendőrnek, hogy ki merre megy, ha az autós nem érkezik meg Kőszegre, akkor indul a segítség. Lukácsháza és Kőszegdoroszló között csak négykerék meghajtással vágjon neki az útnak, ugyanis méteres hótorlaszokra számíthat. Sárvár felé, már Szombathelyen a Zanati út végén a körforgalomnál le van zárva az út. Senki nem mehet arra ki a városból. Információink szerint a rendőrök a városhatárnál (bármerre) csak nagyon indokolt esetben és jól felszerelt autóval engedik tovább a sofőröket. Így van Körmend felé is. 

22 óra 43 perc - Csatárláncban haladnak a hótolók 

Ezt a képet egy olvasónk küldte ma este. A hótolók délután Páli környékén jártak most pedig Hegyfalu kivezető szakaszánál járnak. Szombathely irányába a 86-os főút látható. A hótoló traktorok csatárláncban tisztítják az utat. A mennyiség a képen látható – írta olvasónk. 

 

21 óra 43 perc - Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  - Közlemény

20:00 óráig 98 esetben mentettek hóban rekedt járműveket Vas megye tűzoltói, és több mint 100 személyt mentettek ki a hó fogságából. A megyében a három hivatásos tűzoltóság egységei, az öt önkormányzati tűzoltóság és hét önkéntes tűzoltó egyesület egységei folyamatosan dolgoznak. A kijelölt kényszervárakoztató helyeken körülbelül 700 kamion várakozik. A dialízisre várók beszállításra kerültek a dialízis központba.  Az elzárt utakról, településekről az áramszolgáltató tájékoztatása folyamatosan történik. A Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse egész éjszaka részlegesen működik, és reggel 7:00-tól teljes tagsággal koordinálja a munkálatokat. Jelenleg 18 település van a hó miatt elzárva a megyében: Vasszilvágy, Acsád, Nagygeresd, Gór, Pusztacsó, Chernelházadamonya, Nemescsó, Vassurány, Kőszegpaty, Nemesládony, Meszlen, Tormásliget, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Mesterháza és Keléd.


21 óra 34 perc - Vasszécseny felé rendben, Nemesbőd felé nem

Soós Ottó arról számolt be nekünk, hogy Vasszécseny felé havas, de jól járható úton haladt végig. Még az óvatos sofőrök is fél óra alatt odaérnek. De hozzátette Nemesbőd felé a felüljáró még mindig le van zárva, ahogy a Vép felé vezető út is.


21 óra 20 perc - Lezárt utak, és megközelíthetetlen települések a megyében

A Magyar Közút tájékoztatása szerint Vas megyében az alábbi településeket zárta el a hó: Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy. Ezenkívül már teljes útzár van érvényben a 86-os főúton Szombathely, és Hegyfalu között is, a 80-105 km-kő között.


20 óra 40 perc - Ideiglenesen megnyitották a teherforgalomnak a magyar-szlovén határátkelőt

Ideiglenesen, két órára megnyitották péntek este a teherforgalom előtt a tornyiszentmiklósi magyar-szlovén határátkelőt. Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) elnöke péntek este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 20.30 és 22.30 óra között Tornyiszentmiklósnál ismét beléphetnek Magyarországra Szlovénia felől a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek. A ZMVB pénteken 10.30 órától rendelte el a teherforgalom korlátozását Szlovénia irányából, amit a Zala megye területén kialakult időjárási körülmények, hóátfúvások, útlezárások, forgalomelterelések indokoltak.

19 óra 39 perc - Több település kenyérellátását is megszervezték Vasban

Eddig három, a hó miatt nehezen megközelíthető településre szervezte meg a kenyérszállítást a Vas Megyei Védelmi Bizottság operatív törzse, s a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményben gondozott gyerekek ellátásáról is gondoskodtak - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője péntek este az MTI-vel.

Balogh Nikoletta elmondta: mostanáig három település - Rábatöttös, Velem és Rum - jelezte az operatív törzsnek, hogy nem érkezett meg hozzájuk a szokásos kenyérszállítmány, ezért siettek a segítségükre; a szállítások még folyamatban vannak. A szóvivő hozzátette, hogy ha más településekről is hasonló problémát jeleznek, vagy az elzárt településekről érkezne hasonló kérés, azt is igyekeznek teljesíteni.

Közlése szerint az elzárt települések száma Vas megyében 18-ról 16-ra csökkent, jelenleg még Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Chernelházadamonya, Meszlen, Keléd és Bő megközelíthetetlen, a közútkezelő folyamatosan dolgozik az utakon.


19 óra 26 perc - Tűz Nardán

Vonuló tűzoltóautók száguldottak végig a városon néhány perccel ezelőtt, ami talán a jelenlegi körülmények között annyira nem is lenne meglepő. Ám mint azt a megyei ügyeleten megtudtuk egy melléképület ég Nardán. Ember élet úgy tudjuk nincs veszélyben.


19 óra 16 - 50 centi hó esett Sárváron

A Dunántúlon összesen 26 település megközelíthetetlen, és csaknem negyven útszakasz járhatatlan a reggel óta tartó havazás és hófúvás miatt. A közút legutóbbi tájékoztatása szerint Vas megyében 16 településre nem lehet eljutni.

A legfrissebb adatok szerint Vas megyében több helyen is meghaladja a negyven centimétert a hóréteg vastagsága. Sárváron az idokep.hu észlelője kis híján 50 centiméteres vastagságot mért. Nicken 46, Ikerváron 42 centimétert regisztráltak. Szombathely és Kőszeg térségében átlagosan 35 centis most a hóréteg.

A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel a 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál a járművek csak hólánccal közlekedhetnek, ezt a hatóságok ellenőrzik.

Éjjel senki ne induljon útnak a nyugati országrészben! Aki mégis erre vállalkozik az tankolja tele autóját, vigyen magával hólapátot, tartson magánál több meleg takarót, termoszban forró teát. Elakadás esetén szükség lehet elemlámpákra, segélykéréshez pedig feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefonra.


19 óra 8 perc - Dr. Puskás Tivadar személyesen tájékozódott a kialakult helyzetről

Fotó: Cseh Gábor

A polgármester körbejárta a várost. Dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere és Marton Zsolt alpolgármester személyesen tájékozódott a kialakult helyzetről. A Vép felé vezető utat is megtekintették a városatyák. A képen látható rendőrök már reggel 7 óra óta kint vannak és nem tudják meddig. A körforgalom másik felén pedig álltak az autók, hogy konvojba mehessenek Vépre a traktor után. Szombathelyen az utak járhatók, bár már kezd fagyni ezért vigyázni kell.

Fotó: Cseh Gábor


18 óra 51 perc - Lezárták a 86-os út egy szakaszát, 27-en rekedtek Beleden

Lezárták a 86-os főutat Csorna és Veszprém megye határa között, ezen a szakaszon jelenleg is több teherjárművet mentenek a hóból – közölte a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei helyettes szóvivője pénteken az MTI-vel. Schreindler Ágnes őrnagy tájékoztatása szerint 24 felnőttet és 3 gyereket szállásoltak el Beled művelődési házában; mindannyian a 86-os úton fekvő település körzetében akadtak el járművel a hóban. Hozzátette: megnyitották ugyanakkor a 85-ös főút Kapuvártól nyugatra eső részét, ahol korábban zártak le egy szakaszt. Itt folyamatosak a hófúvások, ezért hókotrók vezetik fel a forgalmat mindkét irányban.


18 óra 38 perc- Sikerült visszaindulnia az elakadt konvojnak Szombathelyre

A bajbajutottaknak Sárvárról érkezett a segítség egy másik konvoj formájában. A keresztbef ordult busz és a váti elágazónál rekedt kocsisornak így sikerült visszaindulnia Szombathelyre - jelezte Ifj. Tárnai Tamás.


18 óra 24 perc - Elakadt a konvoj, keresztbe fordult a busz Szombathely Sárvár között

Bár elindult a konvoj visszafelé Szombathelyre Sárvártól, egy busz a Váti elágazónál keresztbe fordult, így egy közel két és fél km-es sor alakult ki Sárvárig. A 86-os főutat most lezárják, a mai napon már Sárvárról senki nem fog tudni hazajutni - jelentette Ifj. Tárnai Tamás a helyszínről.


18 óra 20 - Több száz kamion vesztegel, 18 település megközelíthetetlen Vasban

561 kamion kényszerül várakozni Vas megyében, azon belül Szombathely, Körmend és Vasvár közelében, egészen a megyehatárig a havazás miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője péntek délután az MTI-vel, hozzátéve: a megyében jelenleg 18 település megközelíthetetlen.

Balogh Nikoletta elmondta: a vesebetegek szállítását a katasztrófavédelem és a rendőrség együttes erővel végzi, eddig 18 beteget szállítottak kezelésre a műveseállomásra.

A szóvivő tájékoztatása szerint felhívást adtak ki, hogy a szombathelyi vasútállomáson tájékoztassák a diákokat arról: Szombathelyen a kollégiumok nyitva tartanak, ezért ha úgy döntenek, a közlekedési nehézségek miatt akár a kollégiumokban is maradhatnak a hétvégére.

Kitért arra, hogy Sárváron és Celldömölkön az ott rekedt embereknek a melegedőkben a Magyar Vöröskereszt munkatársai teát osztanak.

Velem községben a kenyérellátást a szombathelyi hivatásos tűzoltóság biztosította, és folyamatos az ellátás megszervezése a többi elzárt településre is.

Balogh Nikoletta kiemelte: a katasztrófavédelem megyei főügyeletére téves információként futott be, hogy a Vasi Volán Zrt. nem indít buszjáratokat. A valóság az, hogy a buszok jelentős késésekkel közlekednek, sőt mentesítő járat is indult, ezért felhívják az utazók figyelmét arra, hogy a Vasi Volánnál tájékozódjanak az autóbuszok közlekedéséről - tette hozzá a szóvivő.

A megyében 18 település megközelíthetetlen, időközben Keléd községet is elzárta a hó. A közútkezelő jelenleg is dolgozik az útviszonyok javításán 10 géppel és 150 munkással, s az éjszaka újabb segítséget kap, négy nagy teljesítményű hómaró és hóeke érkezik az ország más területeiről - tette hozzá a tűzoltó zászlós.


Megrogyott a hó alatt a sárvári Flextronics egyik épülete

Kiürítették a sárvári Flextronics egyik épületét ma délután, miután a hó súlya alatt megrogyott a tető - erősítette meg az [origo]-nak a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A katasztrófavédelem szerint az épületet azonnal kiürítették. A termelést is leállították.


18 óra - 24 elzárt települ és közel 40 járhatatlan út van a Dunántúlon

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 600 gépe dolgozik, de a viharos szél újabb és újabb hótorlaszokat emel. Ezért a társaság nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy semmiképpen ne induljanak útnak ezen területekre!

A Dunántúlon reggel óta tartó havazás intenzitása nem csökkent, sőt már a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is havazik. A legfrissebb adatok szerint körülbelül 40 cm friss hó esett. A fő- és mellékutakon havas, hókásás a burkolat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 600 gépe dolgozik, de a viharos szél újabb és újabb hótorlaszokat emel. Így közel 40 útszakasz járhatatlan és 24 elzárt település van az országban jeleztek.

Somogy megyében a barcsi és berzencei határátkelőknél a horvát hatóságok továbbra sem engedik át a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket Horvátországba. A személygépkocsik átlépését nem korlátozzák, de a hólánc használata kötelező számukra. Az M7-es letenyei határállomásnál Horvátországból, Rédicsnél Szlovéniából valamint Tornyiszentmiklósnál sem engedik át a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti teherkocsikat.

A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel a 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es számú főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál közlekedő járműveknek feltétlenül rendelkezniük kell hólánccal, ezt ellenőrzik a hatóságok!

Az előrejelzések szerint a következő napokra komoly lehűlés várható – egyes térségekre mínusz 10-15 fokot jósolnak -, ezért akár a hótól megtakarított utakon is csúszós szakaszok alakulhatnak majd ki.


17 óra 54 perc - Ha visszaér a konvoj, ismét lezárják a 86-ost

A 86-oson Sárvár felé még halad a konvoj, amely a helyközi járatos buszoknak, illetve néhány személyautónak biztosítja a haladást. A munkagépek, rendőrök, katasztrófavédők visszaérkezése (Szombathely) után ismét  lezárják a 86-os főutat- jelezte felénk Ifj. Tárnai Tamás.


17 óra 34 perc - Nincs fennakadás a sürgősségi ellátásban Vas megyében

A havazás miatt lassabban jutnak el a betegek a szombathelyi Markusovszky kórházba, de a sürgősségi betegellátásban nincs érzékelhető fennakadás - mondta Gecsei Győző, az osztály ügyeletes orvosa péntek délután az MTI érdeklődésére.

Nagy Lajos, a kórház vezérigazgató főorvosa azt közölte: a havazás miatt nem állt elő rendkívüli helyzet intézményükben, a tervezett műtétek rendben lezajlottak. Olyan eset előfordult, hogy a mentők egy-egy beteget nem hozzájuk, hanem olyan kórházba vittek, ahová könnyebb volt eljutni, és olyan páciensek is akadtak, akik a hófúvások miatt nem vállalták az utazást, és telefonon lemondtak egy-egy megbeszélt vizsgálatot.

A közútkezelő a megyében a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel együttműködve konvojokat alakít ki, így segíti a mentők és az autóbuszok közlekedését, átjutását a hótorlaszokon. Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta: a hótolókat egy rendőrautó követi, majd olyan járműveket próbálnak így célba juttatni, amelyek különösen fontosak.

Hozzátette, hogy több autóbuszt is sikerült így elindítani péntek délután Szombathelyről, de mentőautónak is segítettek már ezen a módon, és a kenyeret szállító teherautóknak is a segítségükre lehetnek.

A szóvivő kitért arra, munkatársaik megfeszített munkáját megnehezítette a viharos erejű szél, de abban bíznak, hogy ez az esti órákra alábbhagy és az éjszaka megtisztíthatják a főutakat. Mivel azonban szombatra nagyon hideg időt, mínusz 10-15 fokot jeleztek, valószínűleg a már letisztított utakon is előfordulhatnak majd síkossá váló szakaszok - fűzte hozzá.


17 óra 26 perc - Bexter jelenti

Fotó: Bexter - Csaba utca

Fotó: Bexter - Vép felé

Fotó: Bexter - A körgyűrűn

17 óraa 16 perc - Felvezetéssel elindultak a buszok Sárvárra

Munkagépekkel, hótolókkal, katasztrófavédőkkel, rendőrökkel indultak el buszok Sárvár felé- jelentett fotósunk Ifj. Tárnai Tamás.

Fotó: Ifj. Tárnai Tamás

17 óra 5 perc - FrisssTV: kommentár nélkül a hóhelyzetről

A FrisssTV operatőre egész nap járta Vas megyét. Több elakadt kamiont, személyautót is talált - hangulatjelentés a rendkívüli hóhelyzetről:

16 óra 51 perc - Hómaróval indulnak a buszok, a városatyák is tájékozódnak

A frisss.hu információi szerint 17 óra 10 perckor indítanak néhány buszjáratot hómaró kíséretével. Úgy tudjuk egyébként, hogy jelenleg a város polgármester dr. Puskás Tivadar és a város alpolgármestere Marton Zsolt is személyesen mérik fel a városban uralkodó állapotokat.


16 óra 39 perc - Keresztbe fordult egy kamion Kőszeg és Kőszegfalva között.

16 óra 31 perc - Lezárták a 8-as főutat Jánosházánál

Árokba csúszott két kamion pénteken a 8-as számú főúton Jánosháza térségében, a műszaki mentés idején teljes útzár van érvényben ezen az útszakaszon - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel. Leibinger Eszter tájékoztatása szerint a rendőrök a kamionokat a Vasvár és Győrvár, valamint a Kőszeg és az államhatár közötti útszakaszon is félreállítják a hóhelyzet miatt.


16 óra 27 perc - Közlemény: Folyamatosan zajlanak a mentési munkálatok

Továbbra is esik a hó a megye területén. Magas hótorlaszok alakultak ki a friss hóval fedett területeken, Szombathely, Kőszeg, Csepreg, Sárvár, Celldömölk, Vasvár, Körmend kistérségek területén. 16.00-ig 84 esetben mentettek hóban rekedt járműveket a beavatkozó tűzoltó egységek, és több mint 100 személyt mentettek ki a hó fogságából. A megyében a három hivatásos tűzoltóság egységei, az öt önkormányzati tűzoltóság és öt önkéntes tűzoltó egyesület egységei folyamatosan végzik a mentési munkálatokat. Jelenleg 8 beavatkozás van folyamatban.

Végrehajtott intézkedések:

A Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse folyamatosan szervezi a mentési munkálatokat.

Az operatív törzs intézkedett a közútkezelő gépjárműveinek átcsoportosítására.

Szombathely környékén a Petőfi-teleptől a 86-os főúton a körgyűrű felüljáróig és a Söptei úton 10 km hosszan 300 kamiont, Körmend környékén az OMV benzinkúton a Szarvas-csárdáig 110 kamiont, Kőszegen a 87-es főúton a határátkelőig 47 kamiont, Vasvár után a 74-es főúton a zalai megyehatárig 104 kamiont várakoztatnak. Összesen: A vesebetegek szállítását a katasztrófavédelem és a rendőrség együttes erővel végzi. Ez idáig 18 vesebeteget szállítottunk a művese állomásra. Felhívást adtunk ki a szombathelyi vasútállomásnak, hogy tájékoztassák az állomáson rekedt diákokat, hogy Szombathelyen a kollégiumok hétvégén is nyitva tartanak. Magyar Vöröskereszt a melegedőhelyeken tartózkodók ellátásában nyújt segítséget. Celldömölki és sárvári melegedőhelyeken meleg teát osztanak.Velem községbe a kenyérellátást a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság biztosította, és folyamatos az ellátás megszervezése a további elzárt településen is.  Az áramszolgáltatóval folyamatos a kapcsolat.


16 óra 17 perc - Hó helyzet az oladi elkerülőn

Cseh Gábor fotósunk az oladi elkerülőnél készítette ezt a rövid videót.


15 óra 28 perc - Vépre csak traktoros felvezetéssel lehet behajtani

Egy olvasónk jelezte, hogy Vép felé csak traktoros felvezetéssel lehet menni. Egy kanyar körülbelül 30 perc.  Hamarosan videóbeszámolóval jelentkezik a helyszínről Tárnai Tamás.


15 óra 17 perc - Még a hótoló is elakadt

Egy olvasónk küldte ezt a fotót melyen jól látható, hogy még a hótolónak is megygűlt a baja a hóval. A 86-os úton Pálinál ugyanis elakadt ez a jármű.

 


14 óra 46 perc - A mentők több esethez hókotróval együtt mennek

A havazás és a hófúvás miatt a mentők több esethez hókotróval együtt mennek - mondta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-nek. Győrfi Pál példaként említette, hogy a mentőket Sárvárra egy szülő nőhöz riasztották, onnan Szombathelyre kellett beszállítaniuk az asszonyt. A normál esetben maximum 40 perces utat több mint 3 óra alatt sikerült megtenni. Az esetkocsit többször ki kellett ásni a hóból, de végül az odarendelt hókotró mögött haladva még időben értek be a kórházba. Győrfi Pál kifejtette: az elmúlt 24 órában elsősorban Nyugat-Magyarországon, azon belül is Vas megyében volt a legtöbb nehézségük az időjárás miatt. A legnagyobb problémát az okozza, hogy egyes útszakaszokon a mentőautók hólánccal sem tudnak előrejutni, a hófúvások, hótorlaszok miatt csak úgy tudnak közlekedni, ha előttük hókotró halad. Ezért, ha ebben a térségben a mentők riasztást kapnak, azt azonnal továbbítják a katasztrófavédelemnek, akik hókotrót küldenek a mentés segítségére.

Győrfi Pál azt mondta, az időjárással összefüggésben több közúti balesethez és eleséshez is riasztották őket.

A rossz időjárási körülmények miatt a mentőszolgálat intézkedett arról is, hogy a művesekezelésre járók bent maradhassanak a kórházakban.


14 óra 28 perc - Állnak a kamionok a körgyűrűn

Cseh Gábor fotósunk járt a szombathelyi körgyűrűnél, ahol sorban állnak a kamionok. Az út le van zárva. Tekintse meg képeinket!

Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Cseh Gábor


13 óra 54 perc - A 86-os út még délelőtt

Tárnai Tamás még délelőtt járt a 86-os főúton.


13 óra 38  perc - Járhatatlan utak

Vas megyében hóátfúvás miatt lezárták:

86-os főút, Egyházasdaróc-Szombathely,

88-as főút, Sárvár térségében

7381-es jelű utat a Karakó–Jánosháza

8406-os jelű utat a Pápoc és a megyehatár,

8432-es jelű utat a Celldömölk–Mesteri,

8433-as jelű utat Celldömölk–Kemeneskápolna,

8446-os jelű utat a Sárvár–Ölbő,

8454-es jelű utat a Kemenessömjén–Vönöck

8455-ös jelű utat a Mersevát–Kemenesszentmárton

8614-es jelű utat a Csepreg–Tompolád

8704-es jelű utat Sorokpolány–Rábahídvég


13 óra 19 perc -  Délelőtti összefoglaló a tűzoltóságtól

Január 18-án 13.00-ig a Vas megyében működő tűzoltóságok egységei 62 esetben mentettek hóban elakadt, bajbajutott személy- és tehergépjárműveket, menetrend szerinti autóbuszokat, elakadt mentőautókat. Ez idáig 87 személyt sikerült megmenteni a hó fogságából.

A megyében a három hivatásos tűzoltóság egységein kívül 5 önkormányzati tűzoltóság és két önkéntes tűzoltó egyesület egységei látják el a mentési feladatokat. Jelenleg 10 beavatkozás van folyamatban.

Végrehajtott intézkedések:

Ma reggel 8:30-tól felállították a Vas Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzsét, amely folyamatosan működik. A munkában részt vesznek az áramszolgáltató, a rendőrség, a közútkezelő, volán és a katasztrófavédelem szakemberei.

Szombathelyen hét utcában az áramszolgáltatás megszakadt, az operatív törzs intézkedett a szolgáltató felé, mely a hibát elhárította.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke koordinációs megbeszélést tartott az operatív törzs működési helyén, és felhívta a figyelmet, hogy különös gondot fordítsanak az öregek, betegek ellátására. Kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek egymásra, és lehetőség szerint segítsenek egymásnak.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója utasítására 8:30-kor készenlétbe helyeztük az Őrség Mentőcsoportot.

A 86-os főút tehermentesítése érdekében Szombathelyen a Tesco-parkolóban 143 kamiont, Körmenden a Szarvas-csárdánál 63 kamiont kényszervárakoztatnak.

A közútkezelő 72 gépjárművel és 140 fővel folyamatosan dolgozik az utak felszabadításán.

Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron, Kőszegen, Vasváron ülésezett a járási védelmi bizottság. A bizottság döntése alapján Szombathelyen megnyitották az iskolai kollégiumokat, amik hétvégén is üzemelnek. A Sárvári és Celldömölki Védelmi Bizottság felszólította az illetékességi területéhez tartozó települések polgármestereit, hogy zárják le a településeket, és készüljenek fel a településen rekedtek ellátására.

A szolgálat megerősítésére berendelésre került a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szabadnapos állománya, valamint mind a Szombathelyi, mind a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságokon két további tartalék szer került beállításra.

Megerősített szolgálatot lát el a megyei főügyeleti és műveletirányítási központ is.

A dialízisre berendelt 16 vesebetegből 10 településről a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a rendőrség 9 főt már beszállított a művese állomásra, 7 szállítása folyamatban van.

A regionális mentőszolgálat kérésére az operatív törzs intézkedett egy szülő nőt szállító mentőgépjármű soron kívüli kimentésére és felvezetésére.

A megyében jelenleg 17 megközelíthetetlen település van, a közútkezelő folyamatosan dolgozik az útviszonyok helyreállításán. Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Gór, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Pusztacsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Csernelházadamonya, Meszlen.

A Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse folyamatosan szervezi a mentési munkálatokat, és megtette a szükséges lépéseket a hóhelyzet okozta gondok megoldásának koordinálására.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyomatékosan kéri a lakosságot, hogy semmiképp ne induljanak útnak!


12 óra 29 perc - Személygépkocsival járhatóvá vált a 86-os főút Szombathely és Körmend közötti szakasza

Személygépkocsival ismét járhatóvá vált a 86-os számú főút Szombathely és Körmend közötti szakasza - tájékoztatta péntek délelőtt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Leibinger Eszter közölte: a rendőrség az említett útszakaszon a kamionok közlekedését továbbra sem engedi.

12 óra 11 perc - Szombathelyi Járási Védelmi Bizottság közleménye

Vas megye nagy részén péntek reggel óta a hóesés erőteljes szélviharral párosul. Erre tekintettel kérjük, ne üljön autóba! Akinek halaszthatatlan dolga van, az takaróval, sok folyadékkal, érdesítővel, lapáttal kelljen csak útra. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű üzemanyag is legyen a gépkocsiban. A rendőrség arra kéri az autóval közlekedőket, hogy álló kocsi vagy kamionsor előzésével ne próbálkozzanak, mert ez a csúszós úton rendkívül veszélyes. A gépkocsikkal ne akadályozzák a megkülönböztetett jelzésű járművek, valamint a hókotró munkagépek közlekedését. Az önkormányzatok lehetőségeikhez mérten munka és erőgépekkel, terepjárókkal segítik az utak tisztítását, a mentők és az alapellátást biztosító teherautók a településekre való bejutása érdekében. A hidegben nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, csecsemők, kisgyerekek. Öltözzenek fel rétegesen, fontos a meleg ételek és italok fogyasztása. Kérjük, fordítsanak nagy figyelmet a szomszédjaikra, szükség esetén segítsék őket. A szombathelyi kollégiumok hétvégén is gondoskodnak diákjaik elhelyezéséről és ellátásáról, így a szülők ne menjenek el értük. Délelőtt 11 órakor Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút megközelítése csak speciális gépjárművekkel volt lehetséges, de az utak tisztítása folyamatos.


12 óra 9 perc - Áram nélkül maradt utcák, elzárt város

A mai nap folyamán 10:00-ig 44 alkalommal kellett beavatkoznia a megye területén a tűzoltóságoknak, ebből 32 eseményt már lezártak, jelenleg 12 mentés még folyamatban van. Ezidáig 61 főt mentettek ki a hó fogságából. Ma 8,30-tól a Vas Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse a katasztrófavédelmi igazgatóságon felállításra került. Feladata: A rendkívüli hóhelyzet kezelésének koordinálása. A megyei katasztrófavédelmi igazgató javaslatára a Szombathelyi, Kőszegi, Sárvári és a Celldömölki Járási Védelmi bizottságok ma 9,00-tól üléseznek. A megyei főügyelet megerősített létszámmal működik. A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szabadnapos állománya berendelésre került, ezáltal 2 további szer került beállításra. A dialízisre berendelt hat beteget az igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálata BESZÁLLÍTJA a művese állomásra. A betegek önállóan ne induljanak útnak! Az operatív törzs megszervezte az úton rekedt mentőautóban lévő szülő nő kórházba szállítását.

Szombathelyen 7 utcában az áramszolgáltatás megszakadt, az operatív törzs intézkedett a szolgáltató felé az áramellátás biztosításának helyreállítására, mely időközben sikeresen megtörtént.

LEZÁRT UTAK A MEGYE TERÜLETÉN:

1) Karakó – Jánosháza

2) Kemenessömjén – Vönöck

3) Mersevát – Kemenesszentmárton

4) Celldömölk – Mesteri

5) Pápóc – megyehatár

6) Csepreg – Újkér

7) Ölbő – Sárvár

8) Tompaládony – Bükk

9) Kőszegfalva – Nemescsó

10) Rábahídvég - Sorokpolány

MEGKÖZELÍTHETETLEN TELEPÜLÉSEK A MEGYE TERÜLETÉN:

1) VÉP

2) ACSÁD

3) MESZLEN

4) SALKÖVESKÚT

NYOMATÉKOSAN FELHÍVJUK A LAKOSSÁG FIGYELMÉT, HOGY NE INDULJON ÚTNAK KÖZÚTON. A MÁR ÚTON LÉVŐKET MEGKÉRJÜK, HOGY NE PRÓBÁLJÁK MEG KIKERÜLNI A MÁR ELAKADT JÁRMŰVEKET, MERT AKADÁLYOZZÁK A MENTÉST VÉGZŐK KÁRHELYRE JUTÁSÁT!


11 óra 57 perc - A 86-oson Répcelak és Beled között hóban elakadt járművek akadályozzák a forgalmat

Négy útszakasz járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, és két átkelőhelyet sem használhatnak a kamionok - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese péntek délelőtt az MTI-vel. Kálmán Gabriella elmondta: a Páli és Edve, az Újkér és Egyházasfalu, a Bezenye és Hegyeshalom közötti, valamint a Mosonszolnokot az 1-es úttal összekötő szakaszt zárták le a rendkívüli időjárás miatt a forgalom elől. Több térségben kötelező a hólánc használata.  A hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek ismét csak azzal a korlátozással léphetnek be Kópházánál és Sopronnál az országba, hogy nem használhatják a 85-ös és a 86-os utat. A megyében a 84-es út Újkérnél egy sávon járható, a 86-oson Répcelak és Beled között pedig hóban elakadt járművek akadályozzák a forgalmat.


11 óra 37 perc - Miden kivezető utat lezártak Sárváron

A Sárvárról kivezető minden közutat a Rendőrség 2013. január 18-án 10 órától határozatlan időre lezárta! Autóbusz közlekedés jelenleg nincs. A vasúti közlekedés biztosított. Felhívjuk a munkahelyek és az intézmények vezetőit, hogy gondoskodjanak a diákok és a dolgozók elhelyezéséről, ha erre nincs módjuk, vegyék igénybe a polgármesteri hivatalok által kijelölt befogadó helyeket! - olvasható a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség közleményében.  Az érintett településeken otthoni készenléti szolgálatot látnak el a háziorvosok. A Védelmi Bizottság felkéri a településeken működő civil szervezeteket a hatóságokkal való együttműködésre, azzal, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az egyedül élő idős személyekre!


11 óra 20 perc - Lezárták a Kőszeg felé vezető utat

Teljes szélességében lezárták a 87-es főutat Kőszeg irányába. Az út egyáltalán nem járható a rendőrök minden autóst visszafordítanak - Jelentette Borsodi Zoltán kollégánk a helyszínről.


10 óra 58 perc - Nem lehet kijutni Szombathelyről, lezárták a körgyűrűt

Lezárta a rendőrség a Zanati úti körforgalomtól a körgyűrű forgalmát. A 86-os is itt lezárták. További információ, hogy nem lesz délutáni és esti műszak a MAM gyárban Vaskeresztesen. Az iskolákba a vidéki iskolákban tanuló, és buszos diákoknak haza kell telefonálni, hogy ki hogy megy haza. A Horváth Boldizsár Szakközépiskolában pedig véget ért a tanítás.


10 óra 52 perc - Olvasóink is fotóztak

Arnold a facebook.com/frisss.hu-ra küldte el fotóit elakadt, félreállított kamionokról.

Fotó: Tóth Arnold

 

Fotó: Tóth Arnold

Fotó: Tóth Arnold


10 óra 1 perc - Katasztrófa: a buszok 80 százaléka nem közlekedik

Komoly katasztrófahelyzet alakult ki vas megyében. Mint azt a Vasi Volán diszpécserétől megtudtuk a helyközi járatok 80 százalékát nem tudják elindítani, többek között azért sem mert még vissza sem értek vagy pedig a sofőrök meg sem tudják közelíteni a járműveket. Ezért kérdéses például, hogy azok, akik már reggel útnak indultak és esetleg el is jutottak iskolába vagy a munkahelyükre, hogyan tudnak majd haza menni. Délelőtt fél 11-kor egyébként védelmi bizottsági ülés lesz, melyen Harangozó Bertalan kormánymegbízott is részt vesz. A Savaria Szakközép Iskola pedig a mai szalagavató ünnepségét februárra rakta át a rendkívüli helyzet miatt.


9 óra 30 perc - 3 és fél órája indult a busz Kőszegre, még nem ért oda

Egy olvasónk jelezte, hogy még reggel indult útnak busszal Szombathelyről Kőszegre. A helyközi járat 5 óra 55 perckor indult el. Azóta többször is megakadt. Fél 10 kor éppen Lukácsházánál vesztegeltek az utasok egy baleset miatt. Még messze van Kőszeg.


9 óra 17 perc - Négy település megközelíthetetlen Vasban

Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút megközelíthetetlen Vas megyében, több településre pedig nagyon nehezen lehet eljutni - tájékoztatta a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délelőtt az MTI-t.

Leibinger Eszter közölte: a 86-os út Szombathely és Hegyfalu között, a 84-es út pedig Hegyfalutól Sopron irányába jégbordás, hóátfúvásos. A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, valamint Hegyfalu és Répcelak térségében félreállítják. Nemesbődnél egy szülő nőt szállító mentőautó csak nagyon nehezen tudott előrejutni, előtte hómaróval vágtak utat a közutasok - tájékoztatott a mentőszolgálat vasi diszpécser.

Horvát László a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy megfeszített erővel dolgoznak a gépekkel, a viharos szél azonban folyamatosan visszafújja az útra a már eltakarított havat. A helyzet percről percre változik. Több gépet kaptak kölcsön más megyék igazgatóságaitól, ezek is megállás nélkül dolgoznak. Minden erővel próbálják fenntartani a közutak járhatóságát, de azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos - tette hozzá.


9 óra 2 perc - Késnek a vonatok a Dunántúlon

A havazás és az erős szél miatt több vonalon váltóállítási gondok okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. Húsz-huszonöt perces késéssel közlekednek a vonatok Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyletese péntek reggel az MTI-t. Both Ferenc közölte: a MÁV Zrt. több száz dogozója folyamatosan tisztítja a váltókat, de a havazás és az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a szerelvények által okozott menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítaniuk a váltókat. Az érintett megyékben ezért több vonalon is késésekre kell számítaniuk az utasoknak.


7 óra 34 perc - Térdig ér a hó a mellékutakon

Hatalmas hófalakról számolt be Adrián a FrisssFM Facebook oldalán. Azt írja: Salköveskút -Söpte között járhatatlan az út, még a hótoló is elakadt. Az egyik rádióhallgató Jánosháza mellett akadt el. Azt mondja, a 8-as 84-es körforgalomtól Jánosháza irányában két kamion is keresztbe fordult, emiatt a személyautók is vesztegelnek.

Szinte járhatatlan az út Vép és Szombathely. Kőszeg felől Szombathely irányában a Gencsi bekötőnél keresztbe fordult egy kamion, az autók és a buszok fordulnak vissza - már amelyik tud. Tamás telefonált, aki elmondta, hogy a reggel 6 órás Kőszegi távolsági busz még mindig ott áll. Bükről se Csepreg sem Bő felé nem lehet közlekedni. A mellékutakon lassan térdig ér a hó.

6 óra 44 perc - Áll a forgalom a 86-os váti elkerülőjén

Egy órája itt állok a Váti elkerülőn - ezt mondta az az autóbuszvezető, aki fél hat után pár perccel telefonált a FrisssFM szerkesztőségébe. Azt mondja, nem tud mozdulni, mert előtte több kamion is keresztbe fordulva áll, mögötte peidg a szintén mozdulatlan kocsisor. Érdemes tehát elkerülni ezt a szakaszt. Kerülőnek jó lehet a régi 86-os.

6 óra 32 perc - Lezárt mellékutak Vas megyében

A 84-es főúton a hegyfalui körforgalom és Nagycenk között (76–109 km) ideiglenesen csak személygépkocsik közlekedhetnek.

A Magyar Közút tájékoztatása szeirnt Vas megyében hóátfúvás miatt az alábbi utakat lezárták:
- Karakó – Jánosháza között
- Kemenessömjén – Vönöck között
- Mersevát – Kemenesszentmárton között
- Pápoc és a megyehatár között
- Celldömölk – Mesteri között
- Sárvár – Ölbő között
- Csepreg – Újkér között
- Csepreg – Tompolád között


(forrás: met.hu)

6 óra 3 perc - Hóátfúvások: Szombathelytől északra katasztrofális a helyzet!

Viharos szél fúj Vas megye északi részén, szinte mindenütt alakulnak ki hóátfúvások, aki teheti halassza el hosszabb utazását. A Magyar Közút vas megyei igazgatója elmondta, hogy elsősorban a szombathelyi és a sárvári üzemmérnökség területén vészes a helyzet. 27 saját és 48 bérelt géppel folyamatosan dolgoznak, még más megyéből is érkeztek hómaró gépek Vas megyébe, hogy segítség az itt zajló munkát. A főutak járhatók, a mellékutakat azonban a két említett térségben talán jobb elkerülni, mert ott nagyon rossz a helyzet. Ma az is komoly erőfeszítésbe telik, hogy minden település legalább egy irányból megközelíthető legyen. Bő előtt és után is keresztbe fordult az úton egy-egy kamion, ami egy időre biztosan elzárja az autósforgalom elől a községet. A katasztrófavédők ügyeletese 30-40 műszaki mentést számolt össze az éjjelről.


19 óra 10 perc - Ismét kell IC-pótjegyet váltani a GYSEV járataira

Ismét IC-pótjegyet kell váltani a GYSEV-vonalain - tájékoztatta a vasúttársaság szóvivője csütörtök este az MTI-t. Rázó László kora délután jelezte, hogy az InterCity-vonatok a GYSEV vonalain pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe a döntés visszavonásáig. A vasúttársaság honlapján az olvasható: a Győr-Sopron vonalon kimaradt három járaton túl a Szombathely-Szentgotthárd vonalon is kimaradt mindkét irányba egy-egy vonat a hóhelyzet miatt.

17 óra 52 perc - Útnak indulhattak a kamionok

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a közlekedőket, hogy a korábban Beled térségében történt közlekedési baleset miatt a Szombathelyen félreállított kamionok folytathatják útjukat, azonban a 86-os és 84-es számú főutak kereszteződésében a rendőrök Sopron irányába terelik őket! A tehergépjárművek továbbra sem hajthatnak be Répcelak irányába!


17 óra 49 perc - Budapesten szállt le több, Bécsbe vagy Pozsonyba tartó járat

Budapesten a Liszt Ferenc-repülőtéren szállt le csütörtökön több, eredetileg Bécsbe vagy Pozsonyba tartó járat; a schwechati repülőteret dél előtt nem sokkal lezárták a havazás miatt - közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Hardy Mihály tájékoztatása szerint eddig nyolc légitársaság gépe választotta Bécs vagy Pozsony helyett a budapesti leszállást az intenzív havazás és a síkos futópályák miatt. A Turkish Airlines, a Finnair, az Air Berlin, a Germanwings, a Qatar Airways, a holland Transavia és az Egyptair gépe érkezett Bécs helyett Budapestre, továbbá a bolgár Belleair Tirana-Pozsony járata is a magyar főváros repülőterén szállt le.

A légitársaságok úgy döntöttek, hogy utasaikat az osztrák és a szlovák fővárosból autóbusszal hozzák Budapestre, míg az itt rekedt utasokat ugyanez a buszjárat viszi vissza. A Qatar Airways járata hamarosan elindul Bécsbe, és megpróbál leszállni a schwechati légikikötőben.

Hardy Mihály közölte: Ferihegyen délután csak nagyon rövid ideig havazott, a leeső hó nagy része is azonnal elolvadt. Az előrejelzések szerint a délután folyamán még várható kisebb havazás, havas eső, amely azonban az esti órákra megszűnik a Liszt Ferenc-repülőtér térségében.


15 óra 42 perc - Újabb kamionok csúsztak az árokba Vasban

Újabb kamionok csúsztak az árokba vagy estek a hó fogságába Vas megyében, a tűzoltók a megye több pontján is műszaki mentéseket végeznek - közölte csütörtökön a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta elmondta: Répcelak és Beled között, Győr-Moson-Sopron megye területén szintén műszaki mentés miatt áll a forgalom, száz kamion torlódott fel a 86-os számú főúton. Szombathelyen, a Tescónál kényszervárakoztató helyeket jelöltek ki, itt jelenleg 36 kamion várakozik. A hegyfalui körforgalomnál, a 86-os főúton, Répcelak irányába a kamionforgalmat korlátozzák - fűzte hozzá. Bükön és Tormásligeten szintén kamionok csúsztak az árokba, Uraiújfalunál pedig egy sertéseket szállító tehergépkocsi dőlt meg veszélyesen. Csánig közelében személygépkocsik akadtak el, ezek kimentése is folyamatban van - sorolta közleményében Balogh Nikoletta. Folyamatban van annak a gázolajat szállító teherautónak a műszaki mentése is, amely Bérbaltavárnál csúszott az árokba. A korábbi közléssel ellentétben a járműszerelvény tartálya nem volt üres, abban 13 ezer liternyi gázolajat szállítottak, de szerencsére nem tapasztaltak sem gázolajfolyást, sem üzemanyag-szivárgást. A gázolajat már átfejtették, jelenleg a jármű kiemelését végzik - tette hozzá a szóvivő.


15 óra 24 perc - Félreállítják a kamionokat Szombathelyen

Beled térségében történt közlekedési baleset miatt torlódás alakult ki a 86-os számú főúton. A vas megyei rendőrök a kamionokat Szombathelyen félreállítják, a 86-os és 84-es számú főutak kereszteződésében pedig a járművezetőket nem engedik behajtani Répcelak irányába. A rendőrök a gépjárműveket Sopron és Sárvár irányába terelik!


15 óra 5 perc - Feloldották a Veszprém megyei útlezárásokat

Feloldotta a rendőrség a Veszprém megyében elrendelt útlezárásokat. A 8-as főútvonalon, a Veszprém-Csatári-hegy és a Veszprém-Tapolca elágazó között befejeződött a veszteglő járművek műszaki mentése, a forgalom már zavartalanul haladhat. Korábban a rendőrség a 82-es és a 83-as főút Veszprém megyei szakaszára is kiadott forgalomkorlátozást, és lezárta az utat a nehézjárművek elől; ezt a korlátozást is feloldották.

 


14 óra 29 perc - Bexter: utak állapota Vasban

Fotósunk Bexter ma az Őrségben járt. Arrafelé természetesen kattintott pára. Íme a végeredmény.

Bexter: 74-es főút

Bexter: 8-as főút

Bexter: 87.-es főút

Bexter: Szombathely elkerülő 86-os út


13 óra 31 perc  - Földrengés Komáromnál

A havazás már sok utat megbénított a Dunántúlon, azonban még egy dolog történt a mai nap folyamán: Komárom térséget 3.4-es erősségű földrengés rázta meg – írja az idokep.hu. Az idokep.hu több észlelője is jelezte, hogy érzékelte az eseményt.

idokep.hu


13 óra 28 perc - Csaknem ötszáz hómunkás dolgozik a vasúti pályák tisztításán

Újabb vasúti dolgozók álltak külső szolgálatba a vasúti pálya mentén a Dél-Dunántúlon, az Észak-Dunántúlon és Budapest térségében, így már csaknem ötszázan dolgoznak a váltók és a peronok tisztításán - közölte a Mávinform csütörtökön kora délután kiemelve, hogy a folyamatos vasúti közlekedés továbbra is biztosított.. Az ország nagy részén menetrend szerint járnak a vonatok, a havazás miatt csupán a Nyugat-Dunántúlon - Celldömölk, Szombathely, Hegyeshalom és Zalaegerszeg környékén - kell az utasoknak késésekre számítani, itt átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.


13 óra 13 perc – Váton derékig ér a hó

Váton a buszmegállókban derékig ér a hó az utcákról nem is beszélve! – írja Kinga a FrisssFM facebook oldalán. Bejegyzéséből kiderül, az elkerülőnek nem csak előnyei vannak. Azt mondja, amióta elkészült Vát feledésbe merült: „Hótolót mi még nem láttunk pedig elkelne a közlekedés miatt, van aki még dolgozni sem tudott elmenni.” Köszönjük az információt!


13 óra 8 perc - Gázolajat szállító teherautó csúszott az árokba a Vas megyei Bérbaltavárnál

Egy gázolajat szállító pótkocsis teherautó csúszott az árokba - üres tartállyal - csütörtökön délelőtt a Vas megyei Bérbaltavár külterületén - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a pótkocsin lévő 13 ezer literes tartály üres, de nem tisztított, belőle gázolaj nem szivárog. Beavatkozásra a helyszínre vonultak a vasvári és a zalaegerszegi tűzoltóság kijelölt egységei, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei, valamint a katasztrófavédelmi mobil labor – sorolta. A jármű kiemelésére a helyszínre érkezett a zalaegerszegi műszaki mentő bázisdaruja. A járművet áramtalanították, a pótkocsit lekapcsolták - fűzte hozzá. A Csehi és Bérbaltavár közötti útszakaszon a műszaki mentés idejére teljes útzár van érvényben - tudatta Balogh Nikoletta.


12 óra 59 perc - Katasztrófavédelem: csak halaszthatatlan esetben utazzanak Győr megyében

Csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak Győr-Moson-Sopron megyében - hívja fel a lakosság figyelmét csütörtök déli közleményében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Ha halaszthatatlan az utazás, akkor is csak téli gumival felszerelt gépjárművel vágjanak neki, és szükség esetén használjanak hóláncot, az útra pedig mindenképpen vigyenek magukkal meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont – kérik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron megyére, mivel az előrejelzések alapján az eddig lehullott, harminc centiméternyin felül nagy mennyiségű friss hó várható.


12 óra 40 perc -  GYSEV: éjszaka is nyitva lesznek a nagyobb állomások várói

Egész éjszaka nyitva tartja a nagyobb vasútállomások váróit a GYSEV - tájékoztatta csütörtök délben a cég szóvivője az MTI-t. Rázó László közlése szerint minden vonalon járnak vonataik, de továbbra is 15-30 perces késésekkel kell számolni, mert a váltókat sok helyen befújja a hó. Jelezte azt is: Sopronban és Szombathelyen forró teát osztanak az utasoknak a vasúttársaság munkatársai.

Négy alsóbbrendű út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, több szakaszon kötelező a hólánc használata - tájékoztatta az MTI-t a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Kálmán Gabriella elmondta: Sopron térségében a Fertőrákos és Fertőboz, a Nagycenk és Sopronkövesd, a Sopronhorpács és Egyházafalu, valamint az Iván és Újkér közötti szakaszt zárta el a hó. Hozzátette: az intenzív havazás, valamint a várható hófúvások miatt Rajkánál, a 150-es számú főúton, Sopronnál a 84-esen, Kópházánál a 861-esen, Vámosszabadinál a 14-esen és a 82-es számú főút veszprémvarsányi szakaszán kötelező a hólánc használata.


11 óra 58 perc - Szombathely és Vép között nincs út!

Tárnai Tamás délelőtt 10 órkor járt  Szombathely-Vép között. Ezen a szakaszon az út teljesen eltűnt és nagyon csúszik. Aki teheti ezt a szakaszt mindenképpen kerülje el! Tamás videóval és fotókkal örökítette meg délelőtti tortúráját.

Tárnai Tamás a Vép- Szombathely között

Fotó: Tárai Tamás


10 óra 38 perc - Félpályán járható a 84-es út egy szakasza

A havas úton megcsúszott, keresztbe fordult kamionok akadályozzák a forgalmat a 84-es út egy szakaszán - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök délelőtt az MTI-vel. Kálmán Gabriella tájékoztatása szerint Nagycenk és Sopronkövesd között csak fél pályán, váltakozó forgalom mellett lehet közlekedni.

Fotó: MTI


10 óra 17 perc - 30-50 perces késéssel indulnak a buszok

A vasi volán járatai 30 -50 perces késéssel indulnak – tájékoztatott Derdák Miklos forgalmi üzletág vezető. Több autóbusz is árokba csúszott Vas megyében. Eddig hét vasi autóbusz futott az árokba, akadt el a havazás miatt, ez okozza egyébként a késések egy részét is, hiszen a kieső autóbuszokat nem mindig tudják másikkal pótolni - közölte az üzemigazgató. Az elakadt tömegközlekedési járműveket a katasztrófavédelem segítségével, illetve helyi erők támogatásával, traktorokkal, autómentőkkel szabadították, szabadítják ki. Acsádon egy, az úton keresztbe fordult autóbusz akadályozza a forgalmat, Sárvár környékén négy, Kőszegpatynál egy autóbusz akadt el.

 


9 óra 58 perc - Gyalog sem jó a helyzet

Egyed Betti a frisss.hu újságírója a belvárosból jelenti, hogy a közlekedés még gyalog sem egyszerű. Az átjárók szinte láthatatlanok a latyakos hótól, a járdákat hol takarítják, hol nem, sok helyütt már bokáig gázolni benne. A Király utcai üzletek dolgozói azonban folyamatosan lapátolnak. Az időjárás ellenére sokan ülnek biciklire, ami fennakadásokhoz vezethet. Feltűnően sok gépjármű maradt azonban a parkolókban, hogy a tulajdonosoknak takarítani nem volt kedvük, vagy ennyire ügyelnek a biztonságra, azt már mindenkinek a fantáziájára bízzuk…

Fotó: Cseh Gábor: Király utca


9 óra 51 perc - A 89-es és 87-es főútak Szombahtely közelében nincsenek takarítva

Láthatóan alásóztak, de nem tolták le a havat a 98-es és s 87-es főutak Szombathelyhez közeli szakaszain - jelentette Tamás. Gencsapátiból Vép fele tart és elmondása szerint vastagon havas a burkolat.


9 óra 43 perc - Közlekedési tanácsok a vasi rendőröktől

- Havazás esetén fokozott óvatossággal kell közlekedni nem csak a főutakon, hanem azokon az alsóbbrendű utakon is, ahova még az ekéző-szóró gépek nem jutottak el, ezért bárhol előfordulhat síkosság, és az autó könnyen irányíthatatlanná válhat!

- Télen a gépkocsival történő közlekedés fontos kellékei lehetnek a jól működő ablaktörlők, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő, illetve a hólánc. Az, aki a települést elhagyja, ügyeljen arra, hogy tele tankkal induljon útnak, legyen a járműben takaró, meleg ruházat, kislapát, vontatókötél és mindig legyen náluk feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!

- Fontos, hogy a reggeli órákban, munkába menet idején korábban induljanak el otthonról. Ellenkező esetben pedig a késést, ne próbálják meg a nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert az könnyen balesethez vezethet!

- Az autó stabilitása a jeges útszakaszra történő ráfutáskor váratlanul megváltozik, ezért ügyelni kell arra, hogy ne tegyünk hirtelen kormánymozdulatot! Ellenkező esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, vagy gázon tragédiához vezethet! Adott szituációban fontos, hogy ne ijedjünk meg, mert a gépjármű sebessége gázlevétellel és motorfékkel csökkenthető!

- Felhívjuk a figyelmet, hogy a lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetőek a közlekedési balesetek, illetőleg a nagyobb követési távolság betartásával elkerülhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és a velük együtt járó kellemetlenségek!

Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság!


9 óra 31 perc - Vas megyében 60 munkagéppel dolgoznak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyében az intenzív havazás miatt csaknem 60 munkagéppel dolgozik folyamatosan – olvasható a társaság közleményében. A hótátfúvások és a nagy mennyiségű csapadék miatt a megyében átcsoportosítja a társaság a munkagépeit a legforgalmasabb és a havazásban leginkább érintett útszakaszokra, hogy a rendelkezésre álló hómarókat a legkritikusabb térségekben tudja hasznosítani. Azért, hogy ezt az átcsoportosítást végre tudja hajtani a cég, időszakosan lezárja a Karakó-Jánosháza, Kemenessömjén-Vöncök, Mersevát-Kemenesszentmárton és Boba-Nemeskocs közötti nagyon alacsony forgalmú át- vagy bekötőutakat. A lezárásokkal elzárt települések nem alakulnak ki, az útszakaszok mentén található falvak kisebb kerülővel megközelíthetőek maradnak.


9 óra 3 perc - Több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adtak ki a hófúvás miatt

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye teljes területén, valamint több veszprémi és somogyi kistérségben már egy-három órán belül számítani lehet gyenge hófúvásra, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a nap folyamán erős hófúvásra is számítani lehet, amely magas hótorlaszokat emelhet a térségben.

Az előrejelzés szerint csütörtökön sokfelé várható csapadék: többnyire hó, délen, délkeleten, illetve kezdetben a főváros térségében eső, havas eső is lesz. A legtöbb csapadékra nyugaton, a legkevesebbre északkeleten lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között valószínű. Késő estére mínusz 2 és plusz 3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott országos, figyelmeztető előrejelzésében azt írta: estétől a havazás mérséklődik a Dunántúlon, de a szél erősödni fog, így a térségben a hófúvások következtében továbbra is magas hótorlaszokra kell majd számítani.

Mint kifejtették: északnyugaton délutánig további erős havazás várható. Ezt követően ugyan gyengül a csapadék intenzitása, de a szél tovább erősödik a térségben. Az éjszakai jelentős havazás után a Dunántúl északi felén újabb 10-15 centimétert meghaladó friss hó valószínű, de estére itt is gyengül az intenzitás.

Nyugaton hófúvást okoz az élénk, erős északi szél. Késő estétől már viharos, az óránkénti 60 kilométeres erősséget meghaladó széllökésekre, ennek következtében magas hótorlaszok kialakulására is számítani lehet főként Vas megyében és a szomszédos térségekben.

A Duna-Tisza közének nyugati részén, Pest megyében, illetve az Északi-középhegység nyugati felén jellemzően maximum 4 centiméter, a Duna vonalához közelebbi területeken (Bács-Kiskun-megye északnyugati részén, Pest megye nyugati felén) helyenként 3-7 centiméter friss hó is hullhat, de ez részben olvad is napközben. Este, késő este északkeleten lehet kisebb havazás, amelynek következtében maximum 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki.


8 óra 58 perc - GYSEV: általában 15-30 perces késések

Átlagosan 15-30 perces késésekkel kell számolni a GYSEV vonalain a havazás miatt – közölte a vasúttársaság szóvivője csütörtök reggel az MTI érdeklődésére. Rázó László elmondta, hogy műszaki hiba miatt ennél jelentősebb, mintegy másfél órás késéssel közlekedik a kora reggel Sopronból Budapestre indult Inter City és gyorsvonat.


8 óra 33 perc - Lezárt utak, árokba csúszott, elakadt autóbuszok Vasban

Egyre több árokba csúszott járművet kell kimenteni Vas megyében - tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese csütörtökön az MTI-t. Lengyel Zsolt közölte: ahogy megélénkült az utakon a forgalom, egyre többen kérnek tőlük segítséget, mert bár a főutakat mindenhol takarítják a közútkezelő gépei, vannak akik járművükkel keresztbe fordulnak az úton vagy árokba csúsznak. Szombathely határában, az elkerülő út és a vépi út körforgalmú csomópontjánál, valamint Kőszegszerdahelyen és Vámoscsaládnál is autóbusz akadt el, csúszott árokba, de senki nem sérült meg a balesetekben. Kecskés Péter, a Magyar Közút Kht. ügyeletese elmondta: több alsórendű utat is le kellett zárni a megyében a havazás és az egyre jobban erősödő szél miatt, amely megyeszerte okoz hóátfúvásokat. Lezárták a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Rönök, a Mersevát és Kemenesszentmárton, valamint a Boba és Nemeskocs közötti utat, teljesen elzárt település azonban egyelőre nincs a megyében. Bérbaltavárnál egy alsórendű úton két teherautó próbálta kikerülni egymást, de mindkettő az árokba futott, jelenleg is tartó műszaki mentésük idejére átmenetileg lezárták az utat. Az előrejelzések szerint a szél a délutánra tovább erősödik, ezért nagyobb hófúvás is kialakulhat, így azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges.


 

közösség

további frisss

lap tetejére